fbpx

Zveřejněno: 23. 10. 2017

Možná budete překvapeni, jak je to jednoduché a jak chutné jídlo vám v restauraci také mohou bez masa nabídnout. 

Začněme obvyklou situací: Číšník nese dva talíře směrem ke stolu, kde sedí muž a žena. Na jednom je šťavnatý steak medium rare, na druhém načechraný salát s pošírovaným vejcem a snítkou čerstvých bylinek. Komu patří který talíř? Jak automatické… Příklad číslo dvě: Asistentka ředitele má za úkol připravit pro kolegy originální vánoční večírek. Zábavu už naplánovala a teď ještě jídlo, dáme něco klasického – guláš, řízky, steaky a tatarák. Jak originální… Do třetice něco ze života: Dcera přijde domů a říká: „Jsem vegetariánka!” Táta obrátí oči v sloup, mamka se hroutí a současně přemýšlí, co tedy bude vařit… Sečteno, podtrženo, maso je pro mnohé naprosto nezbytnou součástí jídelníčku a ano, u mužů to platí dvojnásob. Zasloužený steak po práci představuje pro většinu mužů vrchol blaha. Co s tím?

Zbavte se konečně předsudků!

„Musím uznat, že jsem byl vůči této restauraci velmi, velmi skeptický. Dát 280 Kč za vegetariánský wellington mi přišlo jako absolutní nesmysl. Přítelkyně mě musela dokonce trochu opít, aby mě tam vůbec dotáhla :) No a k mému překvapení se konal zázrak. Nikdy bych si nemyslel, že se veganské/vegetariánské jídlo dá dotáhnout skoro až do podoby fine diningu :) Měli jsme pekingskou ‚kachnu‘ a ořechový wellington, oboje opravdu špička. Jahodový dortík taky paráda. Mohu doporučit i jejich výtečné koktejly, zejména ovocné daiquri :)…” Tak taková recenze byla připsána vegetariánské pražské restauraci Etnosvět. A není jediná.

111f3c202735293e798f8fef9cb7cac6 cover

Zkuste hádat. Opravdu si myslíte, že byl tento tataráček připravený z masa?

Otrlejším jedincům doporučují v Etnosvětě ke zhlédnutí recenzi obtloustlého youtubera Fatty Pillowa, který si pro jistotu před návštěvou restaurace koupil dva cheesburgery, aby posléze neměl hlad. I v tomto případě je však závěrečné hodnocení po veganském tataráčku a vegetariánském burgeru nad očekávání pozitivní.

Inspirujte se!

Věta tisíckrát vyslovená – „nevím, co vařit ani z čeho“ – je dokonalá výmluva. Na každé televizní stanici je alespoň jeden kuchařský pořad denně, regály v knihkupectvích jsou plné kuchařek, sociální sítě překypují načančanými fotkami skvělých jídel, k dispozici jsou i zrychlená videa na tisíce receptů. Zároveň s běžným vařením zažívá vegetariánství a veganství v posledních letech obrovský boom, a tak vězte, že o inspiraci není nouze. Například na webu Nikoly Hurychové www.nomnom.cz najdete Buffalo Hot Wings i kapří hranolky. Pokud se raději díváte, než čtete, pak vám Jamie Oliver i Zdeněk Pohlreich také ukážou, jak kouzlit bez masa. Jak oba říkají, základem jsou čerstvé suroviny a chuť vařit.

etnosvet receptz

Pojďte do toho!

Nejdůležitější je začít. Víme, kde najdeme recepty, nakoupit také dokážeme a teď už jde jen o to přesvědčit muže, aby si dal burger bez hovězího. „Varianta číslo jedna: Neříkejte mu to! Rozhodně není potřeba předem vypichovat, že jde o vegetariánské jídlo. Stará pravda říká, že když máte dobré jídlo, není důležité, že v něm není maso. Ruku na srdce, vážně s vaším drahým vše konzultujete a sdílíte veškeré přísady patřící do hovězího na houbách? Můžete vést i dlouhé diskuse a všemožně ho přesvědčovat, ale zážitek z dobré večeře v té nejlepší společnosti je nejlepším argumentem,“ říká Míša Dvořáková, obchodní manažerka v Etnosvětě.

Recept z Etnosvěta na Alpský burger

Nakrájejte nahrubo cibuli a řapíkatý celer, orestujte do zlatohněda a vytvořte tak základ. Přidejte bobkový list, mleté nové koření, pepř a sójové maso (stejné množství jako cibule), zalijte vývarem do úrovně vzniklé směsi a duste do poloměkka. Tekutinu vyvařte, přidejte lilek pokrájený na kostky a nechte vychladnout. Pro výraznější barvu přidejte šťávu z červené řepy, ale nutné to není, dále petržel a nasekejte směs nahrubo. Dochuťte česnekem a solí, vytvarujte silnější placky čili burgery. Pokud vám směs nedrží, použijte trochu domácí strouhanky nebo vejce a pečte dozlatova. Pak už jenom stačí přidat bbq omáčku, na burgeru nechat roztát kozí sýr a užít si tu skvělou chuť…

 

foto: Shutterstock, Etnosvět

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...