fbpx

Zveřejněno: 28. 9. 2017

Smoothie má rád snad každý. Málokdo totiž rád chroupe syrovou zeleninu. Je tu ale problém. Většina smoothies obsahuje až příliš mnoho cukru a ten byl nedávno odborníky označen jako jeden z největších nepřátel lidstva.

Když cukr v ovoci oddělíme od vlákniny a následně jej sníme, způsobíme si tím prudký nárůst hladiny inzulínu a řadu dalších problémů, ke kterému by konzumace celého ovoce nevedla. Dalším problémem je, že do smoothies často přidáváme ovocné šťávy. Pokud však nejsou pomalu lisované, bývají zbavené prospěšných enzymů. Ty se pak snažíme nahradit tzv. superpotravinami, jako jsou chia semínka, kapusta, špenát a další skvělé ingredience. Základem ale stále zůstává ovocný džus, který ve skutečnosti není ničím jiným než rafinovaným cukrem.    

smoothie shutterstock 389664550

Aby byl koktejl opravdu plný zdraví, rozmixujte všechny ingredience co nejpomaleji.

Ovocná šťáva je rafinovaný cukr

S výjimkou brusinkové, citrónové nebo limetkové šťávy, kterou ale, coby základ smoothie, používá málokdo. Ano, na internetu najdeme spoustu receptů na tzv. zdravá smoothie. Jejich problémem ale je, že nám moc nechutnají. Postrádají totiž „šmak“. A přiznejme si, že tento šmak smoothie dodává sladká chuť. Takže, jak připravit zdravé smoothie, které navíc dobře chutná? V první řadě všechny ingredience mixujte tou nejnižší možnou rychlostí. Vysoká rychlost zabíjí enzymy, o které ve smoothie rozhodně stojíme. Samotnou jeho chuť pak můžete ozvláštnit přidáním správného koření a bylin. Ty prospějí vaší vnitřní mikroflóře, kterou si musíte hýčkat. Mějte na paměti, že cukr vám škodí a byliny, které zabíjejí patogeny, prospívají. Mezi tyto byliny patří především:  kajenský pepř, kurkuma, zázvor a skořice. Jejich množství si ale budete muset sami vyladit.

Zde vám přinášíme 4 recepty na skvělá smoothies s léčivou schopností vyrovnat střevní mikrofloru. Také nabudí vaše smysly a stanou se vaším pravidelným snídaňovým společníkem.

Vitamínová vzpruha

Pokud vás trápí ledvinové potíže nebo jste nachlazení, vyzkoušejte následující smoothie.

Budete potřebovat: mražené brusinky, maliny a třešně, jeden celý čerstvý ananas, kurkumu, zázvor a skořici

Postup: Oloupejte a nakrájejte čerstvý ananas. Nezbavujte se přitom jádra, které je jeho nejzdravější částí. Vložte jej do mixéru a těmi nejpomalejšími otáčkami jej rozmixujte. Následně přihoďte mražené brusinky, maliny i třešně. Vždy přidejte malou část a další přidejte, až bude ta předcházející rozmixovaná. Zřejmě budete muset o něco zvýšit rychlost. Nakonec přidejte po špetce kurkumy, kousek zázvoru a skořici. Začínejte opravdu malými špetkami, protože všechna koření jsou velmi silná. Výsledkem bude vynikající lahůdka, která napomůže detoxikaci těla. Ananas ale má hodně cukru. Doporučujeme proto užít probiotikum.

malinove smoothie shutterstock 627996242

Na závěr můžete ještě smoothie dozdobit ovocem.

Malinové smoothie

Toto smoothie je skvělým zdroje tzv. užitečných tuků a samozřejmě i skvěle chutná.

Budete potřebovat: mražené maliny a třešně, avokádo, kurkumu, zázvor, skořici a mladý kokosový ořech

Postup: Použijte vodu z celého čerstvého mladého kokosového ořechu a vyberte i nějakou dužninu. Pokud nemáte k dispozici čerstvý kokosový ořech nebo se obáváte jeho otevření, nahraďte ho neslazeným kokosovým mlékem. Použijte zralé avokádo a v sezoně čerstvé ovoce, mimo sezonu se nebojte toho mraženého. Do mixéru vkládejte ingredience podle následujícího pořadí: nejdříve tekutina (kokosová či normální voda), pak čerstvé ovoce následované ovocem mraženým a nakonec koření.       

Sladké, ostré a pikantní smoothie

Tento recept vám může připadat poněkud rozpačitý, ale chutná skvěle. A bude to přímo zdravotní bomba.

Budete potřebovat: celý ananas nebo jednu plechovku kokosového mléka, mango, kayenský pepř, sladkou bramboru, skořici, limetku, kurkumu, zázvor, skořici a můžete přidat nové koření nebo špetku kari

Postup: Ve své podstatě na základě toho, zda použijete ananas nebo kokosové mléko, se jedná o dvě chuťově odlišná smoothie. Vše smíchejte, všechna koření jako obvykle přidejte až nakonec.

ananas smoothie shutterstock 189431837

Nebojte se experimentovat s kořením. Přinese více chuti na úkor menšího množství cukru.

Enzymatické tropické smoothie

Toto smoothie je vynikající pro detoxikaci a celkové uzdravení těla. Nabudí vaši enzymatickou aktivitu rychleji než ten nejdražší přípravek z lékárny.

Budete potřebovat: čerstvý ananas, papáju, semena papáje, kokosový ořech (ať již celý, konzervovaný či sušený, nebo cokoli, co nápoji přidá kokosovou příchuť), pomeranč, mango, banán, kayenský pepř, zázvor, kurkumu

Postup: Pro toto smoothie zmrazte kousky banánu, manga a pomeranče. Nebo všechny ingredience použijte čerstvé a přidejte kousky ledu, abyste smoothie zahustili. Můžete smoothie připravit i bez ledu, ale ovoce pak může být hodně silné. Semena papáje by měla být vysušena a rozdrcena. Opět se snažte vyvarovat mixování na vysoké otáčky, které zabijí enzymy. A ty jsou důvodem, proč ve smoothie chceme semínka papáji a zmíněné koření. Možná vám bude chvilku trvat, než toto smoothie vyladíte k dokonalosti, možná si na něj chvilku budete i zvykat, ale jeho zdravotní přínosy rozhodně stojí za to.

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...