fbpx

Zveřejněno: 2. 9. 2017

Brzy začnou dozrávat ostružiny a to je ten pravý čas vymyslet, jak modročerné sladké plody zužitkovat. Ostružinovým mléčným koktejlem jistě nikdy nic nezkazíte, ale taková omáčka na palačinky si vás získá ještě víc!

Palačinky z pohankové mouky mají velkou tradici ve Francii – ve své slané i sladké podobě. Mají příjemnou zemitou chuť a dají se naplnit prakticky čímkoliv. A nikdy neomrzí.

palacinky ostruziny shutterstock 568707736

Také už se vám sbíhají sliny?

Na cca 10 palačinek budete potřebovat:

200 g pohankové mouky
3 vejce
500 ml mandlového mléka
Špetku soli
Kokosový tuk na osmažení

Na ostružinovou omáčku:

0,5 l omytých ostružin
2 lžíce třtinového cukru muscovado
3 lžíce smetany ke šlehání
Špetku vanilkového prášku
Mandlovou mouku na ozdobení a dochucení

Postup: 

Nejprve si připravíme těsto – mouku, vejce, mléko a špetku soli smícháme dohromady. Pečlivě rozmícháme metličkou, těsto musí být bez hrudek a mělo by mít konzistenci těsta na běžné palačinky. Necháme 30 minut odležet.

Ostružiny rozmačkáme, osladíme a lehce zahřejeme v kastrůlku. Když pustí šťávu, zředíme je smetanou ke šlehání a dochutíme vanilkovým práškem. 

Omáčkou poléváme hotové palačinky a dozdobíme jemně mletou mandlovou moukou a snítkou čerstvé máty. Jsou moc dobré i zastudena. 

 

 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...