fbpx

Zveřejněno: 2. 8. 2017

Prázdniny jsou v polovině a mnoho z nás ještě míří k moři nachytat bronz, užít si pláží, zasportovat si na čerstvém vzduchu a také, no samozřejmě, ochutnat něco dobrého. Ti z nás, kteří se rozhodnou pro Španělsko, mají na výběr téměř nekonečný seznam tamních specialit. Jednou z nich je nápoj zvaný Horchata de chufa (čti orčáta de čufa). 

Lze ho ochutnat v mnoha barech, restauracích a speciálních podnicích zvaných Horchateria hlavně v Katalánsku a Valencii. A dokonce ho seženete i v běžných supermarketech. Že jste o tomhle drinku nikdy neslyšeli?

Ze všeho nejdříve se zastavme u názvu. Slovo "horchata" přišlo do Španělska během 18. století z Itálie, kde se pod označením "orzata" skrýval nápoj na bázi ječmene (it. "orzo"). Španělé, zejména v oblasti Valencie, vytvořili z "orzaty" nový název "horchata", ale jejich hlavní vylepšení spočívalo v tom, že použili pro výrobu nápoje plody šáchoru jedlého, čili tygřího ořechu. Španělsky "chufa". "Horchata de chufa" tedy zjednodušeně přeloženo znamená "rostlinné mléko z šáchoru". 

shutterstock 570158527

Klasická horchaterie ve španělské Valencii

Zázračný šáchor

Existuje mnoho způsobů výroby horchaty, od tradiční ruční a domácí verze až po klasické průmyslové zpracování. Základem je ale vždy rostlinné mléko z šáchoru a cukr. Šáchor, nebo chcete-li tygří ořech, je u nás zatím málo známá plodina, která má řadu pozitivních látek. Je zdrojem vitamínů C a E, minerálů hořčíku a draslíku, chrání před kardiovaskulárními chorobami a v neposlední řadě je vhodná pro alergiky na ořechy, protože se biologicky vlastně o ořech nejedná. Největším pěstitelem nejkvalitnějšího šáchoru jedlého je Španělsko a konkrétně právě oblast Valencie.

Horchata i ve formě nápoje zažene hlad a skvěle osvěží. Podává se totiž vždy chlazená v orosené sklenici. Chuťově se jedná o velmi lahodné slazené rostlinné mléko s oříškovou příchutí. A pokud myslíte na prázdné kalorie, existuje na španělském trhu i nedoslazovaná horchata bez cukru. Většinou si ji ale musíte koupit v obchodě v tetrapakovém balení. V pravé horchaterii ji prakticky nenajdete, protože té slazené se chuťově zkrátka nevyrovná.

Česká horchata

Na našem trhu je horchata k mání z pravé španělské chufy od české firmy Parvati, která původní recepturu přiblížila trendům zdravé výživy. Její horchata neobsahuje žádný  rafinovaný cukr, ale je doslazována nízkoglykemickým kokosovým cukrem a peruánskou plodinou lúcuma, které dodávají velmi příjemnou karamelo-vanilkovou příchuť. Kromě klasické verze jsou ještě k mání varianty se skořicí nebo s matchou.

Ať už se rozhodnete pro domácí zdravou verzi anebo španělský originál během vaší dovolené, v žádném případě neuděláte chybu. Dobrou chuť, přátelé! Buen provecho, amigos!

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...