fbpx

Zveřejněno: 8. 7. 2017

Český spotřebitel se po letech, kdy pro něj při výběru pečiva hrála hlavní roli cena a podléhal kouzlu pestré nabídky dopékaného pečiva, vrací k tradici a hledá kvalitu. Alespoň tak to vnímají pekaři, kteří získali výroční ocenění Chléb roku, jež se uděluje v rámci akce Dny chleba. Lidé se vracejí k tradiční chti a kvalitě.

Ocenit poctivé tradiční pekařské řemeslo a zároveň přiblížit opět jeho produkty českému spotřebiteli - to je cíl tradiční slavnosti a národní soutěže Chléb roku. Letošními vítězi se staly pekárny Beas Choustníkovo Hradiště, MaJa Dolní Dunajovice a Pecud v.o.d. Žandov. Jejich pekaři upekli nejlepší chleby v kategoriích Konzumní chléb, Řemeslný chléb a Chléb bez hranic.

Právě tyto výrobky se zároveň díky vítězství v soutěži dostanou i na pulty sítě obchodů Tesco, které je strategickým partnerem akce a snaží se tak podporovat toto tradiční řemeslo i zvýšit prestiž českých pekařských výrobků.

Kvalita vítězí nad slevami

"Dřív se zákazníci řídili prakticky ve všech směrech pouze cenou, což dnes už tak úplně neplatí, čím dál více se zajímají o kvalitu, složení a původ výrobků," říká Bedřich Syrovátko, majitel společnosti Beas, v jejíž pekárně upekli nejlepší Konzumní chléb roku. A potvrzují to i slova Martina Abrahama z rodinné pekárny Pecud Žandov, odkud pochází celozrnný chléb Maratonec, jenž uspěl v kategorii Chléb bez hranic.

"V současnosti vnímáme velký obrat k retro výrobkům a větší zájem mají zákazníci také o žitné výrobky. Nově například vyrábíme Zrninový chléb, který obsahuje pouze zrna pšenice, žita, lnu, slunečnice a dalších obilovin, neobsahuje mouku ani droždí. Ale klasická šumava je samozřejmě stále nejpopulárnější."

shutterstock 440667097

Základ je najít si svého pekaře, který peče kvalitní chléb

A co zmíněné, a stále ještě oblíbené dopékané polotovary? "Pokud se konzumují čerstvě upečené, nepochybně i přes vyšší cenu některé zákazníky zaujmou a mají své opodstatnění. Problém bych však viděl v jejich složení, obsahují totiž poměrně velké množství potravinářských přídatných látek. A navíc se takový chleba ze zmraženého polotovaru dopéká poměrně těžce, i proto nemůžou tyto polotovary klasickému chlebu konkurovat," konstatuje Bedřich Syrovátko.

Najít si svého pekaře

Když přijde řeč na to, jak tedy vlastně kvalitní a poctivý chléb vybrat, jsou rady vítězných pekařů vesměs totožné. Důležité je podle nich zkoušet a najít si "svého" pekaře. Přitom ale ne vždy je vyšší cena zárukou vyšší kvality. "Pokud chcete kvalitu, není nic jednoduššího než pátrat po složení a ptát se, zda je chléb čerstvý, nebo pouze rozpečený," upřesňuje Martin Abraham a dodává, že třeba tradiční český kvasový chléb má svá specifika a měl by se vyrábět dle cechovní normy – tedy z žitného kvasu bez droždí.

Zástupce pekárny z Choustníkova Hradiště pak s nepopiratelnou vášní pro své řemeslo doplňuje: "Kvalitní chléb by měl mít pravidelný, optimálně klenutý tvar a přiměřeně velký objem a je už jedno, zda preferujete chléb pomoučený nebo lesklý s barvou jiskrně kaštanovou. Kůrka by pak měla být stejnoměrně zabarvená, pružná, pozvolně přecházející do střídy a vůně. Prostě chlebová a aromatická, mělo by být cítit, z jakých surovin je chleba upečený."

Pokud si chce tedy člověk na chlebu opravdu pochutnat a pokud chce podpořit tradici a kvalitu českého pečení, měl by se hlavně ptát a informovat. Kvalitní chléb se mimochodem pozná také podle toho, že do druhého dne neztvrdne tak jako rozmražený polotovar.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...