fbpx

Zveřejněno: 7. 5. 2017

Chřestová sezóna právě odstartovala a bez přestávky poběží až do července. Nenechte si ujít tuto výjimečnou vitaminovou sklizeň a obohaťte jí svůj jídelníček. Začít můžete třeba jednoduchou polévkou.

Bílý chřest v sobě narozdíl od zeleného nemá chlorofyl. Je to proto, že ke svému růstu nepotřebuje sluneční paprsky. Pěstuje se tedy pod plachtami, které nepropouští světlo. Jeho jemná chuť se vám doslova rozplyne na jazyku. Ale pozor, v lednici vydrží v surové formě maximálně 3 dny! Přípravu raději neodkládejme a pusťme se do vaření...

chrest shutterstock 514934224

Nejprve chřest zbavte dřevnatých konců a oloupejte jej.

Na chřestový krém budete potřebovat:

svazek bílého chřestu
máslo
2 šalotky
1 uvařená brambora
vývar z bio kuřete
2 žloutky
200 ml smetany
sůl
bílý pepř
muškátový oříšek
pažitka
pečivo

Postup:
Chřest omyjeme, zbavíme ho dřevnatých konců a opatrně oloupeme. V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmažíme šalotku, dokud nezesklovatí. Přidáme pokrájený chřest, zalijeme osoleným vývarem a vaříme zhruba 7 minut. Ke konci vložíme do polévky i uvařenou bramboru na zahuštění. Vše pečlivě rozmixujeme a pomalu vlijeme smetanu rozmíchanou se žloutky. Dochutíme bílým pepřem a muškátovým oříškem. Zdobíme sekanou pažitkou a podáváme s osmaženými kousky pečiva.

Čtěte také: 

Polévka z pohankové krupičky zasytí i s málem kalorií

Návrat k nejjednodušší podstatě. Jezte sezónně!

Znáte zdravé alternativy k méně prospěšným potravinám? 

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...