fbpx

Zveřejněno: 5. 11. 2017

Věděli jste, že Bělehrad nabízí jeden z nejlepších nočních životů v Evropě? Řada lidí se dívá na Srbsko skepticky a na dovolenou by se sem nejspíš nevypravila. Tato balkánská země toho však má hodně co nabídnout. A nejde jen o historické památky.

Aktuální "nabídka" Bělehradu se týká především barů, které naleznete podél řeky Dunaj a Sáva. Popravdě řečeno, neexistuje mnoho měst, která využívají vodních toků do takové míry, jako to činí právě srbská metropole.

Ve městě naleznete více než 200 plovoucích barů, klubů a restaurací. Těšit se můžete na útulné kavárny i rozlehlé noční kluby, které zavírají až v ranních hodinách. Některé jsou otevřené pouze během letní sezóny, do řady z nich se však můžete vypravit celý rok. Dejte si některý z jejich výborných míchaných koktejlů, který vás bude stát asi 500 dinárů (100–150 Kč) a vychutnejte si nezapomenutelný výhled na řeku.

shutterstock 249505267

Restaurace, kde vám zahrají a nalejou české pivo.

Na co zajít

Výběr restaurací v Bělehradě je poměrně široký a většina z nich je ve srovnání se západní Evropou poměrně levná. Ve starém městě najdete mnoho tradičních srbských hospod. Mou oblíbenou se stala restaurace To je to, kde zkrátka musíte vyzkoušet jejich čevapi a dát si k tomu pečené červené papriky plněné sýrem. Dokonce vám tu nabídnou i české pivo (večeře pro dva včetně dezertu vás bude stát přibližně 250 Kč). Pokud však dáváte přednost jinému typu kuchyně, vyrazte do nábřežních restaurací v Beton Hala, kde dominuje italská, španělská a asijská chuť.

Knez Mihailova je hlavní bělehradský pěší bulvár ve starém městě, kde to zkrátka žije. Pouliční prodejci vám nabídnou tradiční srbské výrobky, nahlédnout můžete do tamních krámků i obchodů se známými módními značkami a zastavit se můžete v jedné z mnoha kaváren, které jsou ukryté v domech z 19. století. Naleznete zde také Muzeum Zepter, které nabídne prohlídku srbského moderního a současného umění. Za 200 dinárů (cca 50 Kč) zkrátka stojí za návštěvu.

Vraťte se v čase

Překročte Sávu směrem do části zvané Zemun a okamžitě si všimnete rozdílu mezi východem a západem. Zemun je předměstím Bělehradu, které do roku 1918 bylo součástí Rakousko-uherské říše. Habsburské architektonické dědictví je nezaměnitelné. Avšak atmosféra je typicky balkánská, s vůní turecké kávy, která se mísí s vůněmi z tamních restaurací. Vydejte se na vrchol věže Gardos, kterou postavili Maďaři v roce 1896, pro panoramatický výhled na srbskou metropoli.

shutterstock 628040624

Knez Mihailova třída žije i v noci. Tak jako stovky barů a restaurací.

Téměř povinností je návštěva bohémské čtvrti Skadarlija z devatenáctého století, kde se básníci, herci a spisovatelé hádali nad kávou, rakijí a cigaretami v kavárnách, které se nacházejí v místních dlážděných uličkách. Atmosféra se tady příliš nezměnila. I tady můžete ochutnat srbské speciality a poslechnout si pouliční hudebníky, kteří vám zahrají tradiční lidové písně. Bělehrad je zkrátka moderní metropole, v jejímž jádru se v tom dobrém slova smyslu zastavil čas. I pro vás.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...