fbpx

Zveřejněno: 17. 10. 2017

Chuchvalce prachu se povalují v rozích prázdných domů a po ulicích se prohání jen vítr... Husí kůži nahání města duchů i ve dne, v noci se proměňují v hororová místa. Komu by se chtělo za svitu měsíce procházet prázdným městem uprostřed pouště nebo prozkoumávat zákoutí, která se stala předobrazem slavného filmového hororu?

Historie již mnohokrát prokázala, že se i ta nejvyspělejší civilizace může změnit v pouhou vzpomínku. A tak je to stále dokola s lidmi, jejich myšlením, ale například i s místy. Některá města mohla ještě před pár lety vzkvétat, ale dnes už jsou jen tichou připomínkou blahobytu minulosti. Pojďte se s námi vydat přesně do těchto míst.

kolmanskop shutterstock 494313481

Kolmanskop v Namibii

Město vybudované na písku a diamantech

Kdo se do pouště Namib zatoulal ve dvacátých letech 20. století, musel mít nutně pocit, že spatřil fata morganu. Uprostřed nehostinné pouštní krajiny totiž stálo výstavní město a všude okolo zněla němčina. Nešlo ale o přízrak – městečko Kolmanskop bylo skutečně postaveno v pustině, v místech, kde bylo obrovské naleziště diamantů.

V době absolutního vrcholu tu žilo několik tisíc lidí, ve městě bylo divadlo, nemocnice, stovky nádherných domů, bazén…, jezdila sem z nedalekého přístavu i tramvaj… Pak ale ubylo diamantů, bohatství, obyvatel, v roce 1954 za sebou zavřel dveře poslední z nich a z Kolmanskopu je dnes přízrak, který pokrývá písek.

Poslední obyvatele vyhnalo zemětřešení

Za městy duchů nemusíte vyrážet nikam daleko. Dvě známá jsou i v Itálii. Tím „populárnějším“ je městečko Balestrino, které leží zhruba 30 kilometrů od italské Savony. Údajně prý vzniklo už v 11. století – bohužel ale na skalním výběžku, který se při častých zemětřeseních ukázal jako značně nestabilní. Na konci 19. století po sérii několika otřesů většina obyvatel město opustila, zbylých zhruba 500 lidí se přesunulo do nové vesnice v polovině 20. století, kdy vědci usoudili, že je skalní podloží extrémně nestabilní, a doporučili okamžitý přesun obyvatel na bezpečnější místo. Městečko je od té doby opuštěné, nicméně v posledních letech se spekuluje o jeho obnově.

gunkanjima in japan shutterstock 387729787

Ostrov Hašima v Japonsku

Ostrov duchů se objevil v bondovce 

Leží u břehů Japonska ve Východočínském moři a v roce 1959 získal status místa s největší hustotou zalidnění. Na ploše 6,3 hektaru tady žilo 5259 obyvatel. Dnes je ostrov Hašima místem jako z apokalyptického filmu, všude jen beton, vytlučená okna a k nejbližší pevnině 15 kilometrů…

První betonový ubytovací blok vznikl na Hašimě v roce 1916 pro dělníky, kteří tu těžili uhlí. Za druhé světové války tu pak bylo vězení pro zajatce. Podmínky byly otřesné a zemřelo tu prý asi 1300 lidí. Po válce prestiž místa opět vzrostla a těžba pokračovala. Až do roku 1974, kdy firma Mitsubishi, které ostrov patřil, zavelela k ukončení těžby. Všichni obyvatelé pak ostrov do tří měsíců opustili. A ten teď chátrá… V posledních letech se toto místo objevilo například v bondovce Skyfall.

Inpirace pro hororový film Silent Hill

Město, pod jehož povrchem už padesát let hoří šachty s uhlím. Centralia v americké Pensylvánii rozhodně není místem, kde by člověk chtěl žít. A tak tu také téměř nikdo není. Přitom vše v roce 1962 začalo nevinně – místní hasiči se rozhodli vypálit místní skládku. Oheň se ale dostal do štol, ve kterých se pod městem těžilo uhlí. A uhasit v desítkách kilometrů chodeb nešel…

20 let po požáru byla zkáza dokonána… Země začala pukat, propadat se, její teplota rostla a život v Centralii se proměnil v boj o život. Vláda se tak rozhodla všechny obyvatele v roce 1984 vystěhovat. Většinu domů zbourali a ve městě dnes žije jen pár obyvatel uprostřed děsivých kulis. Právě Centralia se stala předobrazem pro hororový film Silent Hill z roku 2006.

bodie shutterstock 305336792

Město Bodie v Kalifornii.

Zlato, hřích a vraždy. Vítejte v Bodie!

Slavnější městečko, které vzniklo v období zlaté horečky a dnes je opuštěné, asi v Kalifornii nenajdete. Bodie vzniklo už v 60. letech 19. století. Největší rozvoj ale přišel v roce 1876, kdy tu nalezli obrovská ložiska zlata. Během tří let v pusté krajině vyrostlo 2000 domů, dva kostely, desítky barů a salonů, a dokonce i čtvrť červených luceren. Rvačky, vraždy a nepříjemnosti tu byly na denním pořádku.

V roce 1880 ale začali odcházet první obyvatelé a do třiceti let jich tu zbylo už jen 700, o sedm let později do města přestala jezdit železnice. V roce 1943 mělo Bodie jen tři obyvatele a od 60. let 20. století je historickou památkou. Ročně přiláká asi 200 tisíc turistů.

 bokor v kambodze shutterstock 388248679

Bokor v Kambodže

V kasinu duchů už si nevsadíte

Za noc jste tu mohli prohrát nebo získat jmění. Luxusní hotel a kasino stály na vrcholu Bokor v Kambodže a poskytovaly zázemí francouzským úředníkům, kteří sem utíkali před horkem na pobřeží. Luxusní hotel s kasinem tady vyrostl v roce 1921, chvíli po něm přibyly kostel i obchody. Horská stanice Bokor tak byla luxusním zázemím uprostřed divočiny.

Francouzi ale Kambodžu v 70. letech opustili a komplex začal chátrat, o pár let později z něj svoji věznici udělali Rudí Khmerové, v oblasti několik roků probíhaly i tvrdé boje mezi nimi a vietnamskou armádou. Zaminovaná oblast byla „vyčištěna“ až v 90. letech a hned vzápětí sem začali přijíždět první dobrodruhové. Dnes je ale i tohle pryč. Kruh se uzavírá a na místě bývalého hotelu vzniká nový luxusní resort pro nejbohatší.

Další strašidelná místa najdete v naší galerii. 

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...