fbpx

Zveřejněno: 19. 9. 2017

King Kong šplhá na newyorskou Empire State Building, Forrest Gump mluví o vietnamské válce naproti Washingtonovu monumentu, Luke Skywalker bojuje své hvězdné bitvy v kalifornských lesích Redwood. Legendárních míst spojených se slavnými filmy je v Severní Americe mnoho. Podívejte se s námi na pár dalších klasických koutů USA souvisejících se světem stříbrného plátna.

Začneme místem, které si už zahrálo v pěkné řádce filmů, seriálů, dokumentů… dalo by se i říci, že úplně ve všech. Ba co víc, kousek odsud se velký počet kasovních trháků plánuje, točí, stříhá i produkuje. Řeč je pochopitelně o nápisu HOLLYWOOD a kousek od něj v kopcích ukrytých studiích. 

Nápis vznikl v roce 1923, to bylo ještě z písmen poskládané slovo HOLLYWOODLAND. Čím vším prošel, to by se nám ani nevešlo na stránku, tak si jeho osud projdeme jen ve stručnosti. Přestál autonehody, velký požár a v 70. letech málem zcela zchátral, ale vydavatel časopisu Penthouse Robert C. „Bob“ Guccione jej zachránil. Není divu, že se nápis stal ikonou. Nejen že stojí na fotogenickém místě nad Mulholland Drive, označuje místo, kde se točí ty nejslavnější filmy a seriály, ale nese si v sobě také dlouhý a zajímavý příběh.

schody filadelfie shutterstock 72099928

Schody ve Filadelfii dnes po vzoru Rockyho zdolávají tisíce turistů.

Po schodech, které navštěvují milióny

Ze slunného Hollywoodu v kalifornském Los Angeles se nyní přesuneme na druhý konec Ameriky na východní pobřeží. Tam se podíváme do Filadelfie, jedné z kolébek americké demokracie, kdysi politického centra rodícího se státu. Za pouhých pár dolarů je zde návštěvníkům k dispozici asi 230 tisíc exponátů, jedna z největších sbírek umění v celých Spojených státech. Většina lidí se ale zastaví na schodech a fotí si právě je. Zahrály si totiž ve filmu a od té doby se jim říká „Rockyho schody“ a filmoví fanoušci sem přicházejí každý den. 

Pochopitelně jde o věhlasné „Rockyho schody“ ve Filadelfii. Stupínek po stupínku tu energicky běhal Sylvester Stallone jako boxer Rocky Balboa. Schodiště se stalo dějištěm krátkých scén už v prvním dílu z roku 1976, poté se objevilo ještě ve čtyřech dalších dílech rockyovské série a ve filmu Creed.

Ztraceni na Havaji

Jake a Tlusťoch, Jurský park nebo seriálový hit Ztraceni – všechny tyto snímky mají jednoho společného jmenovatele a tím je místo jejich natáčení. Havajský ostrov Oahu je sice podle filmových producentů trochu drahý, ale exteriéry prý stojí za to.

Posoudit to můžete sami – vzniklo tady všech 115 epizod Ztracených. Včetně těch částí, které se odehrávají v Iráku, Koreji nebo v Austrálii. Třeba záběry „z Koreje“ suplovali natáčením v místním Údolí chrámů. Samotné letadlo se potom v prvním díle 22. září 2004 „zřítilo“ na pláž Mokuleila, která leží na severozápadě ostrova. V době natáčení bylo navíc možné některé hvězdy seriálu potkat na dalších místních plážích, kde si užívaly volna.

havaj shutterstock 557780962

Havaj je oblíbená filmařská oblast, kde se již točilo nespočet filmů.

Píseň ledu

Občas se něco točí i na Aljašce. Nemají tam sice 30 °C a vyhřáté pláže s jemným pískem, ale tamní krajina se může chlubit úplně jinými půvaby. Hraje to tu barvami. Za načervenalými, nahnědlými nebo zelenými stráněmi vykukují bílé zasněžené hory, sem tam nějaký tmavší kus kopce.

Přesně tak to vypadá v národním parku Denali, kde se částečně natáčel film Šílenci na prknech (Out Cold). Parta mladých snowboardistů v něm jezdila po okolí kanadských vršků a právě i na Denali. Park je poměrně rozlehlý, rozkládá se na ploše rovnající se přibližně třetině plochy České republiky, takže tu na moc lidí nenarazíte. Pozorovat tu lze losy, soby, orly nebo dva druhy medvědů – grizzlyho a baribala. Prostě paráda.

Poznat tuto klidnou lokalitu s velmi pestrou faunou a nádhernými horami dosahujícími 6190 metrů se rozhodně vyplatí. Mimochodem, pokud vám údaj 6190 něco říká, pak vězte, že jde o Denali neboli Mount McKinley, nejvyšší horu USA. Poznat ji zblízka, to rozhodně stojí za to!

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...