fbpx

Zveřejněno: 1. 9. 2017

Byl jednou jeden doktor, kterého přestalo bavit složitě vysvětlovat, jak se k němu návštěvy mohou dostat spletitými uličkami jeho čtvrti. Jednoho dne tedy natřel celý dům červenou barvou a rázem k němu trefil každý. Jeho sousedům se to zalíbilo a i oni vyzdobili své zdi zářivými barvami. Tak se podle jedné z legend stalo Bo Kaap nejbarevnější čtvrtí jihoafrického Kapského Města.

Zda byla opravdu na začátku barevné historie Bo Kaap snaha o to, aby příchozí z velké dálky viděli hledaný dům a trefili do něj, to se dnes už asi nedozvíme. Další z populárních teorií tvrdí, že poté, co zde Britové roku 1833 zrušili otroctví, měli lidé z nabyté svobody takovou radost, že své domy vyzdobili pestrými barvami. Centrem obchodu s otroky totiž bývalo právě Kapské Město a mnoho svobodných nevolníků se po propuštění usadilo právě v Bo Kaap.

bo kaap shutterstock 607024976

Bo Kaap v Jihoafrické republice.

Jisté je, že se tradice udržela a dodnes uličky Bo Kaap lákají všechny, kteří chtějí zažít veselou atmosféru čtvrti. Tedy pokud si najdou čas, protože fascinujících míst mají v Kapském Městě opravdu hodně. Jmenujme třeba mys Dobré naděje, úchvatné scenérie se Stolovou horou a populární jsou i výlety k ostrovu tuleňů v zátoce Hout Bay.

 caminito shutterstock 151687217

Caminito ve čtvrti La Boca

Za barvami i do Buenos Aires!

Bo Kaap není jediná barevná městská čtvrť na světě, své domy takto zdobí i jinde. Třeba v argentinském Buenos Aires, městě tanga, rušných náměstí, vášní a emocí vůbec. Barvy vzbuzují silné pocity, ale i naopak. Tam, kde žijí vášniví lidé, přicházejí barvy. Asi i proto je blok Caminito ve čtvrti La Boca v Buenos Aires znám svou pestrostí. Caminito patří ke kulturním centrům hlavního města Argentiny. Stalo se inspirací pro slavné „tango Caminito“.

willemstad shutterstock 235403263

Willemstad na ostrově Curacao

Willemstad dostal Curacao na seznam UNESCO

Z jihu Ameriky se nyní přesuneme do Karibiku, konkrétně do Willemstadu na ostrově Curacao, hlavního města Nizozemských Antil. Tedy vlastně do bývalého hlavního města. Nizozemské Antily od roku 2010 oficiálně neexistují, ostrovy přešly plně pod správu mateřského Nizozemska.

Místo, které nás zajímá v této oblasti, je historické centrum, především čtvrti Punda a Otrobanda proslulé pestrými barvami. Město rozděluje zátoka, přes niž se padesát metrů nad mořem klene Most královny Juliany. Ten pochopitelně není pokryt klasickými šedými nebo metalickými barvami, ale zářivě modrou.

dzajpur shutterstock 572742766

Džajpur

Růžová Indie kvůli princi z Walesu

Teď se podíváme do Indie do třímiliónového Džajpuru. Město si vysloužil přízvisko „růžové město“. Tahle barva zde převládá, podobný odstín má i Džantar Mantar, velké sluneční hodiny v podobě trojúhelníkové zdi a jedna z největších atrakcí rádžastánské metropole.

Město se obléklo do veselé barvy roku 1853, a to, jak už to tak bývá, kvůli vzácnému hostu. Tehdy svou návštěvou Džajpur poctil princ z Walesu. Vedení města se chtělo před hostem nějak blýsknout, a tak nechalo přebarvit zdi domů do odstínu, který ve veřejné diskusi porazil všechny ostatní barvy.

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...