fbpx

Zveřejněno: 20. 8. 2017

Rakousko, to není jen Vídeň. Až se příště vydáte k našim sousedům, nenechte si ujít návštěvu jejich druhého největšího města Graz, česky Štýrského Hradce. Kromě impozantní architektury, dechberoucího výhledu z hradeb nebo výborných klobásek na Hlavním náměstí si můžete užít nezapomenutelný výhled z plovoucího ostrova.

Murinsel v Grazu je umělý plovoucí ostrov z oceli a skla, který spojuje město a jeho řeku Mur. Vychutnejte si kávu, poslechněte si živou hudbu nebo si jednoduše užijte výhled na okolí. Tohoto ohromujícího kusu moderní architektury uprostřed řeky si nemůžete nevšimnout.

Plovoucí ostrov byl vytvořen ve tvaru obrácené mušle. Lze na něj a vlastně i do něj vstoupit z obou břehů. Jeho příjemná kavárna nabízí vnitřní i venkovní posezení. K dispozici zde mají kávu, pivo, víno, koktejly, počítejte však s nadprůměrnými cenami. Výhled na řeku je ale naprosto fantastický, a utracených eur tak nebudete litovat. Ostrov je hodně zajímavý také v noci, kdy je nádherně osvícen.

shutterstock 140014897

Plovoucí ostrov navrhl americký sochař Vito Acconci, umělec zemřel letos v dubnu

Mušle z roku 2003

Historické jádro města je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Řeka Mur, která rozděluje město Graz na dvě části, ztratila hodně ze své mystiky, když se přes ni přestalo přepravovat zboží. V roce 2003 byl Štýrský Hradec vyhlášen hlavním městem evropské kultury, což byl nový impuls, aby se řeka stala opět ústřední částí města. V ten samý rok se na řece objevil Murinsel. 

Umělý ostrov navrhl sochař a umělec z New Yorku Vito Acconci. Projekt, který byl postaven ze 47 metrů dlouhé oceli ve tvaru obrácené mušle, se mezi obyvateli stal okamžitě hitem. Zvlněné modré lavičky, které se nacházejí se ve venkovní části, tvoří amfiteátr určený pro události všeho druhu. V noci svítí ostrov jasně modrou barvou, proto ho ani ve tmě nikdo na řece nepřehlédne.

shutterstock 140014900

Na Hlavním náměstí je potřeba si dát jednu z místních úžasných klobásek

Během návštěvy Štýrského Hradce byste si neměli nechat ujít ani Hodinovou věž (Uhrturm), která je symbolem města. Dále byste měli navštívit pevnost Schlossberg, která jež je zapsaná v Guinessově knize rekordů, nebo Hlavní náměstí (Hauptplatz), které bylo vždy centrem městského života. Zde je skoro nutností ochutnat některou z místních výborných klobásek. Za vidění stojí nepochybně i Dům umění (Kunsthaus), který si díky svému vzhledu vysloužil u místních přezdívku "přátelský vetřelec".

foto: Shutterstock, zdroj: GrazTourismus

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...