fbpx

Zveřejněno: 6. 8. 2017

Chcete cestovat do Egypta jinak než s hromadným zájezdem běžných cestovních kanceláří? Navštívit jen pár neznámějších památek? Dáte přednost privátním cestám, které vede po Egyptě známý cestovatel a spisovatel Miloš Matula? Jedná se o meditační cesty s názvem Po čakrách Egypta a po stopách bohů a faraonů Slunce, ale nemusíte hned nutně meditovat.

Pohodlně a se vším luxusem včetně vnitrostátních přeletů navštívíte místa, o kterých se vám nesnilo a která nejsou na seznamech cestovních kanceláří. Ubytováni budete v nejlepších hotelech a lodích.

Kemet – starověký Egypt

Ve svém obrazném jazyce nazývali Egypťané svou zemi Černá a Červená. Černá země neboli Ta Kemet byla úrodná, každoročně Nilem zaplavovaná oblast, v níž usazené bahno působilo jako nejlepší hnojivo. Už ve starověku tady pršelo jen zřídka, takže Egypt býval označován jako dar Nilu. V deltě bujely malebné bahenní porosty a byla domovem papyru i lotosu, které ovlivnily tvar sloupů v egyptské architektuře. Naproti tomu Červená země Ta Dešret byla metaforou neúrodné, sluncem rozpálené pouště.

kalabsa 5 007 mala

Kalábša leží na západním břehu asi 50 km jižně od Asuánu

Amarnské období představuje v dějinách starověkého Egypta náboženskou, kulturní a uměleckou revoluci. Právě tuto dobu zosobňují Amenhotep IV., který nedlouho po korunovaci přijal  jméno Achnaton, jeho manželka Nefertiti a Achnatonův syn Tutanchaton. Achnaton je všeobecně méně známý než jeho půvabná manželka královna Nefertiti, která se v průběhu jeho vlády stala faraonem, vládla spolu se synem Tutanchatonem, pozdějším faraonem Tutanchamonem, kterého proslavila hrobka naplněná achetatonským pokladem Achnatona a Nefertiti.

Dokud sir William Flinders Petrie nezačal koncem 19. století provádět archeologické vykopávky v Achetatonu, nynější Amarně, Achnaton představoval pro archeology i historiky zdroj zájmu a spekulací. Faraon Achnaton je sám o sobě samostatnou egyptskou kapitolou. Většinu jeho života zahaluje mystická temnota. Je zarážející, jak málo o něm víme. Důvodem je i to, že se jeho nástupci, a zejména Amonovi kněží, usilovně snažili o to, aby vzpomínka na Achnatona byla radikálně vykořeněna.

Jedněmi je Achnaton nazýván revolucionář, heretik, druhými výjimečný faraon, humanista a pacifista či bytost s Kristovým vědomím. Někteří badatelé jej spojují i s Mojžíšem. Byl to panovník, který zavrhl celý pantheon bohů a uctíval boha jediného, Atona, Slunce. Dle mnohých zakladatel monoteismu. Zakladatel nového stylu ve výtvarném umění, které je dodnes nazýváno jako amarnské. K slávě svého boha Atona založil nové sídelní město uprostřed Egypta a dal mu název Achetaton (Zářící Atonův obzor).

asuan 1 005 mala

Asuán je někdy nazýván branou do černé Afriky

Tell el-Amarna

Když se dnes dostanete do Tell el-Amarny, někdejšího Achetatonu, užasnete nad jeho ohromnou rozlohou. Vlastní město se rozkládalo na východním břehu Nilu, zemědělská půda se však nacházela víceméně na břehu západním. Jeho délka od severu k jihu dosahovala patnácti až sedmnácti kilometrů.

Přesná rozloha města, které se nesmělo rozšiřovat mimo hranice vytyčené pomocí patnácti hraničních stél samotným faraonem, činí 200 kilometrů čtverečních! Počet obyvatel Achetatonu dosahoval podle dosavadních výzkumů nejméně čtyřiceti tisíc.

Luxor

I v dnešním Luxoru (dávný Véset/Théby) můžete putovat po stopách Achnatona: jeho otec Amenhotep III. postavil větší část chrámu, ale podílel se také na opravách chrámu Karnak. Dnešní tzv. Memnonovy kolosy jsou vlastně kolosální sochy Amenhotepa III., které ve své době byly vstupní částí do jeho zádušního chrámu. Na západním břehu se nacházejí rozvaliny paláce Malkata, rezidence Amenhotepa III.

Malkata nebyla jen obyčejným palácovým komplexem. Zabírala totiž plochu 32 hektarů a fungovala jako město ve městě s vlastním přístavištěm, které bylo spojené s Nilem umělým kanálem. Osídlena byla i v rané fázi Achnatonovy vlády.

Plavba po Nilu a západní poušť

Když už jste jednou v Egyptě, neměli byste vynechat plavbu lodí po Nilu s návštěvami chrámů v Edfu a Kóm Ombo, dále Asuán s návštěvou ostrova Phílé a chrámy v Abú Simbelu. To vše navštívíte v první části cesty Po čakrách Egypta a po stopách bohů a faraonů Slunce.

V druhé části mají účastníci jedinečnou šanci navštívit kromě Achetatonu (dnešní Tell el-Amarny) i chrámy v Dendeře a Abydu. Pokud chcete vyrazit do západní pouště, neměli byste vynechat další plánovanou cestu Miloše Matuly: oázy Síwa, Baharíja, Al Farafra, Dachla a Kharga.

Egypt v současném umění

Egypt magicky přitahuje všechny možné umělce, od spisovatelů přes hudební skladatele až po filmaře. Točily se zde například filmy Smrt na Nilu podle románu Agathy Christie z roku 1978 s Peterem Ustinovem, Mumie nebo Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Giuseppe Verdi umístil do Egypta svoji Aidu stejně tak jako Philip Glass operu Achnaton.

Spisovatel Paolo Coelho posílá svého Alchymistu k egyptským pyramidám, Egypťan Sinuhet (M.Waltari) nadchl nejednoho čtenáře. Řeka bohů Wilbur Smitha nás rovněž zavádí do Egypta. Siegfried Obermeier napsal román Achnaton. I autor tohoto článku napsal několik knih, které se starého Egypta týkají. Více o cestě nazvané "Po čakrách Egypta a po stopách bohů a faraonů Slunce" najde ZDE.

foto: Autor

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...