fbpx

Zveřejněno: 29. 7. 2017

Existují minimálně dva důvody proč se vydat do jižního Tyrolska. Jsou jimi český spisovatel Karel Havlíček Borovský a legendární horolezec Reinhold Messner. Tuto nesourodou dvojici spojuje jihotyrolský dvacetitisícový Brixen. Jde o třetí největší město italské autonomní provincie Bolzano, jinak také Alto Adige.

Pokud by se byli ti dva přece jenom někdy setkali, asi by si moc nerozuměli. Messner, brixenský rodák, miluje hory, hlavně osmitisícovky. Havlíček, který vyšlápl možná tak maximálně Milešovku nebo Říp, byl spisovatelský bouřlivák. Jak si pamatujeme ze školních lavic, tak ho do Brixenu, jednoho z nejvzdálenějších míst tehdejšího mocnářství, poslala rakousko-uherská monarchie. Český turista má dnes ideální (a bezpečnou) šanci vydat se po stopách obou. 

Za slonem a na víno

Hotel Elefant, kde byl Havlíček na začátku svého nuceného exilu ubytovaný, je dnes nejluxusnější ve městě. Dostal jméno podle slona, který tudy v roce 1551 prý procházel. Nelze ho přehlédnout, tedy hotel ani toho slona. Ten je vyobrazen v životní velikosti ve štítu budovy. Jen upozornění pro milovníky slonů: výjev na štítu se totmuto zvířeti opravdu moc nepodobá.

foto 1 brixen havlicek039s house 02 ok

Dům, kde pobýval Karel Havlíček s rodinou

Po pravé a také náležitě drahé kávě v hotelu hledáme dům na Kachleraustrasse 1. Zde Havlíček bydlel za císařské policejní peníze s manželkou a dcerou od roku 1852. Bydleli v prvním patře, měli služku a jídlo si nechali nosit z hotelu. Na jednopatrovém dnes soukromém domě jsou umístěné dvě pamětní desky připomínající jeho pobyt, text je v italštině, češtině a v němčině. Ve stejné ulici bydlel také sedlák, ke kterému Havlíček chodil na víno. Dodnes se z jeho domu zachoval sklep, kde oba popíjeli.

Rodákovo muzeum

Reinhold  Messner je prvním horolezcem, který zdolal všech 14 osmitisícovek,. Jako první  vyšlápl Mount Everest bez použití kyslíkového přístroje a jako první tuto horu zdolal v kompletním sólovém výstupu bez lan.

To, co nás vedlo po jeho stopách jižním Tyrolskem, byly jeho tři M – Messner Mountain Museum. Těchto muzeí j zde celkem pět a jedno z nich je nedaleko Brixenu ve městě Bruneck v interiérech zdejšího hradu z roku 1276.

Muzeum tady Messner otevřel v roce 2011. Z pětice muzeí, kde horolezec představuje život horských národů Asie, Afriky, Jižní Ameriky i Evropy, je toto nejmladší a možná ne poslední. Návštěvníci zde mohou vidět, jak nelehký je život v horách a jak tamní kmeny bojují za každodenní bytí. Messner se o tyto lidi zajímá nejen jako horolůezec, ale tak trochu i jako antropolog. Seznamuje nás s jejich příbytky, zvyky a kulturami, a to prostřednictvím filmu i fotografií.

foto 3 messner ok

Messner představuje na hradě Bruneck také jedno ze svých prvních skromných horolezeckých vybavení

Těžko říct, čí život byl (respektive je) zajímavější. Je ale jasné, že Brixen spojuje kromě jiného dvě dobrodružné povahy. Messner se zde narodil a Havlíček zde byl čtyři roky ve vyhnanství. Úplně negativní ale Havlíčkův pobyt nebyl, i když se musel vzdát veškerého veřejného působení v Čechách. Jeho rodina se zde díky zdravému horskému vzduchu vyléčila z tuberkulózy.

 

foto: Autorka

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...