fbpx

Zveřejněno: 23. 6. 2017

Nádherné kruhovité korálové útesy, jež obklopují průzračnou vodu v lagunách. Dovolenou na atolech určitě každý, kdo ji zažil, označí za ráj. Na krásné písečné pláže, čisté vody oceánu, luxusní hotelové komplexy nebo nádherné ubytování v typických bungalovech těsně nad vodou se zkrátka nedá pomýšlet jinak.

Ne všichni však vědí, že atoly postupně mizí – propadají se totiž pod hladinu oceánu, což je jejich přirozený vývoj, který je za milióny let dostal právě do podoby, v jaké je známe. Než se tak ale stane, uplyne ještě spousta let, takže si je zatím můžeme užívat v jejich celé kráse. Ty nejhezčí atoly, které vás bezpochyby uchvátí a zapíšou se vám do vzpomínek, jsou ty maledivské.

atol

Podmořské výpravy jsou na Maledivách velkým zážitkem

Ari atol

Tento atol si vybírají mimo jiné i ti nejbohatší lidé, kteří sem stále jezdí zkoušet něco nového, ať už je to šnorchlování, klasické potápění, potápění se žraloky nebo večeře ve světoznámé podmořské restauraci. K tomu třeba to nejluxusnější ubytování, jaké si umíte představit, o jehož kvalitách svědčí i to, že ho zde nechalo vybudovat hotelové impérium Hilton.

Původních obyvatel ostrova tak dlouho ubývalo, až celý ostrov přenechali turistům. Ti se sem vydávají z celého světa, aby měli ráno z postele jen několik krůčků do průzračné vody oceánu a aby o ně bylo náležitě pečováno.

Malé atol

Tento atol se dělí na jižní a severní. Intenzivní exotiku si užijete spíše na Jižním Malé atolu, kde budete mít větší soukromí a dosyta si vychutnáte zdejší klid. Jižní Malé atol vám kromě nejkrásnější pláže na ostrově Cocoa Island nabídne třeba ostrov Maafushi, který je vyhlášený bohatým nočním životem, ostrov Gulhi, na němž se setkávají především vášniví rybáři, nebo ostrov Guraidhoo, na němž můžete zažít známé trhy.

Poněkud živěji je na Severním Malé atolu, kterému se často přezdívá Manhattan Indického oceánu. Luxus je jeho druhé jméno, leží zde hlavní město Malediv Malé a atol poskytuje zábavu všeho druhu.

Nejkrásnější pláží je ta na Banyan Tree Island. Na tomto atolu najdete nádherných pláží celou řadu, ale tato jednoznačně vede. Kromě toho se můžete podívat na rybářský ostrov Dhiffushi, suvenýry můžete sehnat na ostrově Himmafushi. Ostrov také velmi milují surfaři.

ari atol

Ubytování v bungalovech má své výhody – k moři jen několik kroků

Baa atol

Za jeden z nejkrásnějších atolů na světě považují cestovatelé i odborníci Baa atol. Ten je dokonce pod ochranou UNESCO jako biosférická rezervace. Nejkrásnější pláží je 600 m dlouhá Reethi na ostrově Fonimagoodhoo, kde vás kromě vody a písku okouzlí i vzrostlé palmy. Budete-li si chtít užít trochu toho soukromí a romantiky, určitě si naplánujte cestu na pláž Fulhadhoo na stejnojmenném ostrově, kde je vysoká pravděpodobnost, že budete sami nebo jen s několika málo lidmi. Báječně se odsud pozoruje západ slunce.

Baa atol také nabízí několik skutečně úžasných míst k potápění. Jde o chráněný mořský útes Horubadhoo Thila, Maddhoo Giri nebo Naamuli Faru, kde můžete narazit na zbytky ocelového vraku.

Atol Lhaviyani

Společnost a rušný noční život, to je to, co je na atolu Lhaviyani tak přitažlivé. Na Kuredu, nejkrásnější pláži, která měří tři kilometry, se často konají skvělé exotické party a obsluha plážových barů míchá drinky až do brzkých ranních hodin.

Klidnější a také menší pláží je pláž Komandoo jižně od ostrova Kuredu. Může se vám stát, že zde budete sami nebo jen s minimálním počtem lidí, kteří by vás mohli ve sladkém nicnedělání rušit.

atolcoconut

Nádherné pláže, průzračná voda – to jsou maledivské atoly

Dhaalu atol

Dhaalu atol byl turistům zpřístupněn až na konci 90. let minulého století a dnes je vyhlášenou lokalitou pro novomanžele, kteří si chtějí užít dokonalé líbánky v naprostém komfortu. Na ostrovech tohoto atolu lze vidět zbytky starých buddhistických staveb, které vás jistě okouzlí.

Na ostrově Maafushi najdete stejnojmennou pláž s jemným bílým pískem. Ostrov je opuštěný, a tak tu dost možná budete jen s palmami a křišťálově čistou oceánskou vodou.

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...