fbpx

Jedni je milují, druzí zatracují. Nudistické pláže jsou symbolem svobody a návratu k přírodě.

Zveřejněno: 3. 8. 2018

Obecně je vznik nudistických pláží spojovaný s hnutím hippie, které hrálo ve světovém dění prim v šedesátých letech. Volná láska, lehce pohnuté mravy, drogy a souznění s přírodou – to bylo ideální podhoubí pro mohutný rozvoj nudismu a naturalismu.

Související…

Sníte o prázdných romantických plážích? Přesně takové najdete v Big Sur
ESO travel

Jen málokdo ale ví, že nudapláže existovaly třeba už ve čtyřicátých letech v Brazílii (ostatně k slavné Praia do Abricó se ještě dostaneme) a nudismus a naturalismus se v první polovině dvacátého století objevil i v Německu – kde ale vzbudil velké pohoršení. A Česko? To v této oblasti ještě pořád dohání svět – až do roku 1989 tu totiž byly oba směry zakázané a o existenci oficiálních pláží si mohli nudisté nechat jen zdát. A i dnes stojí za to vyrazit do zahraničí – ostatně podívejte se na nejlepší nudapláže planety sami!

shutterstock 338116391

Kapiti Coast

Kapiti Coast – největší nudapláž světa

K oficiálnímu povolení nahoty na části pláže Kapiti Coast na Novém Zélandu došlo až v roce 2009 – od té doby se pak tento kout světa pyšní titulem největší nudapláže na planetě. Kapiti Coast leží na Severním ostrově západně od města Wellington a nudistům může nabídnout čistý světlý písek a perfektně čistou vodu.

Demonstrace proti nudistům slábnou - pláže jsou totiž obrovský tahák pro turisty

Pláž se několikrát do roka potýká s demonstracemi proti nudistům a jejich způsobu žití. Nicméně je třeba poznamenat, že jsou tyto protesty stále slabší a slabší. Důvod je prozaický – nudapláž je obrovský tahák pro turisty, celá oblast patří k nejrychleji se rozvíjejícím místům na Novém Zélandu a do peněženek místních podnikatelů teče stále více a více peněz.

Mimochodem – Kapiti Coast se objevila i ve velkofilmu Pán Prstenů: Návrat krále. To ale naháče vystřídali bojovníci na koních.

shutterstock 394318159

Gunnison Beach

Gunnison – s výhledem na Brooklyn

Pláž Gunnison leží jen půl hodinky plavby lodí z Manhattanu a každý letní víkend na ni dorazí zhruba 5000 vyznavačů nudismu – jde tak o jednu z největších nudapláží na východním pobřeží Spojených států.

Paradoxní je, že ve státě New Jersey je od roku 1999 nudismus velmi přísně zakázaný – Gunnison je ale z tohoto zákazu vyňata, protože její území bylo do roku 1972 územím vojenské základny a stále patří armádě – a té evidentně přítomnost nahých mužů a žen vůbec nevadí. Pláž sice leží v blízkosti New Yorku, přelidněností ale díky své velikosti netrpí a naopak je i velmi dobře vybavená. Pověstné jsou kupříkladu zdejší restaurace a bistra, které jsou sice dražší, ale nabízejí bezkonkurenční pokrmy.

shutterstock 532814416

Obelisk Beach

Obelisk Beach – ukrytá před turisty

Jen kousek od centra Sydney s výhledem na tamní přístav leží malinká pláž Obelisk Beach. Turisté ji příliš neznají, místní o její existenci ale velmi dobře vědí a případné zbloudilce navedou správným směrem. Na pláž vede jen úzká vyšlapaná pěšinka, samotná Obelisk Beach je pak dokonale klidná a tichá. Je třeba ale počítat s tím, že zde panují poměrně tvrdá pravidla. Nahý se člověk může pohybovat opravdu jen na pláži (a logicky ve vodě), dál než ke kamenným schodům však bez oblečení vyrazit nemůže. Je tu také zakázáno nocovat, pobývat po setmění a vodit sem domácí zvířata.

shutterstock 104607140

Praia do Abricó

Praia do Abricó 

Na pramáti všech nudapláží Praia do Abricó se první nudisté objevili už ve 40. letech 20. století, velkému rozmachu pak dopomohlo dokončení nedaleké silnice v roce 1972 – od té chvíle na pláž proudily tisíce a tisíce naturalistů. K oficiálnímu posvěcení ze strany úřadů došlo až v roce 1994 – od té doby se Praia do Abricó může chlubit titulem jediné nudistické pláže v Riu.

Na Praia do Abricó se první nudisté objevili už ve 40. letech 20. století

V posledních letech ale zaznamenává značný úbytek návštěvníků. Praia do Abricó totiž leží v západní části Ria, respektive na jednom z jeho předměstí, a cesta sem trvá dost dlouho. Navíc má obrovskou konkurenci ve slavných písčitých hvězdách, jako je Copacabana a Ipanema, na kterých už se také odložení horního dílu plavek toleruje více než před dvaceti lety.

shutterstock 174490967

Black´s Beach

Black´s Beach 

Poslední tip patří nejkrásnější nudistické pláži planety. Při pohledu na černý písek se mnozí domnívají, že název této pláže je odvozený právě od jeho barvy. Není to ale pravda. Jméno dostala tato pláž, jež má zároveň přízvisko nejkrásnější nudapláž planety, podle rodiny Blacků, která tu kdysi mívala koňskou farmu. Pláž Black´s Beach leží poměrně daleko od civilizace (je-li to vůbec možné o západním pobřeží USA tvrdit) a člověk tu má celkem klid.

Pláž s černým pískem získala jméno podle rodiny Blacků, která tu kdysi mívala koňskou farmu

Jen si musí dát pozor na to, v jaké části pláže leží – její severní část, jež je pod správou Kalifornie, totiž od roku 1977 zapovídá opalování a koupání bez plavek. Nudistům je tak vyhrazený asi dvoukilometrový úsek v jižní části, který spravuje přímo město San Diego – a tady je možné plavky beztrestně odhodit.

Jedinou kaňkou na kráse této pláže, u které se velmi často objevují i delfíni, je fakt, že jsou tu velmi silné mořské proudy a pro méně zdatné plavce je tato pláž nebezpečná. Ostatně plavčíci jsou tu v pohotovosti celých osmnáct hodin denně.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...