fbpx

Zveřejněno: 30. 5. 2017

Současná britská panovnice se letos dožila 91 let a v délce panování už překonala i svou proslulou předchůdkyni – královnu Viktorii. Mnozí se nejspíš ptají, v čem tkví dlouhověkost této nezdolné dámy? Rozhodně to nebude ve zdravém jídelníčku…

Svými klobouky, elegantními kostýmky, láskou k manželu Philipovi, vnoučatům a pravnoučatům, stejně jako hlubokou náklonností ke svým trochu rozmazleným psům rasy velškorgi – tím vším je Alžběta II. dobře známa. Ale napadlo vás někdy, co třeba taková královna mlsá a popíjí? Jedno je jisté, nezdolná panovnice si na zdravou stravu právě nepotrpí a ráda a často si zahřeší.

shutterstock 183498236

Ve svém sídle si Alžběta II. peče svůj oblíbený čokoládový dort

Čokoláda vede

Jestli něco britská královna miluje, tak sladkosti. Po ruce má vždy kvalitní čokoládu a její velkou vášní jsou čokoládové pralinky plněné prvotřídním šampaňským. A v kuchyni Buckinghamského paláce se každý den, pokud je Alžběta doma, peče její oblíbený dort – jak jinak než čokoládový. Pokud se rodina přemístí na své letní sídlo Balmoral ve Skotsku, královna si pochutnává na zdejších proslulých máslových sušenkách, které připomínají naše linecké pečivo a kterým se na ostrovech říká „shortbread“. V soukromí si Alžběta dopřává ke všem těmto sladkým mlskům nejraději šálek horké čokolády, nejlépe značky Cadbury.

Alkoholem vladařka nepohrdne

V královském jídelníčku najdeme i vločky, kukuřičné lupínky a jiné cereální pochutiny a miluje také Coca- colu a další sladké bublinkové nápoje. V Buckinghamském paláci se drží zásady, že všechny dodávané potraviny by měly být stejné, jaké si kupují i královští poddaní. Většinou se pochopitelně jedná o luxusní značky, ovšem takové, které jsou v obchodech dostupné. To platí například o šampaňském, pro které má Alžběta velkou slabost, stejně jako pro aperitiv Dubonnet, bez kterého by nezačala obědvat. Nepohrdne ani dobrým ginem, který popíjí samotný nebo smíchaný s tonikem značky Schweppes.

shutterstock 344546588

Kvaltiní gin s tonikem je oblíbeným nápojem Alžběty II.

Nejlepší reklama na světě

Královna sice kozumuje to samé, co její poddaní, alespoň ti movitější, ale dodávat potraviny a nápoje na královský dvůr není pro výrobce nic jednoduchého. Jednou za pět či sedm let projdou jejich provozy přísnou kontrolou, zda vše odpovídá vysokým královským požadavkům. Firmy se ale těmto revizím rádi a dobrovolně podvolují, protože jaká reklama může být lepší než ta, když se o vás ví, že si na vašich produktech pochutnává nejslavnější panovnice světa.

Čtěte také:

Jak se jedlo v 19. století? Za biopotraviny si nemuseli připlácet a zelenina byla součástí každého jídla

Nejlepší země pro ženy? Opravdu existuje a čím vyniká?

Kombucha a kefírka – udělejte si lahodný houbový nápoj a dlouhověkost vás nemine

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mail

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...