fbpx

Zveřejněno: 16. 4. 2017

Kulturní město Evropy z roku 2009 se prezentuje sloganem „Linec pozměněn“. V duchu této myšlenky také třetí největší město Rakouska žije. Moderní objekty v součinnosti s barokními historickými budovami nabízejí to nejlepší. Je to inovativní místo, kde se potkává minulost, současnost i budoucnost.

Soudobé umění, svět techniky a interaktivních zážitků čekají na své návštěvníky. Slovo pohostinnost tady ctí v každé restauraci i kavárně, ale také ve výstavních a kulturních centrech. Není důvod, proč nepřijet.

Jistě nikomu neunikne ani fakt, že jedním z nejznámějších symbolů města je linecký koláč. A každý vám poradí, kudy vede cesta k nejlepšímu cukrářství ve městě. Zákusek ale tentokrát nebyl cílem mojí cesty. Přijela jsem kvůli dvěma moderním architektonickým klenotům. V jednom hned na břehu Dunaje sídlí Ars electronica Center a v druhém, o pár ulic dál na konci Landstraße, Zemské hudební divadlo. Obě budovy jsou to nej, čili top moderní architektury a techniky.

linz fassadebunt

Ars electronica Center

Interaktivní svět a budoucnost na živo

Několik pater pod zemí a dalších pět nad ní se ve výjimečné skleněné stavbě s proměnlivým osvětlením fasády nachází muzeum, které nemá v Evropě obdoby. Člověk je vtažen do dějů budoucnosti, ať chce nebo nechce. Ocitá se v prostředí virtuálního světa a nejmodernějších digitálních technologií, které si může sám vyzkoušet a stát se jejich součástí. Třeba rozlehlá hala Deep space je tu proto, abychom se porozhlédli v hlubokém vesmíru a užili si úžasné cesty prostorem a časem ve formátu 3D, ponořeni do nekonečných hlubin vesmíru, které jsou pouhým lidským okem neviditelné. Systém Deep space je chloubou muzea. Na stěny i podlahu se promítají části 3D projekce a vy je můžete sledovat prostřednictvím stereoskopických brýlí, jejichž podstatou je vysílání obrazu do každého oka z trochu jiného pohledu.

V hale BioLab mohou návštěvníci zkoumat živé organismy, mají k tomu k dispozici nejnovější laboratorní vybavení včetně elektronických mikroskopů. V laboratoři BrainLab se zase ocitáme ve sféře mozku, nervové soustavy a lidského těla.

linz

Zemské hudební divadlo

Nejmodernější divadlo v Evropě

Právě v Linci, díky londýnskému architektovi Terry Pawsonovi, který pracuje pro rakouské studio Architektur Consult ZT, začala nová éra hudebních scén. Její technická a architektonická úroveň se také dotýká budoucnosti. Středem pozornosti je multifunkční otáčivé hlediště, které má v průměru třicet dva metrů, a autor si dal tu práci, aby vymyslel systém, jak současně pohybovat různým způsobem s jednotlivými scénami.

Běžně nevídané jsou také plně automatické dekorační zásobníky, které jsou řízeny počítačem. Stavba je první takzvanou zelenou divadelní budovou na světě. Celý komplex je totiž navržen jako nízkoenergetický, má uzavřený okruh chlazení a vytápění se solárním ohřevem teplé užitkové vody a s izolačními panely skleněných fasád, které pomáhají zajišťovat tepelné funkce typické pro takzvané pasivní budovy. Stavba přišla zhruba na 150 miliónů euro.

Čtěte také: 

Nedaleko Rožňavy stojí slovenský Tádž Mahal 

Tip na výlet? Prohlédněte si ornamenty v Čičmanech

Kde v Čechách uvidíte nejkrásnější podstávkové domy?

 

foto: aec.at, bdonline.co.uk, expedia.at, zdroj: Linz tourismus

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...