fbpx

Zveřejněno: 12. 4. 2017

Na českých silnicích zemře denně v průměru 30 osob. Zhruba dvojnásobný počet je těžce zraněných s doživotními následky. Bohužel se oběťmi nezřídka stávají ti, kteří sami nehodu nezavinili…

Statistiky sice mluví o snižujícím se počtu dopravních nehod, v pozadí jsou ale stovky příběhů, které mluví za vše. Stále je u nás v kurzu přehodnocení vlastních sil. Jen v prvních dvou měsících roku 2017 došlo k 15 tisícům dopravních nehod. Na 184 lidí bylo těžce zraněných. Ze statistik Policejního prezidia České republiky jsou nejčastější příčinou nepřizpůsobení se stavu vozovky a nevěnování se řízení. V tomto důsledku jsou pak nejčastějšími čelní střety, které mívají nejtragičtější následky.

Fakta, ze kterých mrazí

Smutným paradoxem je, že doživotní následky mívají ti účastníci, kteří jsou v nehodě nevinně. Podobný případ se týká pana Ivana Drlíka, který zůstal ze 70 % ochrnutý po autonehodě, již nezpůsobil. Postižení sice mají nárok na náhradu škody, ale vzhledem k utrpení, které jim nehoda přinesla, většinou žádná částka nic nespraví. Nehledě na to, že psychicky oslabení poškození se stávají terčem pojišťovacích kliček. Pojišťovny se přirozeně snaží dotyčnému vyplatit co nejmenší odškodné a snaží se krátit částky, které vychází z bodového ohodnocení závažnosti postižení. Podle serveru Pomoc poškozeným se nejčastěji používá vyžadování dokumentů, které poškozený nemá a ani mít nemůže, či neprokázání příčinné souvislosti s nehodou nebo tzv. předchorobí a štědré nejsou ani invalidní důchody. Například panu Drlíkovi nestačí výše podpory ani na katetry, díky kterým se dokáže vymočit. Pojišťovna mu hradí jen 5 cévek denně, zatímco potřebný počet se pohybuje kolem 8 až 10. Cena jedné takové pomůcky je 50 korun.

presun 2u

Pan Drlík je odkázán na pomoc 24 hodin denně.

Minimalizujte rizika

Nejvíce dopravních nehod se stává ve vzdálenosti do 10 kilometrů od domova. Nejkritičtějšími obdobími jsou dle statistik Velikonoce a Vánoce. V těchto obdobích dochází k největšímu počtu vážných a smrtelných dopravních nehod. Častěji je způsobí muži, kteří řídí agresivněji a více riskují.

shutterstock 563170714

Jen 3 % dětí jsou v sedačkách správně přikurtovány.

Ptáte se, jak zvýšit svou bezpečnost v autě? Je prokázáno, že správné použití bezpečnostního pásu sníží riziko zranění o 50 %. Pokud vezete děti, rozhodně byste měli dbát na správné použití autosedaček. Pozor, americká studie tvrdí, že správně je ve svých sedačkách připoutáno jen mizivé procento dětí (u dětí od 1 do 3 let jsou to 3 %, u dětí 8 až 10 let je to jen 10 % - raději si ještě jednou prostudujte pokyny výrobce!). Svou rychlost nepřizpůsobujte jen svému řidičskému umění, ale s ohledem na ostatní řidiče. Předvídejte také chování ostatních a přemýšlejte během jízdy o krizových variantách – 30 % čelních střetů lze předejít stržením řízení a zbrzděním vozidla. Předpokladem pro zvýšení bezpečnosti je samozřejmě plná pozornost věnovaná řízení a respektování dopravního značení. 

Čtěte také:

Potrat. Násilná smrt nebo obrana před neštěstím?

Pět nejnebezpečnějších míst na světě

S šikanou v práci má zkušenost téměř čtvrtina lidí. 

foto: Ivan Drlík, Shutterstock, zdroj: Besip, Policejní prezidium České republiky, osobní www stránky Ivana Drlíka

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...