fbpx

Kdo stál za ekonomickým úspěchem Jižní Koreje 1 fotografie
Prezident Jižní Koreje Park Chung-hee vládl zemi od roku 1963 do roku 1979.

Jak Park Chung-hee proměnil chudou zemi v hospodářský zázrak

Zveřejněno: 6. 1. 2018

Korejská válka (1950–53) zdemolovala vše, materiálně i lidsky. Jižní Korea ale záhy nastoupila cestu nevídaného rozvoje a za šedesát let se vyhoupla na světovou špičku. Kdo stojí za tímto úspěchem? Silný vůdce Park Chung-hee, otec bývalé prezidentky, autoritářský typ, který vedl zemi pevnou rukou bez ohledu na lidská práva a demokracii. To mu dnes mnozí vyčítají. Pravdou ale je, že nastoupil cestu industrializace a zaangažování doslova všech na rozvoji země. Lidé mu věřili a skutečně obětovali vše – nejen svou práci a energii, ale i šperky a domácí jmění. 

Park podporoval velké konglomeráty, ekonomické šampióny a přivíral oči nad případnou korupcí. Slavná jména jako Samsung, L. G., Lotte se stávala světovými značkami. Jižní Korea neposlechla radu USA podporovat malé a střední podniky.  Tzv. čeboly šly cestou monopolu a koncentrace moci, což podporovalo ekonomickou nerovnost. Jižní Korea také efektivně využila zahraniční pomoc, hlavně od Američanů, jejichž věrným spojencem je dodnes.

Malí obchodníci, farmáři a běžní pracující věnovali svůj život budovatelské horečce. Korejci vděčí za to, co dnes mají, jejich síle, odvaze, oddanosti a obětavosti. Zemědělský stát s omezenými přírodními zdroji se začal industrializovat, kolektivní duch kráčel směrem k budoucnosti. Národní cítění inspirovalo k nákupu domácích výrobků a podpoře domácí produkce.

Made in Korea!

S ekonomickým rozvojem nastoupila i urbanizace, kontrola růstu populace, zavádění západní medicíny a zdravotního systému. Snížila se úmornost. Vládní industrializace se orientovala na export, intenzivní využívání pracovní síly a podporu domácí konzumace. Exceloval těžký a chemický průmysl. Z 80 USD na obyvatele se GDP vyšvihl na 23 000.  Pomalu rostla i střední vrstva  a s ní i vůle po svobodě a demokracii. Ta nakonec zvítězila koncem 80. let. Trošku paralela vývoje v politice s námi. Park a jeho následovníci byli kritizováni za potírání lidských práv, ničení životního prostředí, represe odborů, špatné pracovní podmínky a sociální zabezpečení. Korejské výrobky byly tehdy levné, dnes je tomu naopak. Na trhu je místní zboží zpravidla dražší než to z dovozu. „No přece je to Made in Korea!“ usmívají se prodávající. Tedy top kvalita.

Dnes má Jižní Korea vzdělanou populaci, v roce 2010 hostila summit G-20, hraje roli středně silného globálního hráče.

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...