fbpx

Přední odborník na sociální média Daniel Dočekal radí, jak si užít na sítích

Zveřejněno: 7. 3. 2018

Přestože jsou sociální sítě mnohdy vydávány za „nepřátele lidstva“, není třeba je takto vnímat. Naopak. Mohou být samozřejmě dobrými a zábavnými nástroji, které nám rozšiřují rozhled. Stačí dodržovat pár pravidel, jak si sítě podmanit tak, aby nám neškodily. Níže najdete 10 bodů, co určitě udělat. Brzy přineseme informace, co naopak na sítích nedělat vůbec.

1. Budujte vztahy. Neomezujte se na to, že jste si přidali jen těch pár přátel, kteří vám zůstali ze školy. Sociální sítě jsou fantastická příležitost, jak najít zcela nové přátele, známé a kamarády.

2. Sdílejte zajímavé a užitečné věci. Narazili jste na zajímavý článek? Pošlete ho dál. Potkali jste zajímavé video, zajímavý příspěvek či fotografii? Sdílejte a šiřte.

3. Pomáhejte ostatním. Všímejte si, na co se ptají, co je trápí, s čím byste jim mohli pomoci. Můžete začít tím, že poradíte. Nebo jenom vyjádříte podporu. Ale třeba budete moci přiložit ruku k dílu nebo pomoci jinak.

4. Buďte skuteční, opravdoví. Nevymýšlejte si, nevytvářejte na svém profilu obraz někoho (či něčeho), co nejste. Vy jste vy, jedineční a důležití právě proto, jací jste.

5. Chvalte, ukazujte na pozitivní věci, se kterými jste se setkali. Na světě je málo dobrých zpráv, buďte těmi, kdo je šíří.

Čtěte také:

Jeden facebook vládne všem: Jak velký Mark utkal svou síťČasy se mění: Zakladatelé sociálních sítí varují před sociálními sítěmiMáte hodně přátel na facebooku? Zřejmě budete materialista

6. Nebojte se kritizovat, ale dělejte to konstruktivně. Dejte si pozor, pokud se stanete posly špatných zpráv, bude se to s vámi dlouho táhnout. Proto když už něco kritizujete nebo něco špatného sdílíte, přidejte k tomu něco pozitivního. Nápad, tip, snahu pomoci.

7. Dávejte zpětnou vazbu, nebojte se druhým dát „Líbí“ na příspěvek nebo sdílet jejich příspěvky s pochvalou, dát jim pod příspěvek komentář či prostě poděkování.

8. Než něco vlastního zveřejníte, zkuste chvíli počkat a znovu si to přečíst. Buďte si jisti, že to, co zveřejňujete či sdílíte, je přínosné, zajímavé a že vaše „osobní značka“ něco takového potřebuje.

9. Sledujte účty, které vám budou přinášet poučení, zábavu, klid. Takové, které bude radost sledovat, na jejichž obsah se budete těšit. Nesledujte své kolegy jenom proto, že to vypadá jako povinnost.

10. Odhlaste se a vypněte tu věc. Čas od času, raději více než méně. Bez facebooku a spol. se vám bude žít dobře, takže se nebojte vypnout a věnovat se něčemu jinému. Jestli dlouhodobě nedokážete zvládnout abstinenční příznaky, dejte nám vědět, najdeme vám odbornou pomoc. V Praze máme pěkný blázinec v Bohnicích.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...