fbpx

Zveřejněno: 3. 3. 2018

Také jste zvyklí z avokáda spotřebovat pouze dužinu a pecku vyhodit? Poslední výzkumy ukazují, že je to velká chyba. Prokázaly totiž, že se semeno avokáda pyšní nebývalými zdravotními benefity. Jeho konzumace je však nadále problematická, neboť má nejen své nesporné výhody, ale i některá rizika.

Avokádo podrobují vědci studiím už několik let. V posledních měsících se sešly překvapivé závěry hned z několika z nich, které avokádovou pecku prohlašují za superpotravinu.

První studie byla publikovaná v časopise American Journal of Chinese Medicine a potvrdila, že semeno avokáda je bohaté na katechiny, které mají antioxidační, protinádorové a antihepatitické účinky. Konzumace avokádového semena tak může hrát významnou roli v prevenci rakoviny. Další ze studií na Singapurské národní univerzitě zase odhalila, že pecka avokáda obsahuje nejsilnější antioxidanty. Kdybyste spočítali antioxidanty celého avokáda, zjistíte, že 70 % z jejich množství najdete právě ve středu, který často končívá v koši. Výzkum podrobně popsaný v Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology odhalil přítomnost saponinů, alkaloidů a terpenoidů v avokádových semenech. Podle vědců mohou tyto fytochemikálie výrazně přispět k prevenci i léčení Alzheimerovy choroby, která je nejčastějším neurodegenerativním onemocněním na světě.  

shutterstock 564040489

Pecka avokáda obsahuje nejsilnější antioxidanty.

Podpora kardiovaskulárního zdraví

Semeno avokáda patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem vlákniny. Díky tomu harmonizuje hladinu cholesterolu v krvi a dokáže ji i výrazně snížit. Tak se stává účinnou prevencí mnoha vážných onemocnění od hypertenze přes diabetes až po kardiovaskulární choroby.

Přírodní potravinářské barvivo 

Mnohá potravinářská barviva obsahují přísady na bázi chemikálií, které mohou, zejména u dětí, způsobit časté zdravotní problémy, jako jsou alergie, astma, hyperaktivita či rakovina. Je tedy mnohem lepší volit čistě přírodní barviva. Například prášek z avokádového semena vytvoří ve spojení s vodou krásnou oranžovou barvu.

shutterstock 183991082

Až budete příště automaticky semena z avokáda vyhazovat do koše, vzpomeňte si na jejich blahodárné účinky.

Ochrana potravin

Ukazuje se, že pecka z avokáda má velký potenciál stát se potravinářskou přísadou mnoha jídel, a to nejen díky své poměrně neutrální, i když trochu nahořklé chuti. Semeno je totiž bohaté na polyfenoly se silnými antimikrobiálními účinky. V provedených testech byly hamburgery z mletého masa obohaceny o 0,5 % prášku z avokádového semena. Hamburgery byly testovány až za dalších 8 dnů a potvrdilo se, že v nich látky obsažené v semenu potlačily oxidaci a mikrobiální procesy z více než 90 %.

Skrytá rizika

Avokádové semeno, stejně jako jádra meruněk či broskví, obsahuje nízkou hladinu kyanidu nazývaného amygdalin, který může být ve vysokých dávkách toxický. Z tohoto důvodu se jeho konzumace nedoporučuje obzvláště těhotným a kojícím ženám, malým dětem a lidem se zdravotními komplikacemi. Pecka avokáda také patří mezi alergeny a může tak vyvolat nesnášenlivou reakci.

shutterstock 379529035

Do smoothie s avokádem se nejlépe hodí banán, ananas či špenát.

Jak pecku konzumovat?

Nejprve je nutné ji rozemlít na jemný, konzistentní prášek, což se vám nejlépe povede ve výkonném mixéru. Jelikož má nahořklou chuť, výborně ladí s potravinami, jako je banán, ananas či špenát, které jej zjemní. Nejvíce se hodí jako posyp na zeleninové a ovocné saláty, do vaječných jídel a do polévek. Lze jej též umístit do prázdných želatinových tobolek na léky a užívat jako potravinový doplněk.

Smoothie s práškem ze semene avokáda

Co budete potřebovat:

1 šálek neslazeného mandlového mléka
½ zralého avokáda
1 hrst špenátu
1 lžíce mandlového másla
1 lžíce chia semínek (předem namočených ve vodě)
½ čajové lžičky prášku ze semena avokáda
½ čajové lžičky vanilkového extraktu
1 malý zmražený banán
led
¼ šálku vody, pokud je potřeba na zředění

Postup:

Všechny ingredience dejte do mixéru s vysokým výkonem a mixujte dohladka.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...