fbpx

Zveřejněno: 13. 1. 2018

Zkoušeli jste si někdy čistit zuby kokosovým olejem? Vědci zjistili, že tento bílý tuk, zejména v modifikované formě, má vysokou schopnost ničit bakterie, které způsobují zubní kaz a další problémy ústní dutiny.

Kokosový olej má na naše dentální zdraví opravdu blahodárné účinky. Alespoň to potvrdil tým vědců z Athlone Institute of Technology v Irsku, který testoval  jeho antibakteriální působení.  Výzkumníci zjistili, že právě tento bílý tuk má oproti běžným dentálním přípravkům své výhody. Zejména kokosový olej modifikovaný enzymy silně omezil růst mnoha kmenů bakterií včetně těch, které jsou zodpovědné za vznik zubního kazu.

„Zubní kaz je běžný zdravotní problém, který postihuje 60–90 % dětí a většinu dospělých ve vyspělých zemích,“ říká Dr. Damien Brady, vedoucí výzkumu, podle něhož má kokosový olej budoucnost. „Zahrnutí enzymy modifikovaného oleje do produktů dentální hygieny může být atraktivní alternativou k chemickým složkám, zejména protože funguje i v relativně malých dávkách.“

profimedia 0358831932

Kokosový olej funguje podobně jako pasta na zuby. Navíc je přírodní

Ájurvédská metoda „oil pulling“

Příznivé účinky kokosového a dalších rostlinných olejů na zdraví ústní dutiny však nejsou ničím novým. Metoda tzv. oil pullingu neboli převalování oleje v ústech vznikla v Indii a je popsána ve starověkých ájurvédských textech. Údajně se jedná o způsob, jak zabránit krvácení dásní, zubnímu kazu, vysychání v krku i zápachu z úst. Používá se nejen kokosový, ale také například sezamový či slunečnicový olej.

Přestože metoda „oil pulling“ má i své odpůrce, určitý účinek jí nelze upřít. Například studie z roku 2009 publikovaná v Indian Journal of Dental Research zjistila, že rostlinný olej funguje při čištění zubní dutiny podobně jako ústní voda, to samé prokázal i výzkum z roku 2014.

Kokosový olej je navíc čistě přírodní a jeho použití s sebou nenese žádné vedlejší účinky, za zkoušku tedy určitě stojí.

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...