fbpx

Zveřejněno: 16. 11. 2017

Lidé si často stěžují, že se necítí dobře. Berou to jako součást života a stárnutí. Tak tomu ale není. Řada nepříjemných potíží může být eliminována. Na vině totiž bývá často trávicí systém, který lze dostat do latě vhodnou detoxikací a úpravou jídelníčku.

Objevil se u vás někdy nevysvětlitelný ekzém, bolest hlavy, únava, PMS nebo jiné trápení, jehož původ neodhalila ani řada lékařských vyšetření? Za zmíněnými symptomy mohou stát vaše střeva, respektive jejich nerovnováha, která může ovlivnit celý váš systém. „Mikrobiologické problémy by proto nikdy neměly být ignorovány,“ upozorňuje americký lékař a odborník na celistvou medicínu Frank Lipman. Často pomůže pouhá změna jídelníčku, tedy eliminace určitých potravin. Nabízíme vám řešení na 10 nejčastějších potíží, které občas potrápí každého z nás. Všechny přitom mají jedno společné: způsobuje je špatný jídelníček. Jeho úpravou se tedy můžete zbavit všech potíží najednou.

Nemůžete usnout nebo se často budíte

Mnoho potravin a nápojů obsahuje tzv. inhibitory spánku. Spánek může blokovat alkohol, kofein, ale i potraviny, na které jste citliví. Detox nebo obyčejná eliminace těchto inhibitorů je pak nejlepším způsobem, jak se problémů s usínáním zbavit.

jidelnicek shutterstock 658011508

Správnou úpravou jídelníčku se můžete vyhnout řadě potíží.

Máte problémy s koncentrací

Potravinové alergie a intolerance se mohou projevovat zvláštními způsoby. Za špatnou koncentrací například může stát přecitlivělost na lepek, ale i na jiné potraviny. Na vině může být opět alkohol, kofein a rafinované, tedy zpracované potraviny. Vyvarujte se jejich konzumace a uvidíte, že i váš mozek bude bystřejší.

Trápí vás zapáchající dech

Zápach z úst je častým příznakem dysbiózy – nerovnováhy mezi dobrými a špatnými bakteriemi ve střevech, popřípadě přímo kvasinkové infekce. Zjistěte proto, co se ve vašich střevech děje. To je prvním krokem k opětovnému dosažení rovnováhy ve vašem trávicím traktu. Zde je na místě lékařské vyšetření.

Matná kůže, akné a tmavé kruhy pod očima

Říká se, že jste to, co jíte (a to, co vaše tělo pohlcuje), takže jídelníček plný zpracovaných potravin, mléčných výrobků, cukru (to vše způsobuje akné) a opět potravin, na které jste citliví, může zanechat stopy i na vaší pokožce.

mlecne vyrobky shutterstock 691202404

Konzumace mléčných výrobků může způsobovat akné i chronickou rýmu.

Když ani lékař nenašel příčinu bolestí

Standardní jídelníček vede k zánětu, který se může projevit například bolestí kloubů. Přestaňte proto konzumovat zánětlivé potraviny, jako je rafinovaná mouka a cukr, a zvyšte příjem zdravých tuků, bílkovin i zeleniny. Je pravděpodobné, že se pak zbavíte i bolestí.

Neustále máte ucpaný nos

Za chronickou rýmou také mohou stát některé potraviny, jako například kravské mléko a výrobky z něj. Odstraňte proto z vašeho menu všechny známé zánětlivé potraviny a zbavíte se i chronické rýmy a zahlenění.

PMS mimo kontrolu

I symptomy PMS mohou zhoršit běžné potraviny jako cukr, rafinovaná mouka a zpracované potraviny. Ne zcela funkční přirozené detoxifikační systémy vašeho těla mohou způsobit i to, že se kontrole vymknou i vaše hormony.

zeleny caj shutterstock 640184602

Zbavte se závislosti na kávě a raději ji nahraďte zeleným čajem.

Potřebujete kávu, víno, sýry nebo čokoládu

Bohužel se jedná o klasickou závislost. Zkuste třeba jen na krátkou dobu potraviny, po kterých bezmezně toužíte, nahradit nějakou výživnější alternativou – čokoládu například ořechovou tyčinkou a kávu zeleným čajem. Pokud vydržíte, zmizí i vaše chutě.

Jste pořád unaveni

I nedostatek energie bývá často spojován s konzumovanými potravinami, a dokonce i s jejich načasováním. Hlavním viníkem opět bývají zpracované a rafinované potraviny, obzvláště pokud je pojídáte během celého dne.

Často jste nachlazení

Až 70 % vašeho imunitního systému se nachází ve vašich střevech. Věřte, že pokud bude ve skvělé formě, tak se vám nachlazení a infekce vyhnou obloukem. 

Vsaďte na očistu těla

Správná očista vám může pomoci resetovat organismus – doslova stejně, jako když resetujeme počítač. Dobrý detox vylučuje potraviny a nápoje, které přetěžují organismus, a poskytuje cílené živiny, které energizují detoxikační orgány. Svému trávicímu systému poskytnete odpočinek, který tělu umožní účinněji se zbavit metabolických toxinů, toxinů z životního prostředí a zpracovaných potravin a nápojů. Zaměřte se na bio potraviny a tzv. celé potraviny. Nedržte hladovku, která tělo vyčerpává. A poslouchejte signály, které vám vaše tělo vydává. Ono totiž nejlépe ví, co chce.

foto: Shutterstock, zdroj: Mind Body Green

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...