fbpx

Zveřejněno: 15. 11. 2017

Byznys s hubnutím a dietami generuje každý rok miliardy dolarů. I přes úžasný marketing a skvěle vypadající produkty nemá ve skutečnosti příliš velký úspěch. Jednorázové hubnoucí zázraky zkrátka nefungují. Co se vlastně děje? Proč je pro tolik lidí tak složité shodit a udržet si ideální váhu?

Průměrný „bojovník s nadváhou“ se pokouší o dietu dvakrát až třikrát do roka. Ale zhruba jen 1 % těchto pokusů vede k trvalému a úspěšnému úbytku na váze. Mnoho lidí se domnívá, že za vším stojí nedostatek vůle. Je však třeba pochopit, co to vůbec vůle je a jak funguje náš mozek.

Pouhá síla vůle nestačí

Vědkyně, docentka na univerzitě v Rochesteru a jedna z nejprodávanějších autorek podle žebříčku New York Times Susan Thomsonová strávila dvě desetiletí studiem základních příčin epidemie obezity. Dospěla k závěru, že celý dietní průmysl a programy na hubnutí v dnešní době selhávají v jedné věci. Říkají lidem co dělat pouze v krátkodobém horizontu. To však nestačí k tomu, aby si udrželi svou váhu dlouhodobě.

shutterstock 506782936

Do chytré stravy musíme zapojit i hlavu. Mozek lze cvičit, aby nebyl „nenažraný“.

„Pokud se totiž při rozhodování o výběru stravy budete každý den spoléhat jen na sílu své vůle, jste předurčeni k neúspěchu,“ vysvětluje Thomsonová. Každý rok je ve Spojených státech osmdesáti tisícům lidem trpícím diabetem amputována končetina, protože zkrátka nejsou schopni změnit svou stravu. Je tedy zřejmé, že tady jen síla vůle nestačí.

Program s nadstandardními výsledky

Thompsonová při svém dlouholetém bádání zkoumala, jak mozek „spolupracuje“ s jídlem. Objevila, že moderní celosvětová strava rychle přemění mozek tak, aby zablokoval ztrátu hmotnosti. „K zablokování mozku dochází proto, že vaše strategie hubnutí je v rozporu s vaším mozkem, a ten si najde vždy způsob, jak nad vámi vyhrát,“ tvrdí Thompsonová.

Poté, co diagnostikovala problém, rozhodla se vědkyně hledat také jeho řešení. Vytvořila speciální hubnoucí program a v roce 2014 odstartovala projekt Bright Line Eating poté, co zaznamenala jeho úspěchy u sebe i svého okolí. Díky tomuto programu Thompsonová zcela změnila strategii hubnutí. 

Proč vlastně funguje?

Bright Line Eating je založen na špičkové psychologii a neurovědách. Umožňuje lidem získat zpět mozek na svou stranu a zbavuje je závislosti na jídle. Jeho principy odporují téměř všem běžným strategiím o hubnutí. Ale podle čísel je zcela jasné, že to funguje.

Program vám nabízí dlouhodobý plán hubnutí. Nečekejte, že zázračně zhubnete přes noc, nedostanete ani žádné prášky či jiné speciální produkty. Základní principy programu mají zcela jasné a jednoznačné hranice, které zkrátka nepřekračujete.

Bright Line Eating pracuje s mozkem třemi způsoby: pomáhá mu vybudovat si správné návyky, vrací zpět do hry leptin. Jedná se o hormon, který vám v hlavě pomáhá, abyste se přesvědčili, že vlastně nemáte hlad, a byli aktivní. Zároveň se díky programu doplňuje dopamin, který zase pomáhá potlačit chuť na potraviny obsahující mouku a cukr. Díky tomu si vytváříte správné návyky ve vašem mozku a vaše váha začíná klesat.

foto: Shutterstock, zdroj: Food revolution

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...