fbpx

Zveřejněno: 19. 10. 2017

Každý orgán v lidském těle má nejen své nezastupitelné místo, ale také období, kdy je právě aktivní. Pokud se jej naučíte vnímat, bude váš život podstatně lepší, a to především po zdravotní stránce. Podívejte se, kdy orgány pracují v náš prospěch.

Oblíbená tradiční čínská medicína a detoxikační CIC metoda radí, že každý člověk by se měl naučit vnímat své tělo. Tím, že budete respektovat rytmus orgánových hodin, dosáhnete mnohého. Například poznáte, kdy je vhodná doba na cvičení, na odpočinek, v jakou hodinu bude váš mozek nejaktivnější, kdy se zvýší účinek léků i to, v jakou hodinu si můžete dopřát hůře stravitelné jídlo.

budik

05:00–07:00

Pokud se v tento čas probouzíte s nutností jít na toaletu, je to v pořádku. V tento čas je totiž nejaktivnější tlusté střevo. Mimo to se zvyšuje krevní tlak i zrychluje tep. Zatímco vy jste ospalí a byli byste ještě nejraději v posteli, organismus se probouzí. Proto se ne nadarmo doporučuje vypít sklenici vlažné vody s citronem. Zcela ideální bude, když si zvyknete vstávat v tento čas pravidelně, i o víkendu. Budete mít totiž po celý den mnohem více energie.

07:00–09:00

Žaludek začíná být aktivní. To je čas na pořádně vydatnou snídani. Pozitivně nastartovaná je i lidská psychika. V tento čas tedy plňte úkoly, které vám jsou nepříjemné.

09:00–11:00

Mozek funguje na plné obrátky. V tuto denní dobu si poradíte i s náročnějšími úkoly. Nezapomeňte na svačinu, která zasytí tělo a podpoří mozkovou činnost. Dopřejte si vlašské ořechy nebo třeba mandlové mléko. Rozhodně se vyhněte alkoholu. Mezi 9. a 10. hodinou se totiž probouzí slinivka a slezina a těm alkohol neprospívá.

jidlo

11:00–13:00

Čas na oběd. Je ovšem potřeba se nepřejídat a nedávat si kávu. Srdce totiž začíná bít jako o závod. Citliví jedinci mohou pociťovat nepříjemný útlum. Z toho vás dostane chvilka na čerstvém vzduchu.

13:00–15:00

Zapomeňte na další přísun jídla. Tenké střevo, které je právě aktivní, se stará o naše trávení, proto ho nezatěžujte. Není také od věci si dopřát očistu. „Podpořte tenké střevo vhodnou detoxikací a zapomínat byste neměli ani na kvalitní probiotika,“ radí odborníci ze společnosti Economy Class Company. Ti, kteří se bojí něco udělat, například zajít k zubaři, mají ideální čas na plnění úkolů. Nyní jsme totiž statečnější.

15:00–17:00

Právě teď je správná doba na sport či saunu. Organismus dobře zvládá fyzickou zátěž. Co byste si ale měli dopřát, je šálek chutného bylinkového čaje. Podpoříte tak močový měchýř, který jede na plné obrátky.

hudba

17:00–19:00

Následně se slova ujímají ledviny. Proto je nezatěžujte alkoholem, kávou ani mléčnými výrobky nebo solí. V tuto hodinu býváme navíc dobře naladěni, je tedy třeba toho využít!

19:00–21:00

Nastává období tzv. dynamické rovnováhy. Berete-li antibiotika, v tyto hodiny jejich účinky zesílí. Na plné obrátky pracuje paměť, jsme bystří, psychika bývá v harmonii, proto toho využijte k relaxaci, poslechu hudby a duševnímu rozvoji. Dopřejte si masáž nebo alespoň promastěte bolavé klouby. Teď je ta nejvhodnější doba.

21:00–23:00

„Trojitý zářič,“ tak tradiční čínská medicína označuje spojení horní, střední a spodní části trupu včetně všech příslušných orgánů. Naplno se rozzáří, když dáte tělu odpočinek a půjdete spát. Disharmonie v této oblasti se negativně odráží na fyzickém i duševním zdraví!

spat
23:00–01:00

Žlučník je v tuto dobu nejaktivnější. Mohou nás tedy potrápit různé nepříjemné záchvaty. Jsme také citlivější na bolest. Špatně usínáme nebo se naopak snadno probudíme. Pokud ještě nespíte, snažte se moc nepřemýšlet. Tělo touží po regeneraci, tak mu ji dopřejte.

01:00–03:00

Probíhá největší detoxikace organismu, játra jsou aktivní. Neměli bychom nic jíst ani pít, rozhodně ne kávu a alkohol. Mozková činnost bývá v tyto hodiny nejvíce v útlumu.

03:00–05:00

Někteří jedinci se mohou nad ránem budit. Jsou to především astmatici, osoby s jinými respiračními obtížemi a kuřáci. Důvodem je to, že do největší aktivity se dostávají plíce, které se čistí. Lidé, kteří mají slabší psychiku, by neměli dělat žádná vážná rozhodnutí, právě teď míváme největší sklony k obavám a pesimismu.

foto: Shutterstock a Giphy

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...