fbpx

Zveřejněno: 10. 10. 2017

Mysleli jste si, že spánek po obědě je jenom pro děti a důchodce? Omyl! Power nap neboli krátký spánek během pracovního dne zvyšuje koncentraci, výkonnost i míru pracovního nasazení.

Na rozdíl od 85 % savců spí dospělý člověk jenom jednou denně. Vědci se nemohou shodnout na tom, zda je to pro nás jako pro druh přirozené, nebo jestli jsme svůj spánkový rytmus podřídili požadavkům moderní společnosti. Shodnou se však na tom, že nespíme dost. A něco na tom bude. Spánkový deficit průměrně přiznává každý třetí člověk. Moderní, průměrně vytížený jedinec je schopen usnout takřka kdekoliv a kdykoliv. Usínáme cestou do práce, na zastávkách, na rodinných oslavách, v kinech, na rande (i když tam může být i jiná příčina než únava), vsedě i ve stoje. Nedostatek spánku se negativně odráží na náladě, ve vztazích i pracovním nasazení. Co s tím?

Expert radí: dejte si v práci dvacet

Autorka knihy Take a Nap! Change Your Life a expertka na spánek Sara Mednick, PhD., radí: „Dejte si v práci po obědě šlofíka. Pouhých 15–20 minut spánku stačí k tomu, abyste resetovali svůj organismus, dosáhli absolutní bdělosti a zvýšili svou výkonnost.“

Právě za účelem zvýšení výkonnosti svých zaměstnanců udělaly některé z osvícených korporací z pravidelných šlofíků součást firemní kultury. A věděly proč. Studie prokázaly, že krátké spánky během dne obnovují schopnost koncentrace, podporují kreativitu a zvyšují kvalitu odvedené práce – odpočatý člověk se totiž lépe soustředí, dělá méně chyb a přitom pracuje rychleji.

shutterstock 600628895

Chcete stíhat svěřenou práci včas, být plní energie a odcházet z kanceláře dřív? Dejte si po obědě šlofíka.

Šlofíka si dobře naplánujte

Nejlepší čas pro power nap je 1–2 hodiny po obědě. Tehdy klesá hladina cukru v krvi a nastává fyzický i mentální útlum. To bývá zpravidla chvíle, kdy se odebíráme do kuchyňky, abychom si udělali presso. A nejlépe dvojité. Zkuste si dát místo kávy šlofíka. Ten by měl trvat ideálně 20, nejdéle však 30 minut.  Krátký spánek je dobré absolvovat před čtvrtou odpolední, abyste předešli potížím s večerním usínáním.

Nastavte si budík

Jak už bylo řečeno, optimální interval denního spánku je 20 minut. Proč? Stihnete se totiž probudit předtím, než organismus vstoupí do REM fáze, a budete tak svěží, akční a plní energie. Pokud zaspíte, riskujete tzv. spánkovou setrvačnost. Spíte-li 30–60 minut, organismus vstoupí do REM fáze. Pokud jsme z této fáze vytrženi předtím, než dokončíme započatý spánkový cyklus, čeká nás nepříjemný pocit malátnosti a dlouhé probouzení.

Jděte rovnou na věc

Aby byl váš šlofík opravdu efektivní, musíte jít rovnou na věc, tedy rychle usnout. Najděte si klidné, tiché, tmavé místo, případně si do sluchátek pusťte příjemnou hudbu a nasaďte masku na oči. Pokud máte to štěstí, že jste v kanceláři sami, pověste na dveře cedulku s nápisem nerušit.

shutterstock 245619898

Power nap jedině před cappuccinem!

Cappuccino po obědě? Dejte si raději nappuccino!

Britští vědci Horne a Reyner už v roce 1996 přišli na to, že power nap je několikanásobně účinnější, pokud si předtím, než usnete, dáte kávu. Kofein a jemu podobné povzbuzující látky totiž nepůsobí okamžitě. Při správném načasování se tak spojí energie načerpaná z krátkého spánku s účinkem kofeinu, který začne působit právě ve chvíli, kdy vstanete.

Vrhněte se do práce s elánem

Po zazvonění budíku vyběhněte schody, zaskákejte si na místě nebo opláchněte obličej studenou vodou, zkrátka dejte tělu vědět, že jste připraveni jít zpět do akce. Potom pokračujte v práci přesně tam, kde jste před šlofíkem přestali. Uvidíte, jak vám to půjde hezky od ruky. 

Jaký je však největší benefit power naps? Stihnete stejný objem práce za méně času a budete tak mít více času věnovat se sobě a svým zálibám!

Pokračování seriálu o spánku najdete na www.beztize.cz

foto: Shutterstock, zdroj: Webmd

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...