fbpx

Zveřejněno: 30. 9. 2017

Hodinky nyní mohou průběžně sledovat srdeční frekvenci. Alespoň v případě nové řady Apple Watch Series 3 je to pravda. Ta totiž uživatelům poskytuje informace o chodu jejich srdce v reálném čase přesněji než kdykoliv předtím. Apple doufá, že budou schopny upozornit nositele i na potencionálně nebezpečné abnormality.

Aktualizovaná aplikace Apple Watch sleduje srdeční frekvenci. Nejnovější verze jde však ještě dál. Dokáže zaznamenávat tepovou frekvenci nepřetržitě kdekoliv. Bez ohledu na to, kde se nacházíte, nebo co zrovna děláte. To by mohlo poskytnout cenné a okamžitě přístupné údaje, které by odhalily případné poruchy srdečního rytmu. Nastavení monitoru umí upozornit na podezřelé zvýšení srdeční frekvence během fyzické aktivity, nebo naopak na její nepřirozený pokles v klidovém režimu.

Obnova rytmu je důležitá metrika

Rozhodujícím kritériem vypovídajícím o výkonnosti srdečního svalu je jeho schopnost oživit rytmus po cvičení během období nachlazení. I to by měl nový přístroj Apple Watch sledovat. „Obnova je důležitou metrikou,“ říká doktor Eric Topol, kardiolog a ředitel Scripps Translational Science Institute. „V mnoha studiích bylo dokázáno, že pomalé obnovení srdeční frekvence značí neideální stav s nutností lepšího kondicionování. Poskytování takovýchto informací představuje pro Apple velký krok vpřed.“

apple watch shutterstock 331486559

Rozhodujícím kritériem vypovídajícím o výkonnosti srdečního svalu je jeho schopnost oživit rytmus po cvičení během období nachlazení. I to by měl nový přístroj Apple Watch sledovat.

Apple spolupracuje s odborníky ze Standfordu

Apple bude věnovat velkou pozornost údajům, které nové hodinky generují. Společnost v této věci spolupracuje s odborníky na srdeční činnost ze Standfordské univerzity, kde společně studují a analyzují data. Doufají, že přijdou s algoritmy pro interpretaci tepové frekvence, které by pomohly odlišit potencionální vážné nebezpečí od víceméně nepodstatných občasných vychýlení.

Nebezpečí atriální fibrilace

Přibližně 1-2 % dospělých v USA trpí atriální fibrilací nebo abnormálním bušením srdce a neví o tom,“ informuje doktor Topol. Atriální fibrilace může být předzvěstí mozkové mrtvice a dalších srdečních onemocnění. Takže detekce konzistentních výkyvů srdeční frekvence se může stát užitečným prostředkem, jak upozornit jedince, kteří jsou těmito stavy ohroženi, že by měli dříve či později navštívit lékaře. Společnost FitBit, která prodává náramkové hodinky s nepřetržitým sledováním tepové frekvence, minulý měsíc oznámila, že zkoumají, jak mohou jejich náramky pomáhat lidem s atriální fibrilací identifikovat abnormální činnost srdce. Doktor Topol vyslovil názor, že v tomto ohledu mohou být velmi důležité i informace o srdeční frekvenci, které v reálném čase podávají nové Apple Watch.

apple watch sleep shutterstock 609993506

Apple Watch signalizují období nízkého proudění kyslíku do těla, což je znak spánkové apnoe.

Pozor na spánkové apnoe

Dalším často podceňovaným jevem, který může značit selhávání srdce, jsou spánkové apnoe. I tento problém pomáhají řešit nové Apple Watch. Mohou na ně totiž upozornit. Stačí, aby si uživatelé hodiny nesundávali, když jdou spát, a po probuzení si prohlédli zaznamenaná data. Apple Watch signalizují období nízkého proudění kyslíku do těla, což je znak spánkové apnoe. 

Na konci tunelu je světlo

Aplikace Apple Watch – a další monitory nepřetržitého sledování tepové frekvence od společností jako např. FitBit – mají ještě dlouhou cestu k tomu, aby skutečně dokázaly diagnostikovat srdeční onemocnění. Nicméně doktor Topol předpovídá, že jednoho krásného dne budou lidé schopni sledovat srdeční frekvenci pomocí podobných zařízení. A ty budou zase lékařům poskytovat informace adekvátní těm, které dnes zjišťují sami složitými prostředky.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Health

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...