fbpx

Zveřejněno: 2. 10. 2017

Když jste vyrůstali, možná vám vaše okolí tvrdilo, že konopí je špatné, nemorální nebo nezdravé. Ať už to bylo ze strany rodiny, učitelů, trenéra nebo jiné autority. Vědecky mnohokrát ověřenou pravdou ale je, že naprostá většina negativních tvrzení o této rostlině vychází z nepodložených názorů příznivců konopné prohibice z první poloviny minulého století.

V posledních letech rychlým tempem přibývá pravdivých – tedy studiemi prověřených – informací o konopí, stejně jako roste počet států legalizujících užívání pro lékařské nebo rekreační účely. Zvláště v této době je proto důležité jasně odlišovat fakta od mýtů, abychom mohli činit informovaná rozhodnutí – ať už se týče konzumace nebo hlasování o ukončení prohibice. Níže proto uvádíme na pravou míru čtyři nejčastěji omílané mýty o konopí.

Konopí je vstupní branou do světa tvrdých drog

Nejspíše jste někdy slyšeli nyní již myšlenku, že tato bylina je měkká „brána“ k tvrdým drogám, jako je kokain nebo heroin. Výzkumy nicméně tento mýtus mnohokrát vyvrátily, a dokonce často docházejí k závěru, že konopí je spíše „výstupní droga“ díky svému potenciálu pomoci drogově závislým při léčbě.

Jak bylo doloženo v americkém dokumentárním seriálu Weediquette, léčebný program v Maine pomáhá lidem nahrazovat opioidní léky konopím. Tito pacienti mají vážné problémy poté, co si vypěstovali silnou závislost na opioidech, jež jim předepsal lékař třeba kvůli bolestivému zranění nebo chirurgickému zákroku.

Konopí může také být efektivní pomocí například pro pacienty trpící chronickými bolestmi, a to bez zdravotních rizik, která s sebou nesou opioidy i další farmaceutika. „Pokud berete opioidy, vše začíná fenomenálním pocitem,“ vysvětluje pacient, který se jmenuje Chasen. „Když ale lék přestane fungovat, váš stav se rychle zhorší… Konopí vám pomůže regulovat vaši náladu na úroveň, kde byla před tím, než jste si začali upravovat hladiny serotoninu a dopaminu braním těchto nebezpečných léčiv.“

shutterstock 533628877

Farmaceutika představují daleko větší rizika než obyčejné konopí.

Že konopí není „vstupní drogou“ přiznala loni i tehdejší americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová, přičemž právě zástupci tohoto ministerstva dříve patřili k největším odpůrcům konopí.

Konopí způsobuje rakovinu

Existuje obrovské množství důkazů, že kouření tabáku způsobuje rakovinu. Zároveň byly prováděny desítky výzkumů, které měly za úkol dokázat, že i kouření konopí způsobuje rakovinu. Analýza renomovaného deníku ovšem zjistila, že všechny tyto studie přinesly „nedostatečné množství důkazů toho, že by užívání konopí způsobovalo rakovinu". Ve skutečnosti mnoho odborníků používá konopí na léčbu rakovinových symptomů, jako jsou bolesti nebo nevolnost, a stále přibývá studií, které dokonce poukazují na to, že konopí může pomáhat i při samotné léčbě, například prostřednictvím apoptózy, což je řízená sebevražda nádorových buněk, kterou dokážou některé kanabinoidy vyvolávat  (opakovaně to bylo prokázáno zejména u THC a CBD).

Konopím se lze smrtelně předávkovat

Látky obsažené v konopí mají extrémně nízkou toxicitu. Podle lékařských záznamů z celého světa nedošlo v průběhu lidských dějin k jedinému úmrtí na předávkování konopím.

Přední odborník na farmakologii Dr. Iverson vysvětluje, jak nepravděpodobné je smrtelné předávkování konopím: „Laboratorně testovaná zvířata (krysy, myši, psi a opice) dokázala tolerovat dávky až do 1000 mg/kg. To v přepočtu znamená, že člověk vážící 70 kg by musel zkonzumovat zhruba 70 g čistého THC najednou, aby mohlo dojít k ohrožení života. To nicméně představuje asi pět tisíckrát více, než je množství obvykle potřebné k navození kýžených účinků. Přestože je konopí nejrozšířenější ilegální substancí na světě, existuje jen minimum případů smrtelného předávkování, pokud vůbec nějaké.“

Důvodem je podle nejnovějších poznatků to, že THC a další kanabinoidy se nevážou na ty receptory, jež ovlivňují základní životní funkce, jako je dýchání či tlukot srdce.

shutterstock 551487424
Konopí z vás udělá povaleče

Uživatelé této byliny jsou často vykreslování jako lenoši, kteří se jen válí u televize a cpou se brambůrkami a sladkostmi. Ano, určité odrůdy konopí mohou člověka pořádně unavit (což je bráno jako jeden z léčebných účinků, když jedinec potřebuje odpočívat a spát), zároveň ale známe řadu úspěšných osobností, které se k užívání konopí veřejně přiznaly, a jsou přitom úspěšní a vysoce produktivní. Jmenujme jen namátkou třeba herce Morgana Freemana a Woody Harrelsona, bývalého prezidenta USA Baracka Obamu nebo legendárního plavce Michaela Phelpse.

Co se biologie týče, konopí může být i vysoce motivační. Určité terpeny, jako je limonen, který je kromě konopí v citrusech, nebo pinen, jenž se zase vyskytuje též v borovicovém jehličí, mohou pomoci vytvořit stimulační soustředěné vědomí a jasnost mysli, což se dá používat zejména ke kreativní práci. Určité druhy konopí však mohou způsobovat apatii – například ty obsahující vysoké množství THC nebo terpenu  vysoké množství THC nebo terpenu myrcenu, což jsou látky způsobující ospalost.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...