fbpx

Zveřejněno: 10. 9. 2017

Kamkoliv se podíváte, tam vidíte své vlasy. Na polštáři, na hřebenu, na zemi v koupelně, na svetru. Proč se to děje? Příčiny mohou být různé. Padání vlasů se ale dá zabránit. Právě podle příčiny se dá najít i vhodný "lék".

Je pravda, že podle všech studií muži ztrácejí vlasy více než ženy. Nezvratným důkazem je pověstná plešatost, která pány tvorstva postihuje v pozdějším věku. Stejně tak je ale pravda, že ženskou psychiku padání vlasů ovlivňuje mnohem více než mužskou.

Příčiny přitom mohou být různé – od fyzického stresu přes nedostatek vitaminů až po vážné problémy se zdravím. Naštěstí existuje spousta možností, jak se proti padání vlasů bránit. Nejdříve ale musíme zjistit, proč nám vlasy vůbec padají.

shutterstock 437756866

Chcete mít zdravé a pevné vlasy? Zjistěte, co jim chybí, a upravte kosmetiku i jídelníček.

Fyzický stres

Dočasnou ztrátu většího množství vlasů může způsobit jakýkoliv druh fyzického traumatu. Tento jev má dokonce odborný název telogen effiluvium. Vlasy mají naprogramovaný životní cyklus, který sestává z růstové fáze, fáze odpočinku a fáze vypadávání.

„Šok, kterému je vaše tělo náhle vystaveno, může rozhodit vlasový cyklus a přesunout více vlasů najednou do fáze vypadávání,“ vysvětluje Marc Glashofer, dermatolog působící v New Yorku. Ztráta vlasů přitom často přichází teprve po třech až šesti měsících od prožití traumatu. Příkladem takového šoku může být třeba náhlá ztráta hmotnosti nebo i těhotenství. Zde je fyzické trauma navíc provázáno s významnými hormonálními změnami a výkyvy. Dobrá zpráva je, že vlasy začnou opět růst, až se tělo z šoku dostane.

Dědičnost

Ženská ztráta vlasů, nazývaná androgenní nebo androgenetická alopecie, je v podstatě dámskou verzí mužské plešatosti. „Pokud pocházíte z rodiny, kde ženy v určitém věku začínají ztrácet vlasy, pak existuje vysoká pravděpodobnost, že k tomu budete také náchylné,“ rozvádí myšlenku Glashofer.

Na rozdíl od mužů se ženské vypadávání vlasů projevuje spíše zřetelným řídnutím a ztrátou objemu než plešatěním v pravém slova smyslu. Pokud mají tedy vaše přímé příbuzné řidší vlasy, může jejich ztráta postihnout i vás.

Emoční stres

Podle doktora Glashofera je pravděpodobnost, že emoční stres sám o sobě způsobí ztrátu vlasů, výrazně nižší než u stresu fyzického. I tak ale existují některé případy, kdy tuto možnost nelze vyloučit. Jedná se třeba o rozvod, smrt milovaného člověka nebo péči o stárnoucí rodiče.

„Většinou však samotný emoční stres ztrátu vlasů nezpůsobí. Spíše zhoršuje fyzický problém, který již existuje. Ačkoliv není dokázáno, že snížení stresu pomůže vašim vlasům, rozhodně to nemůže ublížit. Udělejte si čas sami na sebe, začněte cvičit, povídejte si a získejte podporu, kterou potřebujete.“

Hypotyreóza

Hypotyreóza je lékařský termín pro nedostatečnou činnost štítné žlázy. Tato malá žláza, která se nachází v krku, produkuje hormony. Ty jsou rozhodující pro správnou činnost metabolismu stejně jako pro růst a vývoj.

Pokud nedojde k vyčerpání dostatečného množství hormonů, může přispět ke ztrátě vlasů. Jakmile se hladina štítné žlázy vrátí k normálu, měl by se tam vrátit i růst našich vlasů.

Syndrom polycystických vaječníků

Syndrom polycystických vaječníků představuje další podobu nerovnováhy mužských a ženských pohlavních hormonů. Přebytek androgenů (mužských hormonů) může vést k vytváření cyst na vaječnících, nárůstu hmotnosti, vyššímu riziku cukrovky, změnám v menstruačním období, neplodnosti a opět také k řídnutí vlasů.

Ženy, které tímto syndromem trpí, mohou také zaznamenat větší nárůst chlupů po těle a vousů v obličeji. S problémem je tedy dobré co nejdříve navštívit gynekologa. Operace cyst není v dnešní době už větší problém.

Styling

Příliš časté upravování vlasů nejrůznějšími chemickými přípravky, stejně jako jejich žehlení, fénování či natáčení může samozřejmě v průběhu let negativně ovlivnit růst vlasů už od konečků. V nejhorším případě mohou vlasy přestat růst úplně.

American Academy of Dermatology se proto proti těmto způsobům vlasové úpravy zasazuje. Místo toho doporučuje po každém použití šamponu zařadit i kondicionér, vlasy nefénovat, ale nechat je přirozeně uschnout, omezit návštěvy kadeřnictví a teplu v podobě žehliček, fénů a kulem vystavovat vlasy maximálně jednou týdně.

Co pomůže

Existuje několik receptů, které s růstem a kvalitou vlasů pomohou. Přínosná je například pravidelná masáž vlasů kokosovým olejem, který napomáhá jejich růstu. Výborná je také Amla neboli indický angrešt. Ta je bohatá na vitamin C a antioxidanty, které pomáhají vyřešit většinu příčin padání vlasů. Amla se dá použít přímo na kůži na hlavě, masáž je opět hodně příjemná.

Skvělým prostředkem pro léčbu vypadávání vlasů jsou vejce, protože obsahují spoustu bílkovin a minerálů. Smíchejte vaječný bílek s olivovým olejem a dopřejte svým vlasům masku, která jim dodá chybějící živiny.

Bílkoviny mimochodem patří mezi živiny, které růst vlasů výrazně stimulují. Zařaďte tedy do svého jídelníčku potraviny bohaté na proteiny. Dopřejte si fazole, sýry, mléko, ořechy, obiloviny, ryby a kuřecí maso.

Železo a aloe vera

Nedostatek železa oslabuje vlasy od kořínků a způsobuje jejich nadměrné vypadávání. Ujistěte se, že konzumujete dostatek špenátu, fermentované sóji, červených fazolí, kuřecího, červeného i rybího masa a vajec. Jedná se o potraviny, které obsahují velké množství železa.

Proti vypadávání vlasů působí přímo zázračně extrakt z aloe vera. Zelený čaj zase revitalizuje vlasové folikuly a stimuluje produkci vlasů. Zároveň zrychluje metabolismus, což v konečném důsledku rovněž podporuje zdraví a sílu vašich vlasů.

foto: Shutterstock, zdroj: Health.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...