fbpx

Zveřejněno: 28. 8. 2017

Odborníci přišli s novým zjištěním, podle nějž je hladina hormonu spojovaného se stresem u pravidelných uživatelů konopí nižší než u lidí, kteří s touto rostlinou nepřijdou do styku.

Vědci podrobili takzvanému Maastrichtskému testu akutního stresu (MAST) čtyři desítky pravidelných uživatelů konopí a 42 jedinců, kteří konopí užili maximálně desetkrát za život a nikdy během uplynulého roku. Všichni účastníci výzkumu nejprve poskytli vzorek slin a měli zhodnotit svoji momentální hladinu stresu. Oba úkony se opakovaly ihned po testu. Část subjektů podstoupila nestresovou verzi testu MAST, v jejímž rámci měli vložit ruku do studené vody na 45 až 90 vteřin a počítat do 25. Druhá skupina podstoupila stresový test, kdy měli ruku po stejnou dobu vloženou ve studené vodě a měli postupně od čísla 2043 odečítat 17. V případě chyby dostali negativní verbální zpětnou vazbu. Přitom je monitorovala kamera a obraz byl přenášen na obrazovku, kterou účastníci měli před sebou.

shutterstock 611236841

Studii se podrobily čtyři desítky pravidelných uživatelů konopí a 42 jedinců, kteří konopí užili maximálně desetkrát za život.

Tým vědců zjistil, že ihned po vystavení stresové situaci byla hladina hormonu zvaného kortizol výrazně vyšší u těch, kdo konopí neužívají. Oproti tomu v případě častých uživatelů nešlo, co se týče hladiny kortizolu při srovnání klidové a stresové situace, vypozorovat téměř žádný rozdíl. „Zatím nemůžeme s jistotou prohlásit, zda tato utlumená reakce na stres je věc pozitivní či negativní. Jde však o důležitý první krok ve výzkumu terapeutického potenciálu konopí, a to v době, kdy se popularita této rostliny šíří rychleji než kdykoli předtím,“ uvedla jedna z vedoucích výzkumnic Carrie Cuttlerová z Washingtonské státní univerzity.

shutterstock 249949852

Pravidelní uživatelé konopí mají podle studie nižší hladinu stresového kortizolu.

První svého druhu

„Pokud je nám známo, jde o první odbornou práci zkoumající účinky akutního stresu na hladinu kortizolu u pravidelných uživatelů konopí ve srovnání s lidmi, kteří je neužívají,“ tvrdí dále Cuttlerová. Studie naznačuje (a praxe potvrzuje), že konopí může pomoci tělu odolávat stresu, autoři však zdůrazňují, že zvýšení hladiny kortizolu zpravidla také umožňuje jedinci mobilizovat zásoby energie a reagovat na okolní hrozby. „Nemožnost optimální hormonální reakce na stres může mít i negativní následky, které mohou člověku škodit,“ varuje Cuttlerová.

V budoucnu by podle expertů z Washingtonské státní univerzity měly proběhnout i další studie, které budou mimo jiné zkoumat přítomnost zbytkového THC, jelikož se předpokládá, že právě tento psychoaktivní kanabinoid je příčinou utlumené reakce na stres u pravidelných uživatelů.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...