fbpx

Zveřejněno: 3. 8. 2017

Nejrůznější zdravotnická přikázání i televizní kuchařské show doporučují používat olivový olej. Není chemicky upravovaný a o jeho prospěšných účincích na lidský organismus by odborníci mohli vyprávět dlouhé hodiny. Skutečně je ale zdravé konzumovat pouze tento typ rostlinného tuku?

Z dlouhodobého hlediska může jednodruhové zaměření na některou složku potravy našemu tělu velice škodit. Uveďme si proto jednoduchý příklad: Dozvíte se, že čerstvý pomeranč je bohatým zdrojem vitamínu C, a tak jej zařadíte do svého jídelníčku jako jediný druh ovoce. Nejdříve bude váš organismus z přívalu vitamínů jásat, ovšem po nějaké době začne vykazovat určitou nesnášenlivost tohoto vašeho vynuceného zvyku. Projevy mohou být různé, od vyrážky přes prochladlé dlaně a chodidla až po zánět močových cest či ledvinovou koliku. Specifické vlastnosti jednoho druhu potravin začnou v těle účinkovat jako disbalanční prostředek místo toho, aby nám byly ku prospěchu. 

olivovy olej shutterstock 465334490

Přemíra olivového oleje může i škodit. Zařaďte do svého jídelníčku i jiné druhy.

Všeho moc škodí 

Pokud se tedy zaměříme na olivový olej jako na jediný zdravý přísun tuků, začne náš organismus reagovat podobně jako ve výše uvedeném příkladu s pomerančem. Trápí vás chronická únava, vyčerpání, bolesti kloubů či záněty? Máte problémy s trávením, nadýmáním nebo častými migrénami?  Možná se ve vaší stravě objevuje olivový olej až příliš často. 

Rozšiřte obzory!

Tuky k životu potřebujeme. Ovlivňují totiž energetický metabolismus a endokrinní systém. Ale měli bychom vědět, že si mezi nimi můžeme vybírat a nabízet tak našemu tělu nekompromisní kvalitu i pestrost. Nebojte, neznamená to návrat k margarínům a rafinovaným olejům, které v sobě nenesou žádnou radost z používání ani zdraví prospěšné látky. Jestliže dbáte na vyvážený jídelníček nebo se zaměřujete především na rostlinnou stravu, rozšiřte svůj obzor o další druhy olejů lisovaných za studena. Jsou plné vitamínů, enzymů, fytolátek i nových druhů chutí.

oleje shutterstock 428868793

Oleje lisované za studena nejsou chemicky upravované, krásně voní a dobře chutnají.

Příliv nové energie

Každý z olejů je specifický svým složením a může blahodárně zapůsobit na nějakou oblast vašeho zdraví právě v té chvíli, kdy vaše tělo potřebuje dodat to či ono. Pomocí širokého spektra olejů lisovaných z všemožných druhů olejnatých semen či ořechů pak vybalancujete mnohá zdravotní zatížení, nebo si dodáte sílu, energii i vitalitu, zdravější vzhled a vyzařování či vyživenější pleť i vlasy. Zbavíte se dlouhodobé únavy a hormonální nerovnováhy a objevíte novou radost z používání bohatých chutí, které oleje lisované za studena nabízejí.

Dokonalý výběr 

Jak ale vybrat ty nejlepší? Vodítkem se může stát například cena, která by měla odpovídat kvalitní surovině a pečlivému zpracování. Hlavně si to užívejte a při hledání kvalitních olejů lisovaných za studena věřte, že tím nejlepším rozlišovacím parametrem jsou vaše senzory. Pomohou vám se vyznat v kvalitě a opravdu to není žádná věda. Pokud jsou oleje lisované za studena ve skvělé kvalitě a formě, jsou chutné a voní po původní a čerstvé surovině, mají přirozenou barvu a neucítíte v nich nic cizího.

Používání celé řady extra panenských olejů je především příjemným chuťovým zážitkem a rozšířeným obzorem v možnostech volby vašeho zdraví.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...