fbpx

Zveřejněno: 18. 7. 2017

Porod je děsivý. Obzvláště pro ty, co mu ještě nikdy nebyli svědkem. Maličká bytost se nějakým způsobem vynoří z tak uzkého prostoru, že se tomuto aktu po právu říká "zázrak přírody". Je logické, že se v takovém chaosu dost lidí obrací na alternativní medicínu, a na tom není nic špatného. Ovšem mohl by už konečně někdo udělat přítrž novodobému fenoménu "konzumování" placenty? 

Placenta je dočasný orgán, který vzniká v děloze matky a je v něm uložen plod. Toto mateřské lůžko funguje jako filtr, přes který získává nenarozené dítě živiny a důležité hormony, ale také skrz něj odchází pryč odpadní látky. Trend, kdy placentu jeden či oba rodiče po porodu sní, protože se domnívají, že jde doslova o elixír zdraví, je čím dál tím rozšířenější. No, jak se říká: proti gustu, žádný dišputát, ovšem proč to dělat, když pro to nejsou žádné vědecké důkazy?

placenta shutterstock 200194118

Jakkoliv to zní neuvěřitelně, na internetu naleznete i spoustu receptů, jak placentu uvařit.

Bon appetit, baby

Ptáte se, proč by někdo dobrovolně konzumoval svůj syrový orgán? Z toho by se pravděpodobně obrátil žaludek naruby i těm nejzatvrzelejším vynavačům raw stravy. Jenže existují zdroje, které tvrdí, že pokud sníte placentu, vyhnete se tak poporodní depresi, urychlíte fyzické zotavení a navíc doplníte železo a jiné vitamíny.

Příznivci placentofágie argumentují tím, že je to přirozené u většiny suchozemských savců a že my to neděláme jen proto, že jsme se dostali do slepé evoluční uličky. Takže když to tedy praktikují opice, měli bychom také? A budeme si za chvíli vybírat i breberky z kožichu?

Planeta opic?

Placenta je orgán s velmi specifickou kolonií bakterií, která žije uvnitř a jejíž konzumace pravděpodobně není ve vašem nejlepším zájmu. Tyto bakterie sice nemusí být nebezpečné ve vašem těle, ale jejich "pojídání" se ukázalo být škodlivé. Existují případy, kdy museli být novorozeňata převezena na jednotku intenzivní péče a důvodem se ukázaly být právě pilulky placenty. A zde se dostáváme k jádru problému. Savci sice placentu opravdu konzumují, ale v syrovém stavu, a pokud se tedy chcete řídit jejich příkladem, musíte si i vy dopřát hostinu ihned po porodu. Pokud totiž budete spoléhat na tablety, či zvolíte variantu smoothie nebo steaku (ano, i to je poměrně běžné), dáte tak čas bakteriím se rozmnožit a stát se potenciálně nebezpečnými. 

placenta shutterstock 670235929

Proč někdo konzumuje pilulky, které mohou ublížit i uzdravit? Co se totiž stane po jejich požití se tak docela neví.

Kanibalismus, který za to nestojí

Farmaceutické společnosti udělají cokoliv pro zisk, a proto neváhají placentu usušit, rozdrtit, nakrájet a ochutit, jen aby byla uživatelsky co nejpříjemnější. Už jen to, že seženete různé příchutě by mohlo být varováním, protože tento orgán je (pokud ho zbavíte vody) naprosto bez chuti. Kdy by vám měl ovšem v hlavě znít doslova alarm? Tablety nabízené v lékárnách jsou považovány za doplněk stravy, tudíž nepodléhají nijak důsledné kontrole a vy tak v okamžiku, kdy na vás závisí křehký život vašeho dítěte polykáte pilulky, ve kterých se může nacházet v podstatě cokoliv. A to i v okamžiku, kdy u nich nejsou dokázené žádné zdravotní benefity.

Existuje sice studie z roku 1902, která ukázala, že ženy, které konzumovaly placentu, měly více mléka, avšak protože na průběh tohoto výzkumu nebylo dohlíženo, mohlo také jít pouze o placebo efekt. Další výzkumy v tomto oboru totiž nic podobného nepotvrdily. Takže pokud není blahodárný účinek placenty nijak podpořen, uvědomte si, že v tu chvíli pouze slepě následujete samozvané zdravotní guru, pár celebrit, které to riskly (mezi ně patří i Tom Cruise, Kim Kardashian nebo Andrea Kerestešová) a nepodložené články na internetu. Opravdu to stojí za to? 

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...