fbpx

Zveřejněno: 27. 6. 2017

Četné studie a výzkumy prokázaly, že esenciální olej z černého pepře pomáhá kuřákům zbavit se chuti na cigaretu. Mnoho lidí se dokonce díky jeho vdechování svého zlozvyku zbavilo úplně.

Nový protikuřácký zákon znesnadňuje život nejednomu kuřákovi. Nejjednodušší způsob, jak se s vyvstalými nepříjemnostmi vypořádat, je zbavit se tohoto zlozvyku navždy. Podle vědců vám může pomoci obyčejný esenciální olej z černého pepře.

Pepřová odvykací kúra?

Studie z roku 1994 publikovaná v Drug and Alcohol Dependence zjistila, že olej z černého pepře může potlačit určité abstinenční příznaky kouření, včetně chuti na cigaretu. Výzkumu se zúčastnilo 48 kuřáků, kteří se sešli na tříhodinovém sezení po celonoční abstinenci. Účastníci byli rozděleni do tří skupin, z nichž každá dostala jiné zařízení. Jedno obsahovalo páru z pepřového esenciálního oleje, druhé z mátového oleje a poslední skupina dostala přístroj s prázdným zásobníkem. Poté, co všichni zúčastnění inhalovali ze svých přístrojů, vypověděli ti z první skupiny nejmenší chuť na cigaretu v porovnání s ostatními. Podle nich se intenzita pocitů v hrudníku díky černému pepři dala přirovnat k štiplavosti při kouření.

koureni pepr shutterstock 263266754

Chcete přestat kouřit? Zkuste inhalovat olej z černého pepře a chuť na cigaretu se sníží.

Lék na podrážděnost i úzkost

V dalším experimentu bylo 20 lidí, kteří pravidelně užívali nikotinové výrobky, jako jsou cigarety, šňupací či žvýkací tabák, vyzváno, aby vyzkoušeli aromaterapii pomocí esenciálního oleje z černého pepře. Na kapesník dali několik kapek a inhalovali po dobu dvou minut, kdykoli cítili nutkání na užití tabáku. Zjistilo se, že po vdechování oleje se jejich chutě výrazně snížily.

Jiné studie zjistily, že aromaterapie zahrnující olej z černého pepře pomáhá léčit i abstinenční příznaky odebrání nikotinu, jako je podrážděnost, netrpělivost, úzkosti, deprese, nedostatek soustředění, neklid, snížení srdeční frekvence a zvýšení tělesné hmotnosti.

Nezbytná součást přírodní lékárničky

Černý pepř vás zbaví chuti na cigaretu, má ale i spoustu dalších výhod. Díky svým zahřívacím a protizánětlivým vlastnostem dobře působí i při zánětech šlach a příznacích artritidy či revmatismu. Řada studií také prokázala jeho schopnosti léčit zažívací problémy či snížit hladinu nezdravého cholesterolu v krvi.  Univerzita v Michiganu dokonce přisuzuje černému pepři protirakovinné účinky.

 

foto: Shutterstock, zdroj: NCBI

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...