fbpx

Zveřejněno: 15. 11. 2017

Ať už sportujete nebo máte náročnou práci, snídaně je základem pro správné fungování vašeho organismu, dostatku energie i psychické pohody. Jejím vynecháváním se dopouštíte významné stravovací chyby, a pokud ji vypouštíte pravidelně, můžete si dokonce způsobit nechtěný váhový přírůstek. Proč tomu tak je a jak má vypadat snídaně podle nejnovějších trendů?  

Snídaně je základ dne a ani vy byste na ni neměli zapomínat. Obzvlášť, když pravidelně sportujete. A o to víc, když trénujete dvoufázově. Na nedostatek času její odbývání nesvádějte, příprava zdravé a nutričně vyvážené pochoutky vám nezabere víc než pár minut. Jestli jsou vám i ranní minuty drahé, nachystejte si snídani večer, než půjdete spát. Na trhu je v současnosti nepřeberný výběr produktů, od výživných pomazánek až po snídaňové směsi, které splňují i ty nejnáročnější nutriční požadavky a navíc skvěle chutnají. 

shutterstock 658519897

Snídaňové směsi jsou skvělé pro ty, kteří ráno nestíhají.

Proč snídat?

Proč je snídaně pro sportovce tak důležitá? Noční spánek trvá obvykle 7–9 hodin a po tuto dobu tělo nepřijímá žádné živiny. V podstatě hladoví. Po celonočním půstu je tedy potřeba doplnit energii a nastartovat metabolismus, aby tělo nečerpalo z rezerv. Jak jinak než něčím k zakousnutí.

Vyvážená snídaně dodá organismu sílu hned na několik hodin dopředu. Každodenní snídání má vliv na koncentraci, kterou při tréninku jako když najdete. Kromě toho přispívá k udržení stálé hmotnosti, omezí totiž vaše chutě na sladké a tučné potraviny během dne. Díky snídani navíc předejdete únavě a budete se cítit plní energie.

Ráno dělá den

Hektická rána zná asi každý. Málokdo si ale uvědomí, že pocit stresu pak často přetrvá i po zbytek dne. Zkuste na sebe být trošku přísnější a nasnídejte se v klidu. Takže žádná televize nebo surfování na internetu a už vůbec ne myšlenky na práci a povinnosti, které musíte stihnout. Jezte pomalu a nenechte se rušit.

Snídaně má vliv nejen na naši fyzickou kondici, ale i duševní rozpoložení. Proto si první jídlo dne snažte užít a necpěte ho do sebe násilím hned po probuzení. První sousto stačí pozřít do hodiny po tom, co otevřete oči.

shutterstock 491271280

Klasickým snídaním odzvonilo.

Snídaňové tipy

Co by měla snídaně obsahovat? Především správný poměr sacharidů (50–55 %), bílkovin (10–15 %) a tuků (25–30 %). Správné složení ranního pokrmu vás zasytí na dlouhou dobu a dodá palivo pro váš trénink nebo pracovní den. Vyhněte se proto potravinám s vysokým glykemickým indexem a tučným kalorickým jídlům, která sice žaludek zaplní, ale jen na krátkou dobu.

Nechce se vám vymýšlet snídaňové menu nebo zkoumat složení jednotlivých potravin? Pak vyzkoušejte předem připravené snídaňové směsi. Společnost Iswari nabízí snídaňové směsi, jejichž ingredience byly zpracovány při maximální teplotě 42 stupňů, a zachovaly si tak plnohodnotné nutriční složení jako plodiny, ze kterých se vyrábějí. Některé směsi jsou určeny přímo pro sportovce, obsahují totiž rostlinný protein důležitý pro růst i regeneraci svalů.

Vyberete si ze dvou produktových řad: na bázi raw pohankové krupice nebo raw bezlepkového naklíčeného ovsa. Směs pouze zalijete teplým mlékem či vodou a máte hotovo. Případně ji přidáte do jiných müsli a kaší, čímž je obohatíte o důležité živiny. Aby byla snídaně šťavnatější a vypadala lákavě, přidejte do ní nakrájené ovoce.

Právě cereálie sportovcům poslouží jako skvělý zdroj energie. Obsahují totiž složené sacharidy, ze kterých tělo čerpá po relativně dlouhou dobu. Cereálie si snadno namícháte sami podle toho, které vám chutnají nejvíce. Vyzkoušejte různé druhy vloček – ovesné, jáhlové, rýžové… a přidejte k nim sušené ovoce, semínka a ořechy. Mlsné jazýčky ocení také nasekanou kvalitní hořkou čokoládu či kokosové plátky.

A že nejste příznivci chroupavého müsli? Dejte si nejen na víkendovou snídani palačinky nebo lívance. Před důležitým závodem nebo náročným ranním tréninkem využijte předem připravené směsi s přidaným proteinem, který dodá vašim svalům potřebnou sílu. Nebo si je připravte podle svého. Klasická kombinace vajíčko–mléko–mouka už dávno není v módě. Zkuste třeba namočit ovesné vločky a smíchat je s rozmačkaným banánem. Vzniklé placičky skvěle dochutí jogurt a nakrájené ovoce přelité javorovým či datlovým sirupem.

Kdo si na sladkém tolik nepochutná, může sáhnout po celozrnném pečivu, které díky vysokému obsahu vlákniny také pořádně zasytí. Doplňte ho tím, co máte nejraději. Velmi výživné jsou různé pomazánky, třeba cizrnový hummus, pomazánka z pečeného lilku nebo uzená tofu pomazánka. K tomu zakousněte pár kousků sezónní zeleniny.

shutterstock 524619709

Zkuste ráno vypít vlažnou vodu s citronem, která podpoří činnost střev a napomůže detoxikaci.

A čím to zapít?

Abyste dodali tělu potřebné tekutiny, zkuste hned po ránu vypít sklenici vlažné vody s citronem, která podpoří činnost střev a napomůže detoxikaci. Snídaňové menu pak můžete doplnit o kvalitní zelený, bylinný nebo ovocný čaj.

A co káva? Kolem pití tohoto nápoje koluje řada mýtů. Faktem je, že si šálek kvalitního kafe po ránu vůbec nemusíte odpírat. Kofein vás zaručeně probere a nabudí na celé dopoledne. Kromě toho má vliv na rychlejší spalování tuků a pomůže při problémech s nízkým tlakem.

Zkuste si každé ráno o pár minut přivstat a věnovat snídani zaslouženou pozornost. Odměnou za pravidelné snídání vám pak bude lepší sportovní výkon díky dobře nastartovanému metabolismu a doplnění energie a nutričně zajímavých látek.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: iswari

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...