fbpx

Zveřejněno: 27. 9. 2017

Obsah živin v ovoci a zelenině se podle odborníků neustále snižuje, v obchodech navíc často narážíme na takzvaně „podtržené“, tedy moc brzy utržené plody. Jak tedy dodat tělu dostatek živin a neudávit se zeleninou? Alternativou může být konzumace takzvaných superfoods. Jednou z novinek v této oblasti je lahodné ovoce Camu Camu.

Podtržené ovoce známe všichni. Vyznačuje se nevalnou chutí a vůní, velkým množstvím chemických látek a také samozřejmě nízkým obsahem živin. Abychom tedy dodali tělu to, co potřebuje, musíme občas hledat takové druhy, které mají vitaminů a minerálů stále dostatek. A to se týká právě Camu Camu.

Dokonce ani acerola, moruše, bobule aca či guava nemohou porazit toto ovoce, alespoň co se obsahu vitaminu C týká. Podle průzkumu publikovaného v časopise Food Research International se jeho obsah v Camu Camu pohybuje v rozmezí od 1 882 mg až do 2 280 mg na 100 g čerstvého ovoce, což je až 40x víc, než má oblíbený pomerančový džus, a dvakrát víc, než má třešeň acerola, která byla dosud v této oblasti považována za šampiona.

Doporučená dávka je 80 mg vitaminu C denně. Pokud však cítíte, že na vás přichází viróza, jste hodně unaveni, prospějí vám vyšší dávky, a to 500 až 1000 mg. Nemusíte se přitom bát, že se céčkem předávkujete. Přebytečný přírodní vitamin C je vylučován močí.

shutterstock 89815948

Camu Camu je u nás většinou k dostání jen ve formě prášku, nejvíce se pěstuje v Brazílii

Lahodná vitaminová bomba

Pokud budete hledat tento druh v našich obchodech, pravděpodobně narazíte pouze na suchý prášek. Jeho koncentrace, co se týče prospěšných látek, je ovšem ještě vyšší. Kromě bezkonkurenční dávky vitaminu C obsahuje toto ovoce se šťavnatou dření i mnoho dalších živin. Jedná se o vynikající zdroj manganu a mědi, dále obsahuje vápník, železo, fosfor, riboflavin, niacin, ale také bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy, které usnadňují absorpci vitaminu C.

Právě díky těmto složkám má Camu Camu výborné protizánětlivé, protivirové a antioxidační účinky, pomáhá zpomalovat stárnutí, ničí bakterie a může vám také pomoci s migrénami.

Prášek z tohoto lahodného ovoce můžete použít pro obohacení barvy a chuti různých dezertů, cukrovinek i zmrzliny. Kromě prášku z mletých plodů jej seženete také v podobě atomizovaného extraktu, z něhož si snadno připravíte nápoj pro bezprostřední konzumaci.

Další zdroje vitaminu C

Mezi další kvalitní zdroje této prospěšné látky se řadí například šípky, černý rybíz, červená paprika, růžičková kapusta, kiwi, brokolice, zelí či papája a samozřejmě také citrusy. Jak ale v obchodě poznáte ty kvalitní?

Plody vždy vybírejte nejen očima, ale také hmatem i čichem. Vždy pečlivě zkontrolujte, zda kus není poškozen mechanicky, hnilobou a nemá na sobě velké množství skvrn. Jednoduše poznáte čerstvost u zeleniny s natí – čím sušší je, tím je plod méně čerstvý. Nezapomeňte ani na vůni, musí být vždy příjemná. Pamatujte také na to, že nadprůměrně velké kusy plodů nemusí být právě ty nejkvalitnější, raději volte spíše střední velikost. 

foto: Shutterstock, zdroj: Dr.Axe

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...