fbpx

Zveřejněno: 9. 8. 2017

Na vegany se často valí kritika kvůli tomu, že do svého životního stylu vtahují i svoje ratolesti. Je veganské stravování dětí špatné, anebo je to přirozená alternativa? Mnoho rodičů se bojí, že když budou své děti vychovávat na veganské stravě, nepředají jim takové množství vitamínů a bílkovin. Obavy jsou ovšem zcela zbytečné.

Správný vývoj dítěte nezáleží na tom, zda přijímá stravu živočišnou nebo pouze rostlinou, ale na tom, jestli mu rodiče připraví plnohodnotné jídlo. To se například na hranolkách a nugetkách nepodaří.

Pro mnoho dětí by naopak veganská strava mohla znamenat i určitou úlevu. Je totiž vhodná pro všechny bez rozdílu věku. Navíc má i další výhody. Věděli jste například, že vegani žijí v průměru o 10 let déle, než ostatní? Není už to dost dobrý důvod k tomu, abyste veganskému stravování dali šanci?

Lidé, kteří mají pouze rostlinou stravu mají nižší pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a celkově jsou zdravější než ostatní. Je to dáno konzumací velkého množství vitamínů v ovoci a zelenině a také rostlinnými bílkovinami.

shutterstock 637853179

Veganská strava je plnohodnotná, maso dětem chybět nebude

Děti by měly vědět, odkud jídlo pochází

Je jasné, že malým dětem nebudete dopodrobna vyprávět, jak se jim na talíř dostalo maso. Můžete je ale tomuto traumatu ušetřit celkově a přejít i s dítětem na veganskou stravu. Poté se nebudete muset bát žádné dětské otázky na téma jídla.

Jak už asi víte, veganská strava neznamená pouze zříci se masa. Znamená to konec konzumace veškerých živočišných produktů, tedy i mléka, vajec nebo třeba medu. Aby ale vaše strava byla dostatečně pestrá a nechyběly vám nebo vašemu dítěti důležité živiny, je třeba, abyste se naučili, co se v jaké potravině skrývá.

S tím vám může pomoci například Úvod do veganství. Pamatujte totiž na to, že veganští rodiče učí svoje děti k lásce a úctě ke všemu živému a nedělají rozdíl mezi psem a krávou.

foto: Shutterstock, zdroj: VímVíc

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...