fbpx

Zveřejněno: 14. 7. 2017

Zázvor ohřívá, listová zelenina a ovoce zchlazuje... Poprvé jsem se o energetickém působení potravin dozvěděla od Rogera Greena, který přijel do Prahy přednášet o stravování dlouhověkých. Od té doby uplynul rok a já v září sebrala odvahu a zapsala se do prvního ročníku dvouletého studia Akademie léčivé výživy v Praze. A díky ní se mi v hlavě propojilo spousta věcí.

Kurz výživového poradce, kterým jsem prošla po vysoké škole, jídlo rozdělil na sacharidy, bílkoviny a tuky. Naučil mě chápat nutriční složení potravy a proces trávení redukoval na chemické rovnice. Nevěřím, že počítání kilojoulů nám umožní prožít zdravější a plnohodnotnější život, a tak jsem hledala dál.

S tím, jak se po Praze rojily obchody se zdravou výživou, jsem se začala postupně seznamovat s bulgurem, tempehem, tofu, kernotem, umeoctem, mořskými řasami a dalšími výdobytky zdravé výživy. Jenže co s tou kupou zdravých potravin? Ve vegetariánských kuchařkách jsem uspokojivou odpověď nenašla.

shutterstock 654868249

Léky řeší až následky, základem je zdravá vyvážená strava

Velký třesk

A pak se objevil Roger Green. Na sobě měl koženou bundu, na nose brýle, úsměv ředitele školy čar a kouzel v Bradavicích a v ruce držel Vincentku: "Nevíte, co tu máte za poklad," říkal zakladatel newyorské Academy of Healing Nutrition Roger Green a popíjel přímo z lahve. O jídle dokáže vyprávět jako nikdo jiný.

Potvrdil mi, co jsem intuitivně tušila, že nejdůležitější pro zdraví, vitalitu a dlouhý život je rozumět jídlu. Jenže to dnes málo kdo umí. "Moderní člověk věří, že medicína ho nějakým zázrakem uzdraví, že jeho problémy vyřeší antibiotika, aspirin a léky proti bolesti. Až když přijde větší problém, jako je chronická nemoc, začne hledat skutečnou odpověď v alternativní medicíně. Často tápe, spoléhá se na ezoterické přístupy a vůbec mu přitom nedochází, že to, co jí každý den, je základ." To, co mi tehdy Roger Green řekl, mi dávalo hluboký smysl a já se díky Akademii začala o jídlo více zajímat.

Teoretické trhliny

Upekla jsem první domácí chleba – tvrdý jak bota. Do zeleninové polévky zkusila dát mořské řasy a pověstné super zdravé miso a pak ji za stálého míchání vylévala do záchodu. Moje zdravé vaření mělo teoretické trhliny, které se nedaly tak snadno objasnit. Kde najít ty správné zdroje? Ještě že alespoň klíčení se ukázalo snadné jako facka.

Mezitím jsem na přednášce Ingy Bylinkyny z Academy of Healing Nutrition v New Yorku potkala Báru – studentku Akademie, která měla o zdraví a alternativní léčbě hodně načteno. Její slova o tom, že teprve v Akademii ji všechno začalo prakticky zapadat do jejího života, mě nahlodala, abych uvažovala o tomn, že se taky přihlásím.

Západ versus Východ

A tak jsem tady – ve škole čar a kouzel, na teoretické lekci prvního ročníku u Rogera Greena. Jeho lekce jsou oslavou návratu jídla jako léku. Čerpá z tradiční čínské a ajurvédské dietetiky, taoismu, makrobiotiky, výzkumů doktora Westona A. Price. Mluví o jídle v souladu s roční dobou, jinu a jangu, zahřívajících a ochlazujících potravinách, pěti elementech, o rozdílu v nutričním složení masa z konvenčního a bio chovu.

Učí jíst lokálně. Ze stravování ale nedělá dogma, nic nevyžaduje: "Vše, o čem mluvím, vyzkoušejte. Ptejte se, jak to funguje pro vás. A pak se rozhodněte," říká na první lekci a dává nám domácí úkol: "Ptejte se svých babiček, co vařily jejich babičky." V tašce mám podklady na rok studia a spoustu podnětů, co číst a zkoušet, v kapse nákupní seznam do zdravé výživy a hlavu plnou plánů.

autor: Veronika Veselá

foto: Shutterstock, zdroj: Akademie léčivé výživy

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...