fbpx

Zveřejněno: 26. 7. 2017

Potraviny rozdělujeme na kyselinotvorné a zásadotvorné. V lidském těle jsou všechny tekutiny zásadité s výjimkou žaludečních šťáv. Mezi zásadotvorné se řadí až na výjimky všechny syrové potraviny, kdežto tepelně upravované potraviny jsou z větší části kyselinotvorné. Podle obhájců raw stravy je důvodem, proč lidstvo trpí tolika chorobami, právě fakt, že konzumuje z větší části tepelně upravenou stravu, jako je maso, pečivo, mléčné výrobky, čokoláda či sýry. Někteří odborníci to však vyvracejí.

Obhájci raw stravy doporučují konzumovat z 80 % zásadotvorné a z 20 % kyselinotvorné potraviny. "Dnes lidé konzumují převážně kyselinotvorné potraviny, a jelikož je acidóza horká, způsobují tyto kyseliny a jejich sloučeniny ve tkáních záněty, které oslabují buňky a znemožňují jim transportovat živiny skrze celulární (buněčnou) membránu, což nakonec vede k buněčné smrti," uvádí například doktor Robert S. Morse ve své knize Zázračná detoxikace.

Morse v knize mimo jiné tvrdí, že právě acidóza je příčinou velké skupiny nemocí, jako jsou například gastritida, kolitida, cystitida a další. Podle něj se vlastně nejedná o choroby, ale zánětlivé reakce organismu na acidózu.

shutterstock 173131355

Dá se s raw stravou zdravě hubnout? Ani odborníci se neshodnou.

Lékařka: Jídelníček je důležitější

Podle dietoložky MUDr. Václavy Kunové tvorbu zánětu však ovlivňuje spíše skladba jídelníčku než tepelná úprava. "Strava může mít prozánětlivé nebo protizánětlivé účinky. Například máme-li v jídelníčku výrazně více omega-6 nenasycených mastných kyselin než nenasycených kyselin omega-3, vzniká v těle zánět," konstatuje lékařka.

"Zdrojem omega-6 je slunečnicový olej a obecně strava s větším množstvím průmyslově upravených tuků. Zdrojem protizánětlivě působících látek jsou naopak omega-3 mastné kyseliny, tedy mořské ryby, lněné semínko, chia semínka a některé druhy ořechů. Protizánětlivě působí velké množství zeleniny, ale kvůli tomu není nutné ostatní potraviny z jídelníčku vynechávat," doplňuje Kunová.

Původ všech degenerativních nemocí?

V roce 1930 provedl doktor Edward Howell 55 let dlouhý výzkum, který se týkal syrové stravy a vyčerpání enzymů způsobené konzumací tepelně upravené stravy. Zjistil, že enzymy jsou katalyzátory všech biologických procesů v těle a život bez nich nemůže existovat.

Také přišel na to, že tepelné zpracování tyto enzymy kompletně ničí, protože jsou náchylné na teplo. A jesou to právě enzymy, které pomáhají jídlo také trávit, takže v případě vařené stravy si tělo musí brát tyto látky z metabolismu.

"Většina, ne-li všechny degenerativní nemoci, kterými lidé trpí, jsou způsobeny přílišnou konzumací tepelně upravené stravy, která nemá dostatek enzymů," uvádí Howell výsledek svého výzkumu. Také další studie z Francie, Švýcarska, Indie a dalších zemé, tentokrát však provedené na zvířatech, dospěly k podobným závěrům.

Tradiční čínská medicína

S tvrzením, že tepelná strava může lidskému organismu škodit, souhlasí i čínská medicína, avšak jen v některých bodech. Toto učení také doporučuje omezit pasterizované mléčné výrobky, pokrmy obsahující bílý cukr, mouku a také veškerá pečená, smažená a grilovaná jídla.

Na rozdíl od vitariánů však za nevhodnou považuje také syrovou zeleninu a ovoce a všechny chladné nápoje. Naopak mezi jídla, která trávení posilují, řadí ta, jež jsou upravena vařením, dušením či napařováním, veškeré obiloviny, luštěniny a koření.

Tradiční čínská medicína však uznává, že například lidem takzvaného horkého typu (rychle mluvící, aktivní, horkokrevní) či těm, kteří žijí v teplých oblastech, může syrová strava dobře prospívat. Lidem typu studeného a žijícím v chladnějším podnebí naopak většinou spíš vyhovuje strava zahřívající. V této souvislosti přiznávají i vitariáni v Čechách, že během zimy přechází na tepelně upravená jídla.

Raw strava a hubnutí

Podle některých východních směrů a také jednoduše z toho důvodu, že raw strava obsahuje vysoké množství vlákniny, je občas tento typ jídelníčku doporučován i lidem, kteří chtějí zhubnout. Je však důležité vyvarovat se chyb, které by mohly způsobit naopak přibírání na váze. 

„Raw dezerty jsou všude prezentovány jako ,zdravé, ale ve skutečnosti se jedná o kalorické bomby," upozorňuje upozorňuje Václava Kunová. "Tuk z ořechů, případně avokád, ve spojení s cukrem z datlí a nejrůznějšími sirupy dává ve výsledku samozřejmě velmi atraktivní chuťové kombinace, ale o žádné lehké dezerty se nejedná. Pokud by tedy někdo chtěl jít cestou raw hubnutí a zvolil si k tomu jen dezerty, může dokonce začít přibírat," doplňuje lékařka.

Pohled západní medicíny

Podle specialistky na výživu Václavy Kunové u syrové stravy převažují rizika nad výhodami. "Raw strava je už ze své podstaty deficitní. Nejakutněji hrozí riziko z nedostatku bílkovin, železa, vápníku, omega-3 kyselin a vitaminu B12," vypočítává Kunová.

"Po kratší nebo delší době, podle individuáních dispozic organismu, dochází k anémii z nedostatku vitaminu B12 a k osteoporóze. Důsledkem této diety také bývá syndrom sníženého HDL, tedy ochranného cholesterolu. Přemíra vlákniny navíc způsobuje zažívací obtíže, jakými jsou průjmy a nadýmání. Při příjmu vlákniny vyšším než 60 gramů za den dochází k poruše vstřebávání vitaminů a minerálních látek. Kromě deficitů hrozí na druhé straně zbytečná zátěž některými rostlinnými antinutričními látkami, které by byly normálně inaktivovány varem, a také zátěž mykotoxiny," dodává dietoložka.

zdroj: Hippocratesinst.org

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...