fbpx

Zveřejněno: 29. 6. 2017

Máte dojem, že pijete příliš mnoho kávy? Rádi byste konzumaci kofeinu omezili, ale příliš se vám to nedaří? Můžete si zkusit místo některého ze svých denních šálků kávy uvařit Cascaru. Tento nápoj má několikrát nižší obsah kofeinu než káva a navíc obsahuje prospěšné vitaminy a antioxidanty.

Z kávových plodů nemusíte konzumovat pouze jejich pecku v podobě pražené kávy. Čaj z kávové dužiny (ta tomuto nápoji dala název, Cascara znamená ve španělštině slupka) je vynikající alternativou a podle různých měření šálek Cascary obsahuje 5–10krát méně kofeinu než šálek espressa. Záleží samozřejmě na druzích kávy i samotné Cascary.

kava2

Cascara se připravuje ze sušené dužiny kávových plodů

Jak se připravuje a pije Cascara

Sušená dužina kávových plodů, které vypadají trochu jako třešně, se jako ovocný čaj zalije vroucí vodou a nechá vyluhovat 5 až 10 minut. Není potřeba kávovar, jako pro přípravu běžné kávy.  V této podobě se káva konzumovala v Etiopii už v devátém století, dávno předtím, než někdo přišel na nápad upražit a rozemlít kávovou pecku. Takto připravený nápoj je průzračně hnědý, příjemně nasládlý, s téměř neznatelnými kávovými a jemnými ovocnými podtóny. Chuť se mírně liší podle odrůdy. V horkém létě je velmi osvěžující ledová Cascara s medem, citronem či pomerančem a zázvorem. Ochutit se dá variabilně i skořicí, kardamomem, muškátovým oříškem, badyánem či kořením podle vlastní chuti a fantazie.

kava

Po objevu nápoje z pražených kávových zrn se na Cascaru trochu pozapomnělo

Nápoj s tradicí

V Etiopii a Jemenu má pití čaje z kávové dužiny dlouhou tradici. Připravuje se stále stejně od 9. století. Po objevu nápoje z pražených kávových zrn ve století patnáctém se na Cascaru trochu pozapomnělo. Kávu v této nové formě si oblíbil celý svět. Dužina se stala odpadem používaným jako hnojivo a využívala se jen pecka. Před několika lety se ale znovu dostala Cascara na výsluní a její obliba roste. Varianty Cascary se liší podle odrůdy, způsobu sběru a sušení kávové dužiny a lokality. Nejlepší je dužina, která se odděluje od pecky až po usušení. Dnes si kávový čaj můžete vychutnat v kvalitních kavárnách a pro domácí přípravu koupit u osvědčených prodejců výběrové kávy. Chutnat bude i těm, kteří klasickou kávu příliš nemilují.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...