fbpx

Zveřejněno: 27. 6. 2017

Vzdát se masa, mléka a vajec, případně i medu a kožených bot prodlužuje život, ochraňuje před nemocemi a dělá nás šťastnějšími. Skutečně? Jsem vegetariánkou asi třicet let. Proč? V patnácti letech jsem přečetla studie, které prokazovaly zdravější a delší život vegetariánů, a tak jsem vegetariánství vyzkoušela. Maso mi stejně nikdy moc nechutnalo a u nás doma se ani příliš nevařilo – spíše z praktických než ideologických důvodů. Mamka byla úžasná žena, ale ne zrovna top kuchařka, vaření bez masa pro ni bylo zkrátka jednodušší. Řízek byl pro mě utrpením při návštěvách strýce u babičky, který jej vyžadoval – tehdy jsem ho musela jíst taky. Jinak jsem v dětství s oblibou jedla vše čerstvé ze zahrady, milovala jsem kroupy s fazolemi a zeleninové polévky. 

Vegetariánství jsem proto zkusila ze zvědavosti, ale nebylo to pro mne nic obtížného. Jídlo bylo skvělé, chutnalo mi a bezmasá strava mi prospívala. Čím více jsem propadala vegetariánství, tím více jsem obdivovala jeho etické a ekologické přednosti. Utvrzovala jsem se také v jeho zdravotní prospěšnosti. Roky jsem se řídila podle tvrzení lékařů o škodlivosti cholesterolu, vajec anebo másla a myslela jsem si, že zdravotní prospěšnost vegetariánství je zapříčiněna především eliminací rizikových potravin z jídelníčku. Naštěstí mnozí mnohem schopnější lékaři a kvalitnější studie už tvrzení o škodlivosti cholesterolu a živočišných potravin obecně zpochybnili. Sacharidy, které dříve všichni doporučovali jako zdroj energie, se ukazují jako pohroma, jež u mnohých z nás vede k inzulinové rezistenci, která je základem skoro všech dnes běžných nemocí. Už najdeme odborníky, kteří roky odsuzované tuky (včetně těch nasycených) považují za nejprospěšnější zdroj energie. 

Jsou vegetariáni zdravější? 

Relativně! Vegetariáni jsou zdravější ve srovnání s typickými pojídači párků, knedlíků a dortíků. Za velkou louží se této stravě naší vyspělé civilizace říká SAD neboli „Standard American Diet“. Patří do ní junk food, přeslazené sody a jídelníček založený na hotovkách, práškových směsích a konzervách ze supermarketů. Vegetariáni ale nejsou zdravější, když je srovnáme se zdravě se stravujícími a zdravě žijícími milovníky jakýchkoliv kvalitních potravin. 

vegiie margit shutterstock 333085478

Vegetariánství je skvělé z etických důvodů. Tato strava bezvadně chutná, může být super zdravá a omezení živočišných potravin je šetrnější ke zdrojům naší planety.

Proč tedy mnozí vegetariáni prospívají? 

Protože jedí mnohem více jednoznačně prospěšné zeleniny. Protože upřednostňují kvalitní základní potraviny a jídla z nich. Protože se vyhýbají junk food. Protože je mezi nimi méně kuřáků a nepřehánějí to s alkoholem. Protože se obvykle chovají zdravěji. Třeba právě vegetariáni a další alternativci byli hlavními nadšenci a klienty biopotravin, kteří stojí za jejich rozmachem, dokonce i v podobě nákupů přímo od farmářů a dnes i KPZtek. 

Je maso nezdravé? 

Bez debaty nikomu neprospěje nekvalitní anebo nekvalitně zpracované maso. Velkým problémem je, že velká část masa běžné spotřeby patří přesně do této kategorie. S otazníkem je přejídání se červeným masem, které také nedávná zpráva Světové zdravotnické organizace označila za potenciálně karcinogenní. Proběhnuté studie ale zpravidla nerozlišovaly jedlíky běžného masa ze zvířat vykrmených geneticky modifikovanou sójou od pojídačů masa zvířat, která žila na pastvě. Nerozlišovaly bohužel ani jedlíky masa se zeleninou od konzumentů masa s knedlíky. 

Je vegetariánství rizikové? 

Vegetariánství může být rizikové podobně jako jakýkoliv jiný omezený stravovací způsob. Pudinkové vegetariánství určitě rizikové je. Ale i obvyklejší vegetariánství postavené na vysokém množství sacharidů s omezením zdravých tuků a bílkovin hrozí nadměrným přetěžováním slinivky břišní, které může dospět k inzulinové rezistenci. Vegetariánství bez ryb s nadbytkem běžných rostlinných olejů hrozí nadbytkem prozánětlivých tuků. Veganství bez suplementace vitamínem B12 hrozí závažným až nevratným poškozením zdraví

vegie margit shutterstock 247666594

Vegetariánství může být rizikové podobně jako jakýkoliv jiný omezený stravovací způsob.

Doporučuji vegetariánství? 

Ne, jsem výživář a čistě z výživového hlediska je možné být perfektně zdravý i na stravě s dostatkem kvalitního masa, mléka nebo vajec. Základem zdraví je totiž kvalita potravin, vždy dostatek zeleniny a rozumný životní styl s pohybem, spánkem, dobrými vztahy a náladou. A to vše mohou mít jedlíci jakýchkoliv základních kvalitních potravin a jídel z nich. 

Proč zůstávám vegetariánkou? 

Vegetariánství je skvělé z etických důvodů, vegetariánská strava bezvadně chutná, může být super zdravá a omezení živočišných potravin je šetrnější ke zdrojům naší planety. A proto má pro mě význam ve vegetariánství privátně pokračovat. Nedovoluji si tvrdit, že vegetariánství prospívá, protože vegetariáni nejedí zvířata, že sacharidy jsou nezbytné pro mozek anebo že strava s vyšším obsahem tuků musí škodit. 

foto: Shutterstock, zdroj: blog Margit Slimákové

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...