fbpx

Zveřejněno: 1. 6. 2017

Vejce sice do vyváženého jídelníčku jednoznačně patří, obchází je ale strašák salmonely. Další potíží je jejich transport v křehkých skořápkách. Vášnivé i příležitostné kuchařky zase vědí, jak je někdy těžké oddělit žloutek od bílku. Tyto nesnáze rázem vyřešíte s chytrými vejci!

Ačkoliv je na český trh společnost Papei teprve uvádí, ve světě nejsou zase takovou novinkou. Vejce v krabičce se těší velké oblibě v Americe i Kanadě a v Evropě je používají například Britové, Skandinávci či Francouzi. Tímto způsobem se dokonce zpracuje 35–50 % vajec. V Evropě je to méně, v USA jde skutečně až o polovinu veškeré produkce. Vejce v krabici jsou hojně užívaná také v gastronomii. Plusem pro personál je jednak snazší manipulace, a za druhé je tato varianta zdravotně bezpečnější než ta skořápková.

Sbohem, salmonelo! 

Salmonela je jednoznačně největší hrozbou při konzumaci skořápkových vajec. To podle výrobců v případě vajec v krabičce nehrozí. Chytrá vejce jsou ošetřena pasterací, která zajišťuje zničení škodlivých mikroorganismů. Pokud si myslíte, že tím pádem musí být plná chemikálií a přídatných látek, jste na velkém omylu. Ve výrobě je mechanicky oddělen bílek a žloutek (v případě melanže se později dokonale  promíchá) a vaječná hmota pak projde šetrným tepelným ošetřením (pasterací). To znamená, že se tekutá vaječná směs (melanž) zahřeje na 65 °C po dobu dvou a půl minut, v případě bílku na 57,5 °C po dobu tří minut.

Speciální aseptický obal elopak zajišťuje, že produkt vydrží 21 dní, a to bez použití jakýchkoliv konzervačních látek. Garanci bezpečnosti pak zajišťují kromě pasterace i laboratorní kontroly, které probíhají jak v průběhu výroby, tak i na konci před expedicí, kdy je každá šarže kontrolována jak příslušnými orgány, tak i ve firemní laboratoři, a dokud není potvrzena její 100% kvalita a bezpečnost, nesmí být expedována.

shutterstock 218466610

Pokud sáhnete po vaječných bílkách, vyhnete se při šlehání oddělování od žloutku a sníh budete mít hotový za pár sekund.

Vyrovná se chuť klasickému vejci?

V případě tekutých vajec se přímo nabízí otázka, zda nám i přes zdravotní nezávadnost a snadnější manipulaci budou chutnat stejně jako klasická vejce. „Opravdu nepoznáte rozdíl v chuti mezi vejcem z krabičky a klasickým vejcem,” říká blogerka Monika Menka, která již tato vajíčka vyzkoušela. Nejvíc si přitom pochvaluje, jak tekutá vejce usnadňují vaření. „Mým favoritem jsou vaječné bílky. Když peču nebo šlehám sníh, musím oddělovat bílek od žloutku, pak žloutek skladovat a vyhazovat skořápky. Všechny tyto starosti teď odpadají,” dodává blogerka Monika.

Čtěte také: 

Výživová revoluce! Přehodnoťte vše, co víte o jídle

Víte, proč na slepice svítí 17 hodin intenzivní světlo? 

Vědci zjistili, že konzumace instantních nudlí způsobuje více zdravotních rizik než fastfoodové jídlo

 

foto: Shutterstock, IQ vejce a archiv

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...