fbpx

Zveřejněno: 29. 5. 2017

Ramen nudle patří mezi oblíbenou pochoutku nejen mezi studenty. Jedná se o rychlé a především levné jídlo. Vědci však přišli s překvapivým zjištěním. Studie výzkumných pracovníků z Baylorovy university odhalila, že tento druh nudlí má negativní vliv na zdraví. Zvyšuje riziko srdečních onemocnění, cukrovky nebo mrtvice.

Jak uvádí studie, Asiaté patří mezi hlavní konzumenty nudlí. První příčku jednoznačně zaujímají Jihokorejci. Jen v roce 2010 se jejich spotřeba vyšplhala na 3,4 miliardy sáčků. V posledních letech se však rapidně zvýšily jejich zdravotní problémy. Jihokorejská populace tloustne a také se potýká s vyšší mírou srdečních onemocnění než kdykoliv předtím.

nudle shutterstock 147119906

Instantní nudle obsahují přídatné látky jako např. TBHQ, konzervační prostředek, který je vedlejším produktem ropného průmyslu.

Jižní Korea tak nabízí bližší pohled na to, jaký vliv má vysoká spotřeba instantních nudlí na lidské tělo. Výsledky jsou žalostné. „Zatímco spotřeba nudlí v asijských komunitách je vyšší, poměr mezi konzumací instantních nudlí a metabolickým syndromem nebyl blíže studován,“ říká Dr. Hyun Joon Shin, vedoucí vědecký pracovník studie. „Rozhodl jsem se bádat trochu víc, abych odhalil zřetelnější spojení.“

Metabolický syndrom

S využitím informací získaných z národního průzkumu o zdraví a výživě, který se uskutečnil v letech 2007 až 2009, Dr. Shin a jeho kolegové vyhodnotili údaje o více než 10 000 dospělých v Jižní Koreji ve věku 19 až 64 let. Zjistili, že lidé, kteří jedli instantní nudle jakéhokoliv druhu více než dvakrát týdně, měli vyšší tendenci trpět stavem nazývaným metabolický syndrom. National Institutes of Health uvádí: „Metabolický syndrom je termín pro skupinu rizikových faktorů, která zvyšuje riziko onemocnění srdce a dalších zdravotních problémů, jako je mrtvice a cukrovka.“ Věděli jste, že bezmála milión Čechů trpí cukrovkou?

instantni nudle shutterstock 510579760

Lidé, kteří jedí instantní nudle 2x týdně, mají větší riziko onemocnění srdce, mrtvice i cukrovky.

Ženy jsou více ohroženy konzumací levného jídla

Podle studie jihokorejské ženy, které pravidelně konzumují ramen nudle, trpí metabolickým syndromem častěji. Dr. Shin věří, že je to zčásti kvůli rozdílům v hladinách hormonů a metabolismu mezi oběma pohlavími. Přitom nijak nezáleží na tom, jaké další potraviny zařazují do svého jídelníčku či jak často cvičí. Dokonce i ti, kteří si dopřávají fastfoodovou stravu, ovšem bez instantních nudlí, nepodléhají tak často metabolickému syndromu. Je děsivé si uvědomit, že lidé konzumující rychlou a nezdravou stravu podléhají méně často zmíněným nemocem než ti, kteří konzumují minimálně dvakrát týdně instantní nudle, ale jinak se drží zdravé stravy.

Proč nejíst ramen nudle?

Jsou obzvláště nezdravé, protože obsahují potravinářské přídatné látky nazývané terciární butylhydrochinon (TBHQ), konzervační prostředek, který je vedlejším produktem ropného průmyslu. Mají také neuvěřitelně vysoký obsah sodíku, kalorií a nasycených tuků. Instantní a zpracované potraviny jsou tou nejhorší možnou volbou. Zdravější varianty nemusí být vždy dražší. Zelenina, luštěniny a řada dalších přírodních potravin mohou nahradit levné instantní nudle. Nakupujte chytře s ohledem na svou peněženku i zdraví. 

Čtěte také: 

Zázvor je 10 000krát účinnější než chemoterapie, potvrdila to nová studie

Rakovina z masa? Ne tak rychle!

Výživová revoluce! Přehodnoťte vše, co víte o jídle

foto: Shutterstock, zdroj: The Food Revolution Network

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...