fbpx

Zveřejněno: 11. 6. 2017

Amarant (v překladu nesmrtelný) dnes mnozí pro svou nenáročnost a výživovou hodnotu nazývají rostlinou budoucnosti. Z pohledu čínské medicíny je energeticky posilující, vyživuje ledviny, chrání před mozkovou mrtvicí, nádory střev či aterosklerózou.

Amarant lidstvo zná už přes 8 tisíc let a patří tak mezi nejdéle pěstované plodiny pro lidskou výživu. Amarantová semínka mají žlutou až smetanovou barvu a podobají se těm sezamovým. To láká vnímat jej jako obilovinu, byť z biologického hlediska se o obilovinu nejedná. Obsahem prospěšných látek nad nimi ale vyniká. Proteinů má například ze všech obilnin nejvíce. Vyniká i obsahem vlákniny a bílkovin, na které je dokonce bohatší než luštěniny, a dohání tak bílkoviny živočišné. V semenech také najdete zdravé rostlinné tuky, minerální látky jako železo, vápník a hořčík a vitamíny skupiny B, E, a dokonce i C, který obiloviny neobsahují.

amaran1

Amarant se skvěle hodí do džemů

Působí proti rakovině

Amarant obsahuje další významnou látku, kterou je skvalen. Ten se nachází v játrech vyšších živočichů včetně člověka a jeho úkolem je zásobovat tělo výživnými látkami a dobře stravitelnými bílkovinami. Skvalen přispívá k biosyntéze cholesterolu, vitaminu D a steroidních hormonů, chrání srdce před aterosklerózou, mozkovou mrtvicí i rakovinou. Výzkumy ukázaly, že jedna složka amarantu dokáže zpomalit růst buněk rakoviny prsu. Zjistilo se také, že amarant je vhodný v rámci prevence hyperglykémie a dokáže mírnit komplikace spojené s diabetem. K tomu je bezlepkový a je skvělým doplňkem u redukčních diet. To už je hodně důvodů, proč jej zařadit do našeho jídelníčku.

Místo rýže i do džemů

A jak s amarantem naložit v kuchyni? Podle biokuchařky Hanky Zemanové, která těmto méně známým plodinám dělá skvělou osvětu, je ideálním řešením amarantová mouka, kterou můžete v malém množství přidat při pečení do vámi používané mouky. To samé můžete učinit s amarantovými semínky, která jsou však i po uvaření dost tvrdá a chuťově nahořklá. Namíchejte je proto s jinými semínky v poměru 15 procent amarantu. Samotná amarantová semínka pak můžete opékat nebo dusit, dobře chutnají v chuťově výrazných omáčkách. Amarantem můžete zahušťovat polévky nebo jím zcela nahradit rýži. Pokud amarant uvaříte, nabude konzistence želatiny, proto je skvělou přísadou pro výrobu džemů.

amarant2

Pro své vlastnosti je amarant využíván i v kosmetice

Boduje i v kosmetice

Jako špenát se dají připravit i amarantové listy. Vyzkoušet můžete už hotové výrobky s přidaným amarantem, který najdete například v rýžových racio chlebíčkách s amarantem nebo amarantových sušenkách. Na trhu existují též amarantové těstoviny nebo pukance. Skvělým řešením je amarantový olej, který vám poslouží jako výborný potravinový doplněk coby prevence proti různým onemocněním. Své místo má tato zázračná rostlinka i v kosmetice. Krém s amarantem vaši pleť projasní a ta zůstane vláčná a chráněná.

Čtěte také:

Dejte si konopí. Srovnáte hormony

Klíčky jsou továrnou na zdraví. Jak si je vypěstovat doma a použít v kuchyni? 

Extra zdravá snídaně? Ovocný salát s baobabem a šlehaným tvarohem

 

foto: Shutterstock, zdroj: Bioabecedář Hanky Zemanové

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...