fbpx

Makadamy jsou jedinečným zdrojem klíčových živin a jsou prospěšné vašemu srdci. Jaké další výhody přináší jejich konzumace?

Zveřejněno: 23. 6. 2023

Vyvážená strava, obsahující zhruba 150 gramů ořechů týdně, významně prospívá vašemu zdraví. Ořechy se doporučují v boji proti kardiovaskulárním onemocněním a snižují riziko vzniku diabetu 2. typu, uvádí Linus Pauling Institut. Mimo jiné vám pomáhají udržet si optimální tělesnou hmotnost.

shutterstock 363922367

Hrst makadamových ořechů obsahuje 2,4 gramů vlákniny, 214 mg mědi a zvyšuje příjem manganu o 1,2 miligramu.

Zpomalte trávení díky vláknině

Makadamové ořechy obsahují stravitelnou vlákninu. Ta zpomaluje trávení, takže se cítíte delší dobu sytí, pomáhá také kontrolovat hladinu cukru v krvi a podporuje vyprazdňování. Ženy by měly konzumovat 20 gramů vlákniny denně, muži 30 až 35 gramů, doporučuje Harvard School of Public Health. Hrst makadamových ořechů obsahuje 2,4 gramů vlákniny, což představuje 12 procent minimální doporučené denní dávky.

Zajistěte správné fungování červených krvinek

V makadamových ořechách naleznete větší množství stopových minerálních látek, jako je vápník, hořčík, železo, mangan, zinek nebo měď. Ta pomáhá udržet vaše tkáně pevné a odolné; aktivuje lysyl-oxidasa, enzym potřebný pro tvorbu kolagenu a elastinu. Také dle Karlovy univerzity v Praze pomáhá při produkci červených krvinek, jež získají přístup k železu, který potřebují ke správnému fungování. 

orechy shutterstock 206852488

Makadamové ořechy dokonce snižují cholesterol a celkově jsou zdraví velice prospěšné. Zařaďte je proto do svého jídelníčku.

Bojujte proti stáří

Mangan obsažený v makadamových ořechách aktivuje antioxidační enzymy, které bojují proti buněčnému poškození způsobujícímu stárnutí a nemoci. Mimo jiné také urychluje hojení ran a podporuje růst kostí. Hrst makadamových ořechů zvyšuje příjem manganu o 1,2 miligramu, což představuje přibližně dvě třetiny doporučeného denního příjmu manganu pro ženy a polovinu doporučeného příjmu pro muže, jak uvádí Linus Pauling Institut.

Zatočte s cholesterolem

Makadamové ořechy snižují podle vědců špatný cholesterol. Ve studii zveřejněné v časopise Journal of Nutrition byla sledována skupina mužů s vysokým cholesterolem. Ti denně konzumovali mezi 43 a 100 gramy makadamových ořechů. Po čtyřech týdnech jejich celkový cholesterol klesl v průměru o 3 procenta a jejich špatný cholesterol klesl o 7 procent. „Makadamové ořechy mají špatnou pověst kvůli svému vysokému obsahu tuku, ale naše výzkumy ukazují, že tuky, které obsahují, zejména mononenasycené mastné kyseliny, nemají negativní vliv na cholesterol,“ uvedl J. David Curb, vědec, lékař a pedagog z Havajské univerzity. Makadamové ořechy jsou velmi chutné. Díky jejich zdravotním výhodám byste je měli dopřávat svému tělu pravidelně.

Související…

Superpotraviny do vedra: chlorella a mladý ječmen
Veronika Jandová
  

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...