fbpx

Zveřejněno: 4. 5. 2017

Vojtěška je zapomenutá superpotravina, z jejíchž klíčků získáme během pěti dnů levný koktej bílkovin a minerálních látek. Objevte znovu tuto rostlinu a nadopujte se vitamíny.

Tolice vojtěška, zvaná také jen vojtěška, je mezinárodně známá pod názvem „alfalfa“. Takto ji pojmenovali Arabové a volně by se to dalo přeložit jako „otec všech potravin“ (AL-FAL-FA). Lidé z východu byli dávno přesvědčeni o síle klíčivých semínek a tvrdili, že v klíčku je obsaženo vše, co přináší život! S tím se dá souhlasit. Jedná se o velké množství energie a vitamínů, které jejich konzumací přijmeme do našeho těla.

Z Asie až k nám

Vojtěška je fialově až modrofialově kvetoucí rostlina patřící do čeledi bobovitých. Z původní oblasti výskytu, která sahala od Malé Asie do střední Asie, se do Evropy rozšířila přes Řecko. U nás se na ni nahlíží jen jako na jeden z klíčových zdrojů rostlinných bílkovin při krmení zemědělských zvířat. Ovšem vojtěška je mnohem víc než jen pícnina.

vojteska shutterstock 566921731

Klíčky této krásně kvetoucí rostliny se skvěle hodí do polévek, salátů na chleba s pomazánkou, jako ozdoba k hlavnímu jídlu a nebo jen na pojídání při dlouhých večerech.

Pro ženy na sex, pro muže na svaly

Tato rostlina patří mezi alkalizační potraviny, tudíž působí blahodárně na překyselení organismu. Po staletí byla používána v alternativní medicíně jako prostředek proti stárnutí a k celkovému posílení organismu. Přispívá k udržení normálních funkcí trávicího traktu a dolních močových cest. Ovlivňuje hmotnost, hladinu cukru v krvi, kvalitu vlasů a nehtů. Podporuje sexuální zdraví žen, vitalitu a osvěžuje tělo. Obsahuje také vysoký podíl bílkovin, které přispívají k růstu a udržení svalové hmoty a udržení normálního stavu kostí. Je zkrátka skvělá pro tělo i duši.

Klíčení vojtěšky

Semínka vojtěšky ke klíčení bychom měli shánět ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, nejlépe v BIO kvalitě. Rozhodně nedoporučuji kupovat je v zahradnických obchodech se semeny, zde mohou být plné nevhodných chemických látek.

Jakmile semínka přineseme domů, musíme je namočit na 8 až 12 hodin do vody, poté je opláchnout a dát do čisté nakličovací nádoby. Již třetí den má vojtěška malé bílé klíčky, které se rychle prodlužují a brzy se začnou vlivem tvořícího chlorofylu zelenat. Nakličujeme 4–7 dní na světle a vždy 2x denně dobře proplachujeme v čisté vodě. Celý proces by měl probíhat při pokojové teplotě do 20 °C bez přímého slunečního světla a přílišné vlhkosti.

Klíčky skladujeme nejlépe na chladném, temném a suchém místě, což může být třeba lednice. Měly by se zkonzumovat maximálně do tří dnů, jinak zhořknou a stanou se nepoživatelnými.

Pokud by nám vyhovovaly raději menší bílé klíčky a budeme chtít takto naklíčenou vojtěšku používat více dní, můžeme zpomalit dobu klíčení tím, že ji během tohoto procesu dáme do lednice.

vojteska shutterstock 404717140

V našich končinách se vojtěšce lidově říká lucerna. Toto označení vystihuje další její pozoruhodnou vlastnost – její semena uložená v luscích totiž díky obsahu fosforu v noci světélkují.

Ani chuťově nezklamou

Klíčky jsou velmi chutné a hlavně výživné. Chuťově připomínají řeřichu, ale jsou výrazně jemnější. Po naklíčení bychom už neměli semínka tepelně upravovat, protože tím bychom ztratili příliš mnoho živin obsažených v klíčku. Semínka při nakličování velmi zvětšují svůj objem, a tak ze dvou polévkových lžic semene v suchém stavu získáme zhruba 0,5 l naklíčené vojtěšky.

Zdravotní účinky

Alfalfa je vyloženě elixírem zdraví a energie. Jde o velmi rychlý, kvalitní a levný přísun vitamínů A, E, D, B6, železa a mnoha dalších tělu prospěšných látek. Klíčky obsahují až 40 % bílkovin, tedy podstatně více než většina druhů živočišné stravy, než vejce, mléko a hovězí maso. Mimo to obsahují i celou řadu minerálů (draslík, vápník, fosfor, železo) a chlorofyl, který má dezinfekční a antiseptický efekt. Dále napomáhají udržovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi, pomáhají při všech onemocněních, která jsou způsobena překyselením organismu (trávicí potíže, revmatická onemocnění, bolesti hlavy, alergie, kožní problémy), zpomalují proces stárnutí, zvyšují fyzickou sílu, zdatnost a výkonnost (vhodná pro sportovce a těžce fyzicky pracující osoby), příznivě působí na složení střevní mikroflóry, pomáhají při potížích s prostatou, mírní bolesti kloubů, jsou pomocníkem při léčbě artritidy, zmírňují ženské potíže a posilují imunitní systém.

Účinky vojtěšky nastupují pozvolna, ale jsou velmi intenzívní. Po 2–3 měsících nepřetržitého podávání se doporučuje jednoměsíční přestávka, nehodí se pro dlouhodobé užívání.

 

Čtěte také:

Klíčky jsou továrnou na zdraví. Jak si je vypěstovat doma a použít v kuchyni?

Elixír zdraví aneb potraviny, které vám pomohou v boji proti nachlazení

Jíte ananas a čekáte, že zhubnete? Omyl! Vědci to nyní vyvrátili

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...