fbpx

Zveřejněno: 18. 4. 2017

Nemůžete se dočkat letní dovolené? Cítíte, že už potřebujete vypnout a zvolnit? Proveďte pár drobných změn interiéru, které vám dovolenkovou pohodu zajistí i v pracovní den.

Na dovolené se všichni rozmazlujeme, a to i co se jídla týče. Vytvořte si proto v ložnici kavárenské zákoutí, které vám umožní spojit hodování s příjemnou relaxací. Na pojízdný nebo rozkládací stolek či polici umístěte kávovar, stylové šálky a množství dekorativních skleněných dóz s nejrůznějšími dobrotami, jako jsou muffiny, cookies či čokoládky. Nezapomeňte sem umístit také mísu s čerstvým ovocem a pestrobarevnou kytici jako svěží dekoraci. Takový koutek vás každé ráno i večer přinutí zpomalit a v pohodlí lůžka si vychutnat chuť voňavé kávy a oblíbených pochoutek.

V době, kdy si ordinujete dovolenkovou terapii, co nejvíce vařte doma a nebojte se pustit do experimentů. Vsaďte na exotická jídla, která jste vždy chtěli ochutnat – právě objevování nových chutí k dovolené neodmyslitelně patří. Také se co nejvíce stravujte venku na terasách a balkonech – jako provizorní stolek v případě potřeby poslouží i okenní parapet.

shutterstock 307470824

Není důvod, proč byste si v pracovní den nemohli dopřát snídani do postele.

Exotické lenošení

Při dovolené si bez výčitek svědomí každý rád zalenoší. Abyste pocítili příval nové energie, změňte vzhled svého lůžka a pořiďte si nové povlečení – pokud o dovolených dáváte přednost kráse českých luhů a hájů, nejlépe se vám bude relaxovat v povlečení ve venkovském duchu se vzorem pruhů, kostek nebo květů. Pokud vás naopak láká exotika, vsaďte na textilní doplňky s tropickými nebo zvířecími vzory. Zhotovit si též můžete provizorní nebesa ze sněhobílé záclony nebo lehké tkaniny – látku připevněte ke stropu nad čelo postele nebo její střed a ležérně rozhrňte po obou stranách postele.

Dovolenkovou alternativu ke klasickému lůžku představuje houpací síť, které se nebudete moci nabažit. Tento létem nabitý doplněk se snadno vejde i do malých interiérů a uplatnění najde také na balkonech a terasách. Nejpraktičtější jsou samonosné modely houpacích sítí, které mají lehké dřevěné nebo kovové konstrukce – nemusíte je tedy zavrtávat do stěn, ale naopak je můžete snadno přenášet, kamkoli je libo.

shutterstock 549151357

Houpací síť do interiéru vnese kouzlo tropického ráje.

Muzikoterapie na programu

Pokud vás při usínání ruší hluk z ulice a jen stěží se tak v myšlenkách přenesete do vysněného ráje, usínání i vstávání si zpříjemněte zvuky lesa s ptačím zpěvem, šumícího moře, deště, bouřky či cvrlikání cikád. „Nechte se hudbou nebo zvukem, který jste si vybrali, unášet do stavu maximálního odpočinku, jenž rytmizuje váš dech. Jak se bude vaše tělo uvolňovat, prohlubte ještě svůj klid a zavřete oči,“ radí Charly Cungi a Serge Limousin, autoři knihy Relaxace v každodenním životě. „Opakujte toto cvičení co nejčastěji a uvidíte, jak budete dospívat ke stále lepším výsledkům – relaxace bude čím dál tím lepší ve stále kratším čase,“ doplňují. Pravidelná muzikoterapie, při které si můžete představovat, jak trávíte svou ideální dovolenou, přispěje ke snížení stresu a napětí.

Nečekejte na dovolenou – užívejte si každé chvilky, objevujte nepoznané a rozmazlujte se i ve všedních dnech. Jen tak vytěžíte z života maximum. 

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Charly Cungi, Serge Limousin – Relaxace v každodenním životě

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...