fbpx

Zveřejněno: 14. 7. 2017

Aktivní odpočinek, koupání, no a taky plážové hry. To všechno k létu patří. Na konci 80. let se k nám z Brazílie přes severní Ameriku a západní Evropu dostal beach volejbal, tehdy ještě jako "plážová odbíjená". Tento sport je nejen skvělou relaxací a zábavou, ale je pro tělo i hodně prospěšný.

První turnaj se hrál na brazilské pláži Copacabana už v roce 1941. Ten poslední letos v květnu, i když se přesunul blíž k městu na olympijské tenisové kurty. A na tomto turnaji opět zářily Česky. Barbora Hermannová a Markéta Nausch Sluková vybojovaly na čtyřhvězdičkovém turnaji Světového okruhu v Riu de Janeiro bronz.

O plážový volejbal je i proto v zemi české bez mořských pláží obrovský zájem. Navíc je tento sport velice zdravý, a to z mnoha důvodů. 

Pálíme kalorie i tuk

Jednou z hlavních výhod volejbalu je, že pomáhá spálit kalorie. Výzkumy lékařské školy na Harvardu tvrdí, že hráč může spálit 90 až 133 kalorií během půlhodiny na hřišti s pevným povrchem. Na písku ale při hodinové hře spálíte až 480 kalorií.

Při hře samozřejmě posilujeme horní část těla, ramena a ruce. Stejně tak posilujeme i nohy. V písku běháme bos, proto používáme i svaly na ploskách nohou, které jsou většinu roku uzavřeny v botách. Rozhýbat tyto svaly je zdravé pro metabolismus celého těla, i když nás nohy mohou druhý den bolet. Volejbal také zlepšuje kardiovaskulární a respirační systémy.

Hraní volejbalu samozřejmě dodává energii, sílu a zlepšuje váš výkon i v jiných sportech. Každý sport ve správných dávkách přitom zlepšuje krevní oběh, trávení a metabolismus. Tím, že se při hře dostáváte do správné tepové frekvence, tak bude ve vašem těle cirkulovat více krve a živin.

shutterstock 252157732

Plážový volejbal je zdravý pro tělo i pro duši

Jsme ve střehu

Volejbal zlepšuje koordinaci rukou a očí. Neustále musíte sledovat míč a rukama jej trefit do správného bodu. Musíte stále reagovat a hrát tak, aby volejbal stál za to. Pokud správně zkoordinujete ruce s očima, tak se budete lépe orientovat na hřišti a snadno zjistíte, kde se právě nacházejí protihráči.

Směr balónu se při volejbale neustále mění. To vyžaduje obzvlášť při plážovém volejbale, kde jsou na jedné straně pouze dva hráči, technické a fyzické dovednosti. Hráč musí být flexibililní, musí dobře držet rovnováhu, koordinovat horní a dolní část těla a hlavně musí být rychlý, jinak si nezahraje nikdo.

Nález svalové hmoty

Při volejbale využíváme hrudník a všechny základní svaly. Když se člověk snaží míč vybrat, musí nejdříve použít nohy. Při samotném odbíjení používáme ruce i hrudník a znovu nohy, zejména stehna, abyste míč dostali nad síť. Jde tedy o soubor mnoha pohybů a zátěž pro velké množství svalů.

Podle výzkumu společnosti Well Source za 20 minut "lážo plážo" plážového volejbalu vynaložíte stejné množství energie, jakobyste uběhli jednu míli, tedy nějakých 1,6 kilometru. Pokud hrajete už na úrovni a rychlejší hru, spálíte tuto energii už za 12 minut.

Koletivně v kolektivu

Volejbal samozřejmě vyžaduje, aby hráči hráli týmově, aby se co nejrychleji v daný okamžik zkoordinovali. To samozřejmě napomáhá i lepší interakci v běžném životě.

Studie mužů, kteří pravidelně dělají týmové sporty, zjistila, že umějí lépe pracovat v týmech než lidé, kteří týmové sporty nepěstují. Jsou mnohem lépe schopní spolupráce a dokážou lépe emočně zvládat jak vítězství, tak prohry. To se samozřejmě rovněž promítá do běžného života.

Zlepšuje náladu a motivuje

Sport, jako je plážový volejbal, zlepšuje jako každá aktivita, kde můžete vypnout mozek od starostí, náladu, snižuje stres a každého hráče povzbuzuje, aby byl lepší a lepší. Pokud se vám to daří může tato aktivita napomoci i vašemu sebevědomí, a to nejen, co se týče vašeho výkonu, ale časem i díky zpevnění postavy. Váš život tak může být opět o něco šťastnější.

Tak jako u každého týmového sportu může volejbal prospět vaší motivaci a schopnosti uspět. Spoluhráči se navzájem povzbuzují, aby každý z nich získal důvěru v sebe sama a ve své výkony. I to je motivace, aby se každý hráč pokoušel zvládnout a zdokonalit dovednosti, které jsou nutné k výhře. A to se vyplatí i v běžném životě.

foto: Shutterstock, zdroj: HealthFitnessRevolution

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...