fbpx

Zveřejněno: 26. 6. 2017

Těhotenství není nemoc, ač k tomu tak spousta maminek přistupuje. Je-li žena zdravá, není důvod se vzdávat přiměřeného cvičení nebo sexu. Obojí totiž prospívá nejen matce a dítěti, ale vede i k větší spokojenosti ve vztahu nastávajících rodičů.

knížce Cvičení v těhotenství a šestinedělí od Miriam Wessels a Heike Oellerich je doporučeno mimo praktického cvičebního plánu cvičit především z důvodu propojení duše, těla a ducha a neorientovat se na výkon, ale především na zdravý pohyb. Díky sportu jsou tak těhulky v období, kdy se cítí být těžší a neforemnější, v úzkém souladu se svým tělem. To vede k vyššímu sebevědomí a lepší schopnosti ovládání vlastních svalů, což má většinou za následek lehčí porod.

tehule2

Cvičit by ženy měly především z důvodu propojení duše, těla a ducha

Výhody cvičení v těhotenství

Tělo těhotné ženy musí vydat mnohem více energie na okysličení a zásobení organismu živinami, proto vhodný pohyb napomáhá správné funkci oběhového systému, díky němuž mohou ustoupit i nevolnosti. Srdce na konci těhotenství přepumpuje až o 2 litry krve více než obvykle, proto cvičením vytrénované srdce mnohem lépe unese takovýto nápor. Rovněž lze sportem předcházet křečovým žilám a vzniku hemoroidů. Krevní tlak je u aktivních nastávajících maminek mnohem stabilizovanější než u neaktivních, díky tomu je žena v lepší tělesné kondici a je vitálnější. Co se dýchání týče, lehkým vytrvalostním tréninkem se zvětšují plíce, a tak se v posledních třech měsících lze vyhnout problémům s dýcháním.

Jaké sporty jsou vhodné?

V knize Cvičení v těhotenství a šestinedělí je doporučováno zařadit jízdu na kole, kde by mělo být sedlo měkké a dostatečně široké. Jízda na kole je prevencí proti otokům nohou a vhodnou volbou, jak načerpat energii a čerstvý vzduch pro maminku i dítě.  Dalším typem je klasická a nejpřirozenější chůze, která se dá provozovat za každého počasí. Gymnastika, aerobik, ale i posilování lze provádět v těhotenství, jen je potřeba zamyslet se nad různými alternativami cviků, například: posilování břišních svalů lze nahradit stabilizací horní poloviny těla. Tepová frekvence by neměla převyšovat 140 tepů za minutu. Cvičení na zádech by se od 4. měsíce, dle knihy viz výše, mělo stát spíše raritou než pravidelností z důvodu městnání krve.

tehule1

Zdravá těhotná žena by se neměla ani vzdávat sexu se svým partnerem – má léčivé účinky na tělo i ducha

Talk test a další doporučení

Autorky knihy Cvičení v těhotenství doporučují následující pravidla pro správné cvičení. Při každém cvičení musí být těhotná žena schopna normálně mluvit – tzv. Talk test, v případě přílišného zadýchání je vhodné cvičení přerušit a ubrat na intenzitě. Třikrát v týdnu je ideální počet provádět sportovní aktivitu, díky které lze dosáhnout kýžených výsledků a předejít tak nežádoucím problémům v těhotenství. Teplota těla by se měla pohybovat do 38 °C. Dbát by se mělo na dostatečný příjem tekutin. Kvůli možné hypermobilitě způsobené těhotenstvím by se neměly provádět sporty příliš zatěžující klouby. Intervalové tréninky, závody, vytrvalostní sporty a dlouhotrvající zátěž by v těhotenství neměly být prováděny.

Sex jako zdravotní prevence

Podle odborníků může mít sex pozitivní vliv na vztah nastávajících rodičů, ale také na zdraví matky i dítěte. Je známo, že většina žen má během těhotenství větší sexuální apetit, a to se může projevit i na větší intenzitě orgasmů. To pak vede k odbourání stresu u těhotné. Také je maminka ve větší psychické pohodě, což se příznivě projevuje na jejím celkovém zdraví. Za tím stojí mimo jiné i hormon oxytocin, který pomáhá od bolesti, ale i nepříjemných pocitů, které zažívá většina těhotných žen především od třetího trimestru.

zdroj: Miriam Wessels, Heike Oellerich:

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...