fbpx

Zveřejněno: 26. 5. 2017

V České republice nabízí v současnosti své služby přes tisíc fitcenter a další stále vznikají. Chtějí-li prosperovat, musí pružně reagovat na požadavky trhu a přizpůsobovat se přáním klientů. A jaké trendy letos ovládly česká fitka?

„K hlavním ukazatelům změn na trhu fitness patří žebříček trendů americké společnosti ACSM (American College of Sport Medicine), jejíž průzkum loni proběhl již pojedenácté a zúčastnilo se jej 1 801 účastníků napříč celou zeměkoulí. A protože i svět fitness je dnes globální, v podstatě všechny země včetně České republiky tyto trendy přebírají,“ vysvětluje Karel Jarušek z České komory fitness. Podívejte se na ty nejvýznamnější z nich. 

fitko shutterstock 220321009

Bez chytrých zařízení, která monitorují náš dech i tepové frekvence, se dnes už téměř neobejdeme.

Wearables – moderní technologie

Světu fitness kralují nové technologie. Wearables – donedávna neznámý pojem, který se dá jen obtížně přeložit do češtiny, se stal velmi frekventovaným. Zahrnuje veškerá zařízení, která se dají nosit na těle a umožňují nejrůznější měření při pohybových aktivitách. Patří sem chytré hodinky, monitory srdeční tepové frekvence, GPS zařízení, ale i chytré brýle. „Wearables se objevily na žebříčku ACSM letos poprvé a rovnou zaujaly první pozici. Je složité předvídat, kam se budou technologie dále ubírat a jak ovlivní fitness trh v příštích letech, ale očekává se, že budou mít silnou roli, podobně jako třeba v automobilovém průmyslu auta na elektřinu,“ komentuje nový trend Karel Jarušek.

Crossfit – trénink s vlastní vahou

Účinnou a přitom cenově nenáročnou variantu cvičení představuje trénink s vlastní vahou. Používá se při něm jen minimum nářadí, ale má široké možnosti využití. Už v minulých letech se objevoval na předních příčkách žebříčku ACSM, proto se dá předpokládat, že bude oblíbený i v budoucnosti, a je tedy třeba věnovat mu dostatek pozornosti. A v čem spočívá stoupající popularita tréninku s vlastní vahou? „Jedním z důvodů je určitě menší finanční náročnost. Oproti klasickému fitness se spoustou kardio strojů, jehož vybavení se pohybuje v řádu milionů, se dá gym pro trénink s vlastní vahou, kde jsou „jen“ konstrukce na shyby, kruhy, hrazdy, kettlebelly a další jednoduchá zařízení, pořídit i do sto tisíc korun českých. Proto se i klasická fitcentra tomuto trendu přizpůsobují a podle nových požadavků upravují svoji nabídku,“ konstatuje Karel Jarušek.

yoga imagio19543509

Velký zájem je o jógu či zdravotní cvičení, kde se klade důraz nejen na procvičení těla, ale i mysli.

HIIT – kratší, ale vysoce intenzivní cvičení

Další trend představuje HIIT, tedy cvičení, které většinou trvá méně než 30 minut, zato je velmi intenzivní. Právě HIIT se umístil na první příčce žebříčku ACSM v roce 2014 a i v následujících dvou letech se stal velmi populární ve fitcentrech a klubech po celém světě. A to navzdory skutečnostem, kdy mu mnozí předpovídali krátkou životnost, a řada odborníků varovala před zvýšeným rizikem úrazů při této disciplíně. Zajímavé však je, že jiní odborníci pracující s klinickou populací v rámci tzv. lékařského fitness ve fitcentrech naopak projevili zájem vyzkoušet HIIT se svými pacienty – ovšem pouze v upravené verzi, kdy se jedná, z pohledu zdravé populace, o středně intenzivní cvičení.

Body & mind – pohyb pro tělo i mysl

Provozovatelé fitcenter se shodují, že k dalším trendům, které si návštěvníci fitek loni oblíbili, patřil Body & mind, tedy cvičení, při kterém nejde jen o procvičení těla, ale kde hraje významnou roli i lidská mysl. Patří sem různé varianty jógy, pilates, spirální a zdravotní cvičení. „Tento trend pokračuje i v letošním roce, přičemž jsme zaznamenali nárůst zájmu o jeho zdravotní aspekty. Je to dáno tím, jak současná generace stárne. Proto body & mind už dávno nepředstavuje pouze power jóga, jak tom bylo před lety. Naopak je vidět výrazný posun lekcí, které se stále více odklánějí od pouhého fyziologického účinku cvičení a kladou mnohem větší důraz na meditaci,“ upozorňuje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

woman doing sports outdoors imagio43433870 websize

Při cvičení vlastní vahou se používá jen minimum nářadí.

Fitness profesionálové – vzdělaní a zkušení

Také trend udržovat vysokou úroveň fitness center díky vzdělaným, certifikovaným a zkušeným trenérům patří už tradičně na žebříček vyhodnocovaný průzkumem ACSM. Oproti předešlým létům sice tento trend o jednu příčku „spadl“, ale stále se drží do páté pozice žebříčku. Sami fitness odborníci si dobře uvědomují nezbytnost vzdělání, zkušeností a certifikace vzdělání. Celosvětový trend vzdělávání pokračuje prostřednictvím certifikace třetích stran, zejména pak národních a nadnárodních asociací, obdobně jako je tomu v Česku pomocí České komory fitness. Ta se ostatně stala i jedním z hlavních iniciátorů sestavení standardů profesních kvalifikací fitness profesí v rámci systému Národní soustavy kvalifikací. „I u nás lze pozorovat v posledních deseti letech výrazný nárůst zájmu o profesi trenérů či lektorů různých forem skupinových lekcí. O to více je třeba udržovat stále vyšší standardy, abychom docílili toho, že trenéři a lektoři budou klientům především pomocníky a sníží se i riziko případných zranění. Zároveň nastavení minimálních standardů je základem, abychom mohli spolupracovat například se zdravotními pojišťovnami,“ vysvětluje Jana Havrdová. 

Jestliže i vy zvažujete kariéru v oblasti fitness a wellness, podívejte se na vzdělávací kurzy Českého svazu aerobiku a fitness, který je jednou z nejstarších organizací v oblasti fitness vzdělávání.

Čtěte také: 

Vědci potvrdili: Chytré náramky dokáží předpovídat nemoci

S lehkými činkami posílíte svaly stejně jako s velkou váhou, potvrdil výzkum

Cvičit můžete i v práci - strhněte k tomu kolegy aneb jarní výzva 

 

foto: Shutterstock a Imagio, zdroj: Český svaz aerobiku a fitness

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...