fbpx

Zveřejněno: 30. 4. 2017

Boj s váhou je životní etapou, která snad nikdy neskončí. Tento proces je však velmi individuální. Jestliže se i přes vaše velké úsilí ručička na váze pohybuje na čísle, které se vám stále nelíbí, možná děláte jednu z těchto chyb.

Pokud si připadáte jako ve slepé uličce a nemůžete pochopit, proč číslo na váze stagnuje, zřejmě porušujete jedno z nejdůležitějších pravidel hubnutí. Podívejte se, jaká to jsou.

Motivace

Motivační síla je v životě každého jedince extrémně důležitá. Při hubnutí tomu není jinak, bez ní ve svém snažení selžete. V první řadě musíte být opravdu přesvědčeni, že vážně chcete shodit přebytečná kila, zpevnit postavu, a hodláte pro to udělat maximum. „Někdo chce získat lepší kondici, nebo se vyvarovat zdravotním problémům, jiný touží obléknout staré šaty v menší velikosti. Spousta klientek přiznává, že si přeje prostě se líbit. A to je ono. Zeštíhlená postava jen o pár centimetrů je několikanásobně přitažlivější, zvedá sebevědomí a přináší osobní uspokojení,“ shrnuje trenérka fitness centra Contours Markéta Brožová. Pokud nejste na 100 % přesvědčeni o změně nebo si nevěříte, šance na úspěch jsou podle zkušeností trenérky Brožové minimální. Jak dlouho vám odhodlání vydrží, záleží především na vaší vůli! Dále na odborných redukčních znalostech a v neposlední řadě na podpoře nejbližších. 

Nepravidelná strava

Člověk by řekl, že pokud chce zhubnout, neměl by jíst. To je ale jeden z největších omylů vůbec. Pokud chcete na váze zapracovat, musí být naopak příjem potravin mnohem častější. Příjem by měl být v menších dávkách, ale několikrát za den. Ideálně byste se měli stravovat každé tři hodiny. Mít pravidelné intervaly je důležité kvůli metabolismu, který neustále pracuje. Hladovka je nejhorší možná cesta ke zhubnutí, kterou můžete zvolit. Když tělo hladoví, začne si „chytře“ ukládat tukové zásoby na horší časy. Kilogramy se sice po nějakém čase dodržování přísné diety ztratí, ale zase rychle naberou zpět. V tomto případě je jojo efekt nevyhnutelný. Pokud vás neustále trápí pocit hladu, z plna hrdla se napijte. Tím oklamete žaludek, který se bude cítit zasycený. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. 

Ovoce a zelenina do každodenního jídelníčku rozhodně patří. Je však dobré mít na paměti, že ovoce bychom měli konzumovat pouze v dopoledních hodinách. Je to kvůli tomu, že obsahuje vysoké procento cukru. Odpoledne jej nahraďte za méně kalorickou zeleninu. 

pitny rezim shutterstock 272962934

Dodržujte pitný režim! Pijte hlavně ráno, večer už tolik nemusíte.

Nedostatečný pitný režim

Pít, pít a pít, bez vody to zkrátka nejde. Lidské tělo je živé právě díky dostatečnému množství tekutin. Tím nejlepším je obyčejná čistá, především pak neperlivá voda. Zdali patříte mezi ty, kteří musejí mít ve skleničce něco sladkého, můžete přidat nakrájené pomeranče či citróny, případně jiné ovoce, jako je například chutný ananas. Tekutiny je vhodné doplňovat v průběhu celého dne a vypít 2-3 litry vody. Dopoledne by měl být příjem tekutin nejvyšší, večer je potřeba jej omezit. 

hubnuti shutterstock 316454732

Pokud začínáte cvičit, nejprve se poraďte s odborníkem. Spatně provádění cviky vám mohou pěkně zavařit.

Málo pohybu

Jakýkoliv pohyb je pro tělo velkým přínosem a kvalitní život se bez něj zkrátka neobejde. Při formování postavy to platí dvojnásob. Doporučuje se cvičit 3-4krát týdně, minimálně 60 minut denně. Během cvičení je potřeba hlídat si mimo jiné i správnou tepovou frekvenci. Svou frekvenci si můžete zjistit jednoduše, odečtěte od čísla 220 svůj věk. Výsledná cifra je pro vás perfektní. Podle odborníků máte správnou tepovou frekvenci tehdy, pokud při cvičení dýcháte zhluboka a můžete bez obtíží mluvit. V případě, že lapáte po dechu, nemůžete nic říct, je to špatně. 

Kromě častého cvičení jde i o správné provedení cviků. Pokud si nejste jisti, zdali posilujete správně, nebojte se zeptat odborníka. Špatnými pohyby riskujete to nejcennější, co máte, tím je jednoznačně zdraví. V každém fitnessu mají k dispozici trenéry, kteří tu jsou pro vás. Není nic horšího, než si s vidinou krásnější postavy ničit nevědomky své tělo.

 

Čtěte také: 

Další omyl v dietním jídelníčku potvrzen: Ananas tuky nespaluje

Návrat k nejjednodušší podstatě. Jezte sezónně!

Jíst a nepřibírat na váze? S těmito 12 potravinami to nebude jen sen

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...